Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση του στο θέμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη που στηρίχθηκαν από το τουρκικό προξενείο, εξαπέλυσε σε συνέντευξη παραχώρησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

«Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη»

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά: «Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη, είχε ενημερωθεί απόλυτα για το γεγονός ότι το προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η περιοχή της Θράκης, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα όπως είναι προσδιορισμένη με σαφήνεια, είναι ευαίσθητη και θέλουμε να είμαστε βεβαιοι ότι οι έλληνες μουσουλμάνοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριατικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «η μουσουλμανική μειονότητα μπορεί κάλλιστα να εργαλειοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές έγιναν τέτοιες κινήσεις που αντιβαίνουν στην ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό».

«Ο κ. Τσίπρας μιλησε για ΚΥΠατζίδικες πρακτικές, δεν καταλαβαίνουμε τους κινδύνους που υπάρχουν για την περιοχή;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη συνέχεια ο κ. Μησττοάκης κάλεσε τους κ.κ. Φερχάτ και Ζεϊμπέκ «να κάνουν μια δήλωση ότι εκπροσωπούν τη μουσουλμανική και όχι τουρκική μειόνοτητα, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί θα δυσαρεστήσουν το τυρκικό προξενείο».



«Ξεκινάμε από το μηδέν αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό»

Μιλώντας για οτ διακύβευμα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το στοίχημα είναι να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι οι κάλπες είναι και πάλι άδειες. Ξεκινάμε από το μηδέν αλλά δεν είμαστε σε πολιτικό κενό. Οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου έστειλαν ορισμένα πολύ σαφή μηνύματα».

Πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα δεν με αιφνιδίασε, αλλά το εύρος της νίκης και το ποσοστό της ΝΔ με υποχρεώνει να είμαι ακόμη πιο τολμηρός στις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και πολίτες που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου και να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας «μία ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία επειδή πιστεύω ότι μόνο έτσι μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές».



«Κάηκε η φαντασίωση της απλής αναλογικής»

«Η φαντασίωση της απλής αναλογικής κάηκε στην κάλπη της 21ης Μαΐου», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας νόμιζε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου είπε: «Ψηφίζεις ΝΔ ψηφίζεις κυβέρνηση», ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι ένα κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να έχει τα πρωτεία στην αντιπολίτευση, αλλά στις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση.

«Η πορεία ανάπτυξης θα συνεχιστεί, θα εξακολουθούμε να μειώνουμε τους φόρους, θα επιστρέφουμε το πλεόνασμα της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό τόσο πιο σκληρά πρέπει να δουλέψω. Αυτό είναι ένα ποσοστό ευθύνης. Τόσο μεγαλύτερη η υποχρέωσή μας τα πόδια μας να πατάνε γερά στη γη», επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι «παντοδύναμος είναι μόνο ο λαός. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο έτοιμοι, πιο αποφασισμένοι και οι πολίτες μπορούν να μας έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υλοποιήσουμε όλα όσα λέμε. Δεν θα δεχθώ καμία συμπεριφορά αλαζονείας. Μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τους βουλευτές μας».




«Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού»

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανέφερε ότι «δεν μπορεί κάποια κόμματα να πιστεύουν ότι μόνο αυτά μπορεί να εκφράζουν την ορθοδοξία και την πίστη» και συνέχισε: «Η Ορθοδοξία ενώνει, η πίστη ενώνει αλλά δεν μπλέκουμε την πίστη με την πολιτική. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν κομματίδια που το εκμεταλλεύονται. Σεβόμαστε τους διακριτούς ρόλους της Εκκλησίας και το αποδείξαμε στο διάστημα της διακυβέρνησής μας, αλλά δεν προσβλέπουμε σε βοήθεια από την Εκκλησία. Είμαστε πατριώτες της πράξης και όχι πατριώτες του γλυκού νερού».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι αλλαγές στο Σύνταγμα θα δρομολογηθούν από το 2025. «Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όπως να αλλάξει επιτέλους το άρθρο 16 και να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση».



«Ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί» τόνισε στη συνέχεια προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται να ζούμε σε μία διαρκή ένταση με την Τουρκία, ωστόσο δεν είμαι αφελής οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν εύκολα».



Αύξηση σε 20.000 των σπιτιών για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόθεση δημιουργίας υπουργείου Οικογένειας και εξήγησε ότι σημαίνει σπάμε το υπ. Εργασίας στα δύο και αυτό που δημιουργούμε προσθέτουμε ύλη που αφορά πολτικές για την οικογένεια προαναγγέλλοντας αύξηση σε 20.000 των σπιτιών για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Για την ακρίβεια εξήγησε ότι η μόνιμη λύση θα δοθεί με αυξήσεις στους μισθούς. «Το όφελος που έχουν οι εργαζόμενοι από όλες τις παρεμβάσεις στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές είναι σημαντικό», είπε και ζήτησε προσοχή ώστε να μην κινδυνεύσει η επιβίωση των επιχειρήσεων.



«Όχι μόνο δε θα αυξήσουμε αλλά θα μειώσουμε φόρους»

«Όχι μόνο κανένας νέος φόρος αλλά περαιτέρω μείωση φόρων με αύξηση 1.000 στο αφορολόγητο για κάθε παιδί, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με αστερίσκο την μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση, μείωση 30% από το 2025 των τεκμηρίων και για όλα αυτά δεν υπάρχει καμία ένσταση από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Το δικό μας πρόγραμμα στοιχίζει 9 δισ. του ΣΥΡΙΖΑ 52 δισ. Επειδή πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη ξέρουμε ότι αυτά που λέμε πρέπει να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε Το οικονομικό επιτελείο έχει δείξει ότι μπορεί να εκπλήσσει προς το καλύτερο. Είμαι σίγουρος ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη και έτσι θα μπορούμε να στηρίξουμε περισσότερους», δήλωσε επιπρόσθετα.



«Καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο ΕΚΑΒ και το σχέδιο ενίσχυσής του και με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την παρέμβαση. «Καμία ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει στο ζύγι και γι αυτό παρενέβην στις άστοχες δηλώσεις ενός κατά τα άλλα πολύ σημαντικού επιστήμονα. Αν γιατρός ζητήσει να συνταγογραφηθούν αντικαρκινικά φάρμακα αυτά χορηγούνται. Εμείς ψηφίσαμε νομοσχέδιο για την παρηγορητική φροντίδα γιατί υπάρχει ζήτημα του πώς φροντίζουμε τους ασθενείς σε τελικό στάδιο αλλά αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με το κόστος. Ο γόρδιος δεσμός του ΕΚΑΒ θα λυθεί», τόνισε.



Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε ότι «θα μισθώσουμε από το εξωτερικό ελικόπτερα για 6 βάσεις σε όλη τη χώρα που θα μπορούν να κάνουν διακομιδές με ταχύτητα και ασφάλεια σε 24ωρη βάση» υπενθυμίζοντας ότι «υπηρεσίες ελικοπτέρων μισθώνουμε και για την αεροπυρόσβεση. Για τα νησιά έχουμε ήδη 2 υπερσύγχρονα ελικόπτερα και σκάφη δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Θα συνεργαστούμε και με άλλες κρατικές υπηρεσίες όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Πυροσβεστική».

«Θα ψηφίσουμε νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική την υποβολή των προγραμμάτων των κομμάτων είστε στο ΓΛΚ είτε στην ΤτΕ είτε στο δημοσιονομικό συμβούλιο της Βουλής», προανήγγειλε στη συνέχεια.



«Το μυαλό μου είναι στις επόμενες εκλογές, στο επερχόμενο ντιμπέιτ»

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είπε ότι «το μυαλό μου είναι στις επόμενες εκλογές, στο επερχόμενο ντιμπέιτ» ενώ για όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια είπε χαριτολογώντας ότι «υπάρχουν πολλοί γάμοι και βαφτίσια το καλοκαίρι και τα κοστούμια θα είναι χρήσιμα σε αυτές τις περιστάσεις».

«Όταν οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν για την προεδρία της ΝΔ είχα υποσχεθεί οτι θα ανανεώσω το κόμμα και θα κάνω αλλαγές και την υπόσχεσή μου την τήρησα. Η διαδικασία ανανέωσης είναι συνεχής. Έχουμε ήδη αρκετούς νέους βουλευτές και πολλά στελέχη που έβαλα στην πολιτική έχουν γίνει βουλευτές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εγώ δεν είπα ότι μπορούμε μαγικά ναλύσουμε όλα τα προβλήματα, εμείς δουλειά μας είναι να προτεραιοποιούμε τα προβλήματα με αίσθηση δικαιοσύνης και πάντα με προτεραιότητα για τους πιο αδύναμους», κατέληξε.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ

5909640
5909643
5909644
5909645
5909646
5909649
5909650
5909652

Δείτε την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα»

Live | Συνέντευξη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023