Χάρης Καστανίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακές πολιτικές
«Εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης υπάρχει μια κόπωση στο εκλογικό σώμα», δήλωσε ο κ. Καστανίδης
«Εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης υπάρχει μια κόπωση στο εκλογικό σώμα», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.
Είπε πως η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακές πολιτικές.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Καστανίδη
Ερωτηθείς αν θα κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης ο κ. Ανδρουλάκης
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Αυτή την ώρα δίνω μάχη για το κόμμα μου δεν συζητώ για τα αξιώματα.
Ερωτηθείς πως είναι το εκλογικό κλίμα
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Εξαιτίας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης υπάρχει μια κόπωση στο εκλογικό σώμα. Παρακολουθώ δηλαδή πολίτες οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι σιωπηλοί και παρακολουθούν χωρίς να εκδηλώνονται.
Ερωτηθείς ποιες πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Το πρώτο θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί και να υπάρξει μια κοινή εθνική στρατηγική είναι τι θα γίνει με την απόπειρα να καθοριστούν νέοι οικονομικοί κανόνες διακυβέρνησης στην ΕΕ. Στο τέλος του 2023 λήγει η ρήτρα διαφυγής και επειδή ονομαστικά το χρέος έχει ξανά αυξηθεί στα 50 δις επιπλέον απ’ ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 τα όργανα της ευρωπαϊκής επιτροπής πιέζουνε για να υπάρξουν ξανά περιοριστικές πολιτικές. Συγκεκριμένα η διατύπωση είναι ότι οι χώρες με υψηλό χρέος με πρώτη την Ελλάδα θα πρέπει πολύ σύντομα να αποκαταστήσουν με μέτρα περιοριστικών πολιτικών της δημοσιονομικές ανισορροπίες. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στο πλαίσιο της ΕΕ μετά από μια έκθεση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμβουλίου που λεει ότι δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας... Από αυτή την συζήτηση απουσιάζουμε σε αντίθεση με άλλους, έχει μεγάλη σημασία να μην ξανακάνουμε πολιτικές ασφυκτικού δημοσιονομικού περιορισμού γιατί δεν το αντέχει ούτε ο αναπτυξιακός ρυθμός που είναι αναγκαίος στην Ελλάδα αλλά ούτε και οι πολίτες. Χρειάζεται μια προσεκτική δημοσιονομική πολιτική η οποία μάλιστα μπορεί να θέτει προς διαπραγμάτευση μερικά θέματα, είναι ένα θέμα το οποίο το θίγει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ πχ η δέσμευση της χώρας για τα επόμενα χρόνια για να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,5 % μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Χρειαζόμαστε χρήματα, ένα δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε εισοδήματα αλλά και την ανάπτυξη θα μπορούσε με ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 1-1,5%, όχι άνω του 2,5% και να υπηρετείται το χρέος και ταυτόχρονα να βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος για να στηριχτούν εισοδήματα και κοινωνικές πολιτικές.
ΔΗΜ: Το 1-1,5% είναι ένας εφικτός στόχος;
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Απολύτως και μάλιστα συζητείται και στα πλαίσια της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό συζητείται να υπάρξουν προγράμματα για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες που να ταιριάζουν στη βάση μιας τετραετίας στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Αυτό εμείς το έχουμε αγνοήσει, πρέπει να μπούμε στη δημόσια συζήτηση, έχει ανάγκη η χώρα από αναπτυξιακούς ρυθμούς και δεν πρέπει να πάμε ξανά σε περιοριστικές πολιτικές. Δυστυχώς απουσιάζει η κυβερνηση από αυτό. Αυτό είναι το πρώτο καμπανάκι που θέλω να χτυπήσω.
Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Τι λεει το ΠΑΣΟΚ καθώς προτείνει για παράδειγμα την υποστήριξη του ΕΣΥ με μια γενναία χρηματοδότηση, με υψηλό αριθμό προσλήψεων και κυρίως με τη διαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας υγείας ότι «πρέπει να βρω τα χρήματα για να το κάνω αυτό». Για να το κάνω θα πρέπει να ανασχεδιάσω τη χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς προτείνουμε 8 έως 10% δηλαδή αυτό μπορεί να είναι 3,5 δις για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ότι αφορά γενικότερα τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους είπα ότι 1,5-2% που μπορείς να εξασφαλίσεις από τα πρωτογενή πλεονάσματα στη διαπραγμάτευση είναι επί του ΑΕΠ δηλαδή μιλάμε για μερικά δις € τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του κοινωνικού κράτους. Λεω δηλαδή ότι αν εξασφαλίσουμε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους του 1 έως 1,5% αποδεσμεύεις περίπου άλλο 1,5% από τα Πρωτογενή πλεονάσματα για να τα χρησιμοποιήσεις για τη χρηματοδότηση όχι μόνο της Παιδείας αλλά και των εισοδημάτων. Αυτές είναι πολύ συγκεκριμένες ιδέες όχι μόνο για την κοστολόγηση ενός προγράμματος αλλά απάντηση στο ερώτημα πόθεν τα χρήματα για να στηρίξεις τέτοιου είδους πολιτικές.
Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Τα υπερκέρδη προέκυψαν την περίοδο των υψηλών τιμών, τι συνέβη; Η κυβέρνηση αποφάσισε καταργώντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής να πει ότι στο τέλος κάθε μηνός θα μου λέτε με βάση και τις τιμές ενέργειας που διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας ποιες τιμές μου προσφέρεται και εγώ αυτό θα το φορολογήσω. Οι εταιρείες προσέφεραν μια τιμή πολλαπλάσια από τις τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας υπολογίζοντας και αυτό, προκαταβολικά, που θα φορολογούσε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα η φορολογία τελικά να είναι ασήμαντη.
ΔΗΜ: Άρα προτείνετε και αναδρομικά
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Βεβαίως γιατί ακόμα είμαστε στη φορολόγηση του 2022
ΔΗΜ: Να φορολογηθούν επίσης και τα διυλιστήρια;
Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Νομίζω ναι μπορούν να υπάρξουν τέτοιου είδους πολιτικές που διευκολύνουν για να υπάρξει και μια αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ της μεσαίας τάξης και αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.