Κουρνιαχτό αντιδράσεων έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε, η πρόταση για φορολογία των μερισμάτων από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η περικοπή του αφορολόγητου Γονικών Παροχών και Δωρεών. Ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες αντιδρούν έντονα. Αμέσως μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για βαρύτερη φορολογία στα μερίσματα των επιχειρήσεων, στελέχη επιμελητηρίων, εμπορικοί σύλλογοι, μεσαίες επιχειρήσεις και οικονομικοί φορείς φωνάζουν για την πρόθεση αύξησης μιας επιβάρυνσης, που «όχι μόνο είναι άδικη, αλλά φρενάρει και την ανάπτυξη».
Ο φοροτεχνικός Γιώργος Χριστόπουλος αποκαλύπτει στην «Α» ότι «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Παρότι, τα κόμματα θέλησαν να μειώσουν τη βαρύτητα του θέματος, τελικά επηρεάζονται από τη φορολόγηση των μερισμάτων περί τις 500.000 επιχειρήσεις».
Πώς μεταφράζονται όμως αυτοί οι αριθμοί στα μερίσματα; Κατά τον κ. Χριστόπουλο, μπούμερανγκ για τα κρατικά έσοδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία μπορεί να αποδειχθούν οι προτάσεις για επιβολή νέων φόρων που έρχονται στο προσκήνιο λίγο πριν από τις εκλογές και για αυξήσεις φόρων που αναφέρονται στα προγράμματά τους. Και εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος: «Ακόμα και αν οι εμπνευστές τους ορμώνται από ιδεολογικές αναφορές ή ιδεοληψίες, δεν φαίνεται πώς μπορεί η χρηματοδότηση ενός προγράμματος παροχών να στηρίζεται στην αύξηση των φόρων στα μερίσματα και στις γονικές παροχές».

Μιλούν οι αριθμοί

Ο κ. Χριστόπουλος αποκαλύπτει ακόμη περισσότερα στοιχεία που χρήζουν προσοχής: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για το ότι κάθε φορά που το κράτος βάζει μεγάλο φόρο, ώστε να εισπράξει πολλά χρήματα, αυτοί που χάνουν είναι οι μικρομέτοχοι». Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 μικρομέτοχοι θα εξαφανιστούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις! Ενδεικτικά, αναφέρει ότι με φορολόγηση μερισμάτων στο 15% είχαμε 29.692 μετόχους. Με τη μείωσή της στο 5%, επανήλθαν 324.485 μέτοχοι.

Και εξηγεί:
• Όταν ανεβαίνει ο συντελεστής, εξαφανίζονται οι μικρομέτοχοι (βλ. σχετ. πίνακα).
• Μία χρονιά μόνο έπιασε το «κόλπο» της αύξησης φόρου, το 2016 στο 15%. Απέφερε 220.000.000 ευρώ, αλλά ήταν ελάχιστοι αυτοί που έβγαλαν και πήραν μέρισμα.
• Περισσότερα μερίσματα δόθηκαν το 2020 με χαμηλό συντελεστή 5%. Μέρισμα πήραν 325.000 μέτοχοι και το κράτος έβγαλε 200.000.000 ευρώ.
• Αυτό δείχνει και ότι όποτε το κράτος βάζει μεγάλο φόρο για να εισπράξει πολλά, αυτοί που χάνουν είναι οι μικρομέτοχοι. Περίπου 300.000 μικρομέτοχοι εξαφανίζονται!

Τι είναι τα μερίσματα;

Ο κ. Χριστόπουλος τονίζει ότι «όταν μιλάμε για μερίσματα, εννοούμε τη διανομή κερδών που γίνεται στους μετόχους μιας επιχείρησης, ανάλογα με το ποσοστό που κατέχουν σε αυτή. Όταν στο τέλος μιας περιόδου υπάρχει κέρδος, τότε μπορεί ένα μέρος αυτού να δοθεί στους μετόχους σε μορφή μερίσματος. Εδώ οι επιχειρήσεις έχουν τρεις επιλογές: είτε να παρακρατήσουν τα μερίσματα για αποθεματικό ή ανάπτυξη της εταιρείας, ή να τα δώσουν στους μετόχους ή να κάνουν συνδυασμό και των δύο».

Ύψος επιβάρυνσης

Κατά τον νόμο 4646/2019, ο φόρος μερισμάτων στην Ελλάδα μειώθηκε από 10% σε 5%. Δηλαδή τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρείες, όπως ΑΕ, ΙΚΕ και ΕΠΕ, φορολογούνται με συντελεστή 5%. Συγκεκριμένα, αν ένας μέτοχος λάβει ως ετήσιο μέρισμα το ποσό των 10.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύψει θα είναι 500 ευρώ. Το ποσό μπαίνει στη φορολογική δήλωση ως εισόδημα από κεφάλαιο, όπως οι τόκοι και τα δικαιώματα.

«Ασυναρτησίες»

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σοβαρό θέμα. Οι άστοχες δηλώσεις στελεχών μπροστά στις κάμερες προκάλεσαν ταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη και νεύρα στα κορυφαία στελέχη! Ένα ακόμη στοιχείο που αποκάλυψε ο γραμματέας της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ήταν ότι «έκρυψαν για πολλές ώρες το πρόγραμμά τους και το ανέβασαν πάλι με τη δικαιολογία ότι ήταν σε διαβούλευση!». «Όλα αυτά ανάγκασαν τον πρόεδρό του, κ. Ανδρουλάκη, να βγει και να “μαζεύει” την κάθε οικονομική ασυναρτησία που εκστόμιζαν ορισμένα στελέχη σε εκπομπές», αναφέρουν στην «Α» στελέχη της ΝΔ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, Νίκος Ανδρουλάκης, βγήκε μπροστά στις κάμερες και τόνισε: «Για τα μερίσματα, είπαμε 5% έως τα 50.000 €, 10% έως 100.000 και 15% πάνω από 100.000 €. Το ΠΑΣΟΚ ζητά να φορολογηθούν τα υπερκέρδη τραπεζών, παραγωγών ενέργειας και προμηθευτών. Δεν είμαστε τιμωρητικοί για το επιχειρείν. Δίκαιη φορολόγηση σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος. Εμείς λέμε 400.000 € για το παιδί και, αν είναι και οι δύο γονείς, 800.000 € όριο στο αφορολόγητο γονικών παροχών και φορολογία πάνω από τις 800.000 €».
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει «τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4.800.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 € για κάθε γονέα», ισχυρίζεται ο πρόεδρός του. Για τα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής: «Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%. Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται -και μόνο αυτό- με συντελεστή 10%. Και, αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».

Δεν το κρύβουν

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν από το πρόγραμμά τους τη φορολογία μερισμάτων και τη φορολογία των γονικών παροχών, άνω των 400.000 €, όπως δήλωσε ο πάντα σαφής κ. Τσακαλώτος σε πρωινή εκπομπή του Σκάι! Τι κάνουν, όμως, ώστε να καλύψουν τη νέα γκάφα; Υπόσχονται νέες μειώσεις στον φόρο καυσίμων και τροφίμων, ενώ αγνοούν το πάθημα της Ισπανίας που μηδένισε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν! «Τον φίλο τους από το Podemos δεν τον ρώτησαν;», σημειώνουν οι άσπονδοι φίλοι της Κουμουνδούρου.
Επιπλέον, είχαμε νέες γκάφες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν την υψηλότερη πιστοποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο! Το αποκαλούν «εσωτερικό έγγραφο της ΝΔ», ενώ το γνωρίζει όλη η Ευρώπη και το ενέκρινε η Κομισιόν! Μάλλον ο γιαλός δεν είναι στραβός, αλλά αρμενίζουν πάλι λάθος…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10/6