Χωρίς τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή χωρίς τους ανθρώπους που έφτιαξαν και ανέδειξαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και οι οποίοι έχουν αφήσει το αριστερό ιδεολογικό στίγμα τους στην Κουμουνδούρου επιχειρεί να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Αυτή η απόφαση αφορά κυρίως τα στελέχη της «Ομπρέλας» και τους «53», αλλά και όλους όσοι είχαν διαφωνήσει με το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Άλλωστε, την επομένη των εκλογών της 25ης Ιουνίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ήδη του χρεώνουν την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της απλής αναλογικής. Η τακτική πάντως που ακολουθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση τη συγκεκριμένη στιγμή στηρίζεται στη λογική «βλέπε - άκου - σώπα», καθώς, όπως αναφέρουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» παράγοντες της ομάδας των «53», πρόθεσή τους δεν είναι να χρεωθούν μία τυχόν μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαμηλοί τόνοι

Από την ομάδα της «Ομπρέλας» στην Εκτελεστική Γραμματεία συμμετέχει πάντως μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίζεται να κρατά χαμηλούς τόνους, καθώς δεν θέλει να χρεωθεί καμία παραφωνία μέσα στο κόμμα του. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι η μοναδική διαφωνία που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν αυτή του Νίκου Βούτση, ο οποίος στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δική του πρόταση, ζητώντας να ανοίξει ο διάλογος για τις εκλογές.

Η απόρριψη της πρότασης αυτής από την πλειοψηφία πυροδότησε το κλίμα ανάμεσα στα στελέχη της «Ομπρέλας», τα οποία όμως δεν έδωσαν καμία σοβαρή συνέχεια στο θέμα, καθώς όλοι θεωρούν ότι οποιαδήποτε κίνηση από τη δική τους πλευρά θα ερμηνευθεί ως προσπάθεια υπονόμευσης της πλειοψηφίας.

Οι «53» έχουν άλλωστε αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό να μείνουν μακριά από τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου στο τέλος της εκλογικής μάχης να μπορούν να ασκήσουν κριτική, επιρρίπτοντας στον αρχηγό τις ευθύνες για όλες τις επιλογές.

Φίμωτρο

Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, επέλεξε τη συγκεκριμένη τακτική, προκειμένου να σταματήσει την «πολυφωνία» που υπήρξε στο κόμμα του στις προηγούμενες εκλογές και η οποία -όπως φαίνεται- του στοίχισε ιδιαίτερα. Άλλωστε, και ο ίδιος το παραδέχθηκε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ήττα στο Star Channel, λέγοντας ότι υπήρξε «εικόνα Βαβυλωνίας» που εκπέμφθηκε πολλές φορές από το κόμμα του μέσα «από άστοχες δηλώσεις στελεχών».

Έτσι, η Κουμουνδούρου αποφάσισε να εμφανιστεί με νέο πρόσωπο στους Έλληνες ψηφοφόρους σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ώστε να μη θυμίζει σε τίποτα τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι από αυτή την αναμέτρηση απουσιάζουν ακόμη και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός προφανώς θέλει να δείξει στο ευρύτερο ακροατήριο ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης με την απλή αναλογική, που για τον ίδιο δεν ήταν κάτι άλλο από το «αλλάξτε τα όλα»: πρόσωπα, αφήγημα, επικοινωνιακή πολιτική.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3/6/2023.