Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρία κριτήρια για την επιλογή του νέου Υπουργικού Συμβουλίου - Η οικονομία στα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης - Δέσμευση το Υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής
Εναλλαγή προσώπων – Δευτερεύουσας σημασίας οι σταυροί προτίμησης
Προσδοκίες και βαρύ αίσθημα ευθύνης προκάλεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθεί σε κάθε του εμφάνιση να «ξορκίσει» τον εφησυχασμό και τη χαλαρή ψήφο ενόψει των επικείμενων εκλογών, τονίζοντας πως ο στόχος της Ν.Δ. παραμένει ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Στη συνέντευξή του στο Πρωινό του ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, δήλωσε όσον αφορά το σαρωτικό προβάδισμα του κόμματός του στις πρώτες εκλογές ότι «το σκορ δεν μετράει, η κάλπη είναι άδεια τον Ιούνιο και το λέω σε όλους. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου ούτε να καβαλήσει το καλάμι ούτε να ξεφύγει», στέλνοντας το μήνυμα ότι στον δρόμο προς την τελική μάχη δεν χωρούν αλαζονεία και επανάπαυση, ξεκαθαρίζοντας ότι η σκέψη του περιστρέφεται γύρω από τη μεγάλη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και τον στόχο της παράταξής του για αυτοδυναμία. Και αυτή την απάντηση δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που ερωτάται για τη σύνθεση του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, εάν και εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευτούν στην κάλπη.
Εναλλαγή προσώπων – Δευτερεύουσας σημασίας οι σταυροί προτίμησης
Ωστόσο, στη συνέντευξή του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε μερικά νέα στοιχεία για το πώς σκέφτεται το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον οι πολίτες τον επιλέξουν για πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, επανέλαβε τη δέσμευσή του για περισσότερες γυναίκες σε υπουργικές θέσεις και τόνισε ότι θα ακολουθήσει το σύστημα… κυκλικής μετακίνησης κυβερνητικών στελεχών. Μπασκετικά rotation.
H πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εναλλαγή προσώπων και ένταξη περισσότερων γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι γνωστή, ωστόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στον ρόλο που θα παίξει η εκλογική επίδοση των υποψηφίων στην τελική του κρίση, αναφέροντας ότι το βασικό του κριτήριο για την υπουργοποίηση είναι το να «μπορεί να κάνει τη δουλειά»: «Το επόμενο υπουργικό θα έχει περισσότερες γυναίκες, θα υπάρχει μεγάλη εναλλαγή, θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Θέλω να ξέρω ότι ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση θα μπορεί να κάνει τη δουλειά. Δεν μετράει τόσο πολύ στο μυαλό μου η σταυροδοσία. Αυτές οι κάλπες είναι με λίστα και όχι με σταυρούς. Η πρόθεσή μου είναι να υπάρξει σημαντικό rotation».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σχήμα που θα επιλέξει για τη νέα κυβέρνηση, με τον ίδιο στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη νίκη της Ν.Δ., στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alph,a να έχει προαναγγείλει μηχανισμό παρακολούθησης και αξιολόγησης της προεκλογικής δραστηριότητας στελεχών, αποκαλύπτοντας πως το κριτήριο του πόσο «έτρεξαν» τα στελέχη στη δεύτερη κάλπη θα είναι καθοριστικό για την τελική του επιλογή. Παράλληλα δήλωσε πως είναι περιορισμένη η πιθανότητα παραμονής στο ίδιο υπουργικό χαρτοφυλάκιο.
Έτοιμα τα δύο πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη δομή του Υπουργικού που έχει κατά νου, προαναγγέλλοντας αλλαγές στην οργάνωσή του, με την ίδρυση τουλάχιστον ενός νέου υπουργείου (Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής), αλλά και εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων.
Όσον αφορά το νομοθετικό έργο της νέας κυβέρνησης, εφόσον η Ν.Δ. πετύχει να κερδίσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών, ο πρωθυπουργός έδωσε μια γεύση, λέγοντας ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους και το δεύτερο θα αφορά την οικονομία, ένα πολιτικό πεδίο στο οποίο το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. δίνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Αναλυτικά ο κ.Μητσοτάκης τόνισε: «Έχουμε ήδη έτοιμα τα πρώτα μας νομοσχέδια, τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις… Το πρώτο νομοσχέδιό μας, πάλι, θα είναι η επικαιροποίηση αυτού που αποκαλούμε επιτελικό κράτος. Το επιτελικό κράτος ήταν το πρώτο μας νομοσχέδιο το 2019, δεν είναι τίποτε άλλο από τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η κεντρική διοίκηση του κράτους, πώς κατανέμουμε αρμοδιότητες, πώς ελέγχουμε τα Υπουργεία, πώς οργανώνουμε το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα υπάρξουν αλλαγές και στην οργάνωση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ένα καινούργιο Υπουργείο τουλάχιστον, το Υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής. Θα υπάρξουν εσωτερικές μετακινήσεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων…Και το δεύτερο νομοσχέδιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ένα νομοσχέδιο οικονομικού χαρακτήρα, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι προτεραιότητες της φορολογικής μας πολιτικής».