Γιώργος Αϋφαντής στα Παραπολιτικά 90,1: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει σε συναλλαγή - Στόχος, τουρκόφρονες να μπορέσουν να μπουν στη Βουλή
Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη, μέσω του «Παραπολιτικά» 90,1, ο πρέσβης επί τιμή
Σοβαρές καταγγελίες για τον ΣΥΡΙΖΑ και την παρέμβαση του τουρκικού παράγοντα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των εθνικών υποθέσεων της χώρας, αφήνοντας βαριές αιχμές και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικά, έκανε ο πρέσβης επί τιμή και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Αϋφαντής, μιλώντας στον «Παραπολιτικά» 90,1 FM και στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες», με τον Λάμπρο Καλαρρύτη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αϋφαντής επισήμανε ότι «έχει έρθει και πάλι σε συναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεραστεί το κατώφλι του 3%, που δεν επιτρέπει στο κόμμα DEB, το οποίο πρεσβεύει την ένωση με τη “μητέρα πατρίδα Τουρκία”, αυτό το κόμμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%, πρέπει λοιπόν τουρκόφρονες να μπορέσουν να μπουν μέσα στη Βουλή και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έναντι μιας μαζικής κατάθεσης περίπου 30 με 40 χιλιάδες ψήφους στους δύο νομούς που επηρεάζει η τουρκική πρεσβεία εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δύο άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο, θεωρούν ότι υπάρχει η τουρκική μειονότητα και ακόμα χειρότερο θεωρούν ότι αυτοί την εκπροσωπούν».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θέμα μειονότητας που τη λένε οι άλλοι τουρκική και εμείς, είναι μουσουλμανική, θα μπει στο τραπέζι εκ των πραγμάτων με αυτή τη μεθόδευση που περιέγραψα, μέσω αυτών των δύο και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Έχει έρθει και πάλι σε συναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ»
ΔΗΜ.: Επειδή γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, οφείλω να το καταθέσω δημοσίως, ο Γιώργος Αϋφαντής, συμφωνεί κανείς, διαφωνεί μαζί του σε διάφορα θέματα, το θέμα του εθνικού συμφέροντος ουδέποτε το διαπραγματεύτηκε με κόστος προσωπικό, υπηρεσιακό και τυγχάνει πολλά πράγματα να τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, άρα αυτά που λέει τα λέει επειδή θεωρεί ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον, δεν έχει καμία προσωπική σκοπιμότητα. Πάμε στην ταμπακέρα, είναι ένα θέμα το οποίο το είχαμε συζητήσει και εδώ στην εκπομπή προ διετίας περίπου, το θέμα δηλαδή της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με μια από τις περιπτώσεις να είναι το κόψιμο από τα ψηφοδέλτια της Σουλεϊμάν Καραμπιχά, της Ρομά ακτιβίστριας, ελληνόφρων η γυναίκα και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών…
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Ρομά και με μεγάλη κοινωνική και πολιτική δράση, πολιτική ουσιαστικά, όχι κομματική δράση. Δεν ήταν και δεν είναι στέλεχος κάποιου κόμματος, αλλά μαζί με άλλες γυναίκες Ρομά στο Δροσερό προσπαθούν να αλλάξουν μόνες τους τη μοίρα τους. Εγώ έγραψα αυτό το άρθρο στο SLpress και αναδημοσιεύτηκε ευρύτατα. Σήμερα μάλιστα είναι και πρωτοσέλιδο, ένα ρεπορτάζ ειδικό στην ΕΣΤΙΑ, αλλά εγώ το έγραψα όχι για να θυμίσω ξαφνικά τι είχε συμβεί το 2014, αλλά γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα με τον Οζγκιούρ και τον Ζεϊμπέκ είναι ακριβώς η ίδια λογική, το ίδιο μοντέλο που είχε συμβεί τότε. Δηλαδή, έχει έρθει και πάλι σε συναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεραστεί το κατώφλι του 3%, που δεν επιτρέπει στο κόμμα DEB, το οποίο πρεσβεύει την ένωση με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία», αυτό το κόμμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%, πρέπει λοιπόν τουρκόφρονες να μπορέσουν να μπουν μέσα στη Βουλή και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έναντι μιας μαζικής κατάθεσης περίπου 30 με 40 χιλιάδες ψήφους στους δύο νομούς που επηρεάζει η τουρκική πρεσβεία εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δύο άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο, θεωρούν ότι υπάρχει η τουρκική μειονότητα και ακόμα χειρότερο θεωρούν ότι αυτοί την εκπροσωπούν. Γιατί το είπα αυτό; Όχι γιατί δεν συνέβαινε και παλιότερα, είχαμε τον Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος, ναι, ήταν ανεξάρτητος, αλλά ουσιαστικά στήριζε τότε την κυβέρνηση Μητσοτάκη κ.λπ., γιατί στην επόμενη Βουλή αυτοί οι δύο άνθρωποι οι οποίοι τώρα σιωπούν θα μιλήσουν, θα σηκωθούν και θα πουν «εγώ είμαι Τούρκος και εκπροσωπώ εδώ εκλεγμένος την τουρκική μειονότητα». Και θα ζητήσουν μάλιστα να ορκιστούν και στην τουρκική γλώσσα και επειδή θα τους το αρνηθούμε, εκεί θα αρχίσουν τα όργανα. Συνεπώς, όταν θα πάμε στη σχεδιασμένη, στη διακηρυγμένη, στην προαναγγελθείσα διαπραγμάτευση με την Τουρκία μετά τις εκλογές, εκ των πραγμάτων και μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην ημερήσια διάταξη το θέμα της μειονότητας. Θα πει ο Ερντογάν «εγώ το βάζω; Το βάζουν βουλευτές, το βάζουν μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, τα οποία έχουν εκλεγεί εξ ονόματος μιας μειονότητας η οποία καταπιέζεται».
ΔΗΜ.: Επειδή έχεις χρηματίσει και ως διπλωματικός σύμβουλος του Α. Τσίπρα, αυτή την προέκταση την οποία περιγράφεις τη γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη γνωρίζει και ο ίδιος ο Α.Τσίπρας; Δηλαδή δεν είναι μια ευκαιριακή συναλλαγή «παίρνουμε τις ψήφους και τελειώσαμε».
«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι της άποψης ότι υπάρχει και καταπιέζεται μια τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα»
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι μπορούν να τη φανταστούν, αλλά αδιαφορούν, και αδιαφορούν όχι προσωπικά ο Τσίπρας, ο οποίος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή γι' αυτά τα θέματα, δεν τον ενδιαφέρουν κυριολεκτικά, τον ενδιαφέρουν άλλα θέματα, αυτό δεν τον ενδιαφέρει, αλλά οι άλλοι που τους ενδιαφέρουν, δηλαδή ο Φίλης, ο Βούτσης, οι δικαιωματιστές Χριστόπουλος, Τσιτσελίκης, όλοι αυτοί είναι της άποψης ότι υπάρχει και καταπιέζεται μια τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό το πιστεύουν ακράδαντα και σας το λέω γιατί μέσα από τη διετή θητεία μου στον ΣΥΡΙΖΑ ως σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθα πολλάκις σε σύγκρουση με αυτούς τους ανθρώπους, όχι στο καφενείο, συζητώντας γενικά και ιδεολογικά, μακάρι να ήταν, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Έχω αποκαλύψει, δεν έχω καμία διάθεση να αποκαλύπτω, μίλησα γιατί πρόκειται να γίνει κάτι το οποίο μόλις περιέγραψα και είναι εξαιρετικά κακό. Πάει η χώρα, κακώς κατά τη γνώμη μου, επισπεύδουσα, κακώς επισπεύδουμε να πάμε στη διαπραγμάτευση, τι έχουμε να ζητήσουμε από τον Ερντογάν...
ΔΗΜ.: Δεν είμαι σίγουρος ότι πάμε εκεί πέρα γι' αυτό, αυτό θα το δούμε...
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Εγώ έχω αυτή την εκτίμηση ότι μας σπρώχνουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί να μιλήσουμε. Αφού ικετεύουμε, στη διπλωματία όποιος ζητάει τη διαπραγμάτευση αυτόματα αποδέχεται και την ... του άλλου. Λέει ο άλλος «θέλετε να μιλήσουμε; Ωραία, να μιλήσουμε, αφού επιμένεις, αυτά είναι τα θέματα».
ΔΗΜ.: Για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει οριοθετήσει το θέμα της συζήτησης. Λέει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων, ότι θα πάμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, δεν προκύπτει αυτό μέχρι στιγμής.
«Θέμα μειονότητας που τη λένε οι άλλοι τουρκική και εμείς είναι μουσουλμανική θα μπει στο τραπέζι»
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Λάμπρο, έχεις δίκιο. Εγώ όμως είμαι διπλωμάτης, δεν είμαι ούτε καφετζού ούτε αστρολόγος. Όταν κάνω μια εκτίμηση, όπως έκανα και στην υπηρεσία μου, την κάνω γιατί έχω κάποια στοιχεία και προφανώς κάποιες πηγές. Εγώ εκτιμώ ότι είναι λάθος να επισπεύδουμε εμείς να πάμε σε διαπραγμάτευση, αλλά δεν είμαι εγώ εκλεγμένος, εκλεγμένη είναι μια κυβέρνηση, η οποία θέλει να πάει. Ωραία, όταν θέλεις να πας λοιπόν, πρέπει κάθε πλευρά που πάει σε μια διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά που κατεβαίνει να παίξει ένα ποδοσφαιρικό ματς, βρε αδερφέ, κάνει μια προετοιμασία. Εδώ υπονομεύεται η προετοιμασία. Ο Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος άνθρωπος και ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός που θα ήθελε να πάει να δει τον Ερντογάν και να συζητήσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας. Θέμα μειονότητας που τη λένε οι άλλοι τουρκική και εμείς, είναι μουσουλμανική. Θα μπει στο τραπέζι εκ των πραγμάτων με αυτή τη μεθόδευση που περιέγραψα, μέσω αυτών των δύο και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό μίλησα.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξένη πρεσβεία, και δη η τουρκική, έχει αυτού του είδους την επιρροή»
ΔΗΜ.: Μου κάνει εντύπωση το εξής, το είχες πει και εδώ στην εκπομπή, αλλά επειδή έχουμε και το κείμενο από την ιστοσελίδα του Σταύρου, εδώ αναφέρεις μια σειρά ονόματα τα οποία λειτούργησαν ως μεγεθυντές και ως μεταφορείς της τουρκικής πίεσης…
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Υποστηρικτική χορωδία. Αυτοί οι άνθρωποι επιβεβαίωναν αυθεντικά, ο Χριστόπουλος, ο Τσιτσερίκης, τις μειονότητες και ενασχολούμενοι με τη Θράκη ότι η Σαμπιχά ήταν κατασκεύασμα της ΕΥΠ. Μακάρι να είχαμε μια τέτοια ΕΥΠ που θα μπορούσε να φτιάξει ένα τέτοιο κατασκεύασμα. Εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών πολλά χρόνια πριν, εγώ ασχολούμαι με τη Θράκη από τότε που ήμουνα στο γραφείο του Ανδ. Παπανδρέου τρίτος γραμματέας, ξέραμε πρόσωπα και πράγματα. Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είναι ένα αυτοφυές άγριο βότανο που γεννήθηκε από τις κοινωνικές αντιθέσεις εκεί, από το λούμπεν προλεταριάτο που υπάρχει στο Δροσερό. Κάποιοι άνθρωποι Ρομά σκέφτηκαν να αυτοδιοργανωθούν και να διεκδικήσουν κάποια στοιχειώδη δικαιώματα και κυρίως παιδεία στην ελληνική γλώσσα για να μπορούν να ενταχθούν. Τα παιδιά τους τα στέλναν στο σχολείο και μαθαίνανε τουρκικά, με ποιον θα μιλούσαν; Στο σπίτι μίλαγαν τα ρομά, έξω με την κοινωνία δεν μπορούσαν να μιλήσουν με αυτά που τους μαθαίναν στο σχολείο, ζήταγαν λοιπόν ελληνική παιδεία, ζήταγαν παιδικούς σταθμούς όπου να μην είναι υποχρεωτική η τουρκική γλώσσα, όπως προσέφερε και απαιτούσε το προξενείο. Ζητούσαν να μην γίνονται τελετές περιτομής των παιδιών εξόδοις του προξενείου και λέγανε ότι είναι μουσουλμάνοι, είναι Ρομά, αλλά είναι ελληνικής συνείδησης. Αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να τους στηρίξουμε και εγώ ξέρω πολύ καλά και ξέρουν και αρκετοί συνάδελφοί μου στο υπουργείο Εξωτερικών που έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα ότι αυτό ήταν ένα αυτοφυές κίνημα, δεν το είχαμε φτιάξει εμείς και για αυτόν τον λόγο και η ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών το αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, με αμηχανία. Εγώ τον διαβεβαίωσα τον Αλ. Τσίπρα, δυστυχώς οι προσφορές, οι απειλές συγκεκαλυμμένες του Τούρκου πρέσβη, οι απειλές ήταν για τις ψήφους, ετέθησαν πάνω από αυτά που του έλεγε ο Έλληνας διπλωμάτης, που ο ίδιος είχε επιλέξει λόγω αριστερού παρελθόντος να είμαι σύμβουλός του. Εγώ δεν ήμουν κομματικό στέλεχος, πήγα εκεί ως Έλληνας διπλωμάτης. Αν ήθελαν να τους συμβουλεύει κάποιος από την αγορά, μπορούσαν να απευθυνθούν στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αφού ο Φίλης, ο Βούτσης κ.λπ. τις ίδιες απόψεις έχουν. Φώναξαν εμένα. Μετά από αυτό παραιτήθηκα, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω, να χωνέψω ότι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξένη πρεσβεία, και δη η τουρκική, έχει αυτού του είδους την επιρροή. Παραιτήθηκα, έφυγα, δεν μίλησα γι' αυτά. Μίλησα τώρα δημόσια ... και ποια είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ; Βγήκε το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Ηλιόπουλος, αυτό το δύσμορφο πλάσμα, το οποίο έχει αριστερό παρελθόν, ότι πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε υπέρ της Μακεδονίας του Αιγαίου. Θέλω να τον ρωτήσω, με έξοδα ποιανού πήγαινε; Εγώ στην ηλικία που ήταν τότε ο Ηλιόπουλος στα 18 μου ήμουνα στη Νομική, στα 19 μου ήμουν στο Πολυτεχνείο με την ελληνική σημαία, ο κ. Ηλιόπουλος πού ήταν; Και τι είπε ο Ηλιόπουλος; Έριξε λάσπη ότι ελέγχομαι για οικονομικές ατασθαλίες και για εμπόριο βίζας. Αυτά είναι μεγάλη βρώμα, διότι ναι μεν με κατηγόρησε ο Κοτζιάς, αλλά αθωώθηκα πανηγυρικά. Αυτό ξεχνάει να το πει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ έπιασα ένα κύκλωμα στην Τεχεράνη που λειτουργούσε απρόσκοπτο, απερίσπαστο, με τζίρο 7 με 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»
ΔΗΜ.: Εδώ δηλαδή υπάρχει μια διαστρέβλωση; Εσύ δεν έχεις ανοίξει το θέμα του εμπορίου βίζας;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Ακριβώς και γι' αυτό κατηγορήθηκα. Εγώ έπιασα ένα κύκλωμα στην Τεχεράνη που λειτουργούσε απρόσκοπτο, απερίσπαστο, με τζίρο 7 με 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έκανε λαθρεμπόριο ανθρώπων από την Τεχεράνη τρία χρόνια πριν πάω εγώ. Όταν πήγα εγώ, μετά από λίγο κατάλαβα και κάποια στιγμή τον Μάιο του ’16 τους έπιασα επ’ αυτοφώρω με στοιχεία συντριπτικά. Τι έκανα; Δεν το είπα μόνο στον υπουργό Κοτζιά, φώναξα τότε την εισαγγελέα Διαφθοράς, ήταν τότε η Ράικου. Έστειλε εισαγγελέα κάτω, πήγα και κατέθεσα ως μάρτυρας κατηγορίας, (είμαι) ο μόνος που τόλμησε να πάει, κατά του βασικού διαχειριστή του συστήματος αυτού, ο οποίος απολύθηκε, ένας πρώτος γραμματέας. Απολύθηκε από το υπουργείο οριστικά, έχασε όλες τις προσφυγές στο ΣτΕ που έκανε μετά, απολύθηκε οριστικά για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, μαύρο χρήμα. Δεν διώχθηκε ποινικά βέβαια, έχουμε έναν άνθρωπο, έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος απολύεται για μαύρο χρήμα, απαράγραπτο το έγκλημα και δεν διώχθηκε ποινικά. Παπαλεξόπουλος δεν διώχθηκε, αλλά απολύθηκε από το υπουργείο και μετά από αυτά βέβαια, αφού χάσανε 7 με 10 εκατομμύρια τον μήνα, έρχεται ο Κοτζιάς και μου τραβάει μια δίωξη βαρύτατη, ότι έχω αντικειμενική ευθύνη, διότι δεν τον αντελήφθην αμέσως. Που εγώ τους έλεγα πάρτε τον, γιατί μου μυρίζει αυτός ο άνθρωπος και μου λέγανε δεν μπορούμε να τον πάρουμε χωρίς στοιχεία. Όταν βρήκα τα στοιχεία με τα οποία τον έδεσα, τότε έφαγα εγώ τη δίωξη. Αθωώθηκα, πέρασα δύο χρόνια πειθαρχικό συμβούλιο και αν δεν ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ο κ. Γράβαρης, τον οποίο δεν εγνώριζα, τον είδα εκεί μέσα και ο οποίος είναι και στον ιδεολογικό αντίποδα απ’ ό,τι κατάλαβα ο άνθρωπος από τις δικές μου απόψεις, αλλά ήμουνα αθώος. Άλλαζε ο Κοτζιας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να βρεθούν άνθρωποι να με καταδικάσουν, ε, δεν με καταδίκασαν, αθωώθηκα. Και βγαίνουν τώρα και αναπαράγουν αυτά και όποιον και να ρωτήσεις μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών, και ανθρώπους με τους οποίους έχω έρθει σε οξύτατη αντιπαράθεση και υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά, ας τους ρωτήσει κάποιος αν έχω πιάσει εγώ μαύρο χρήμα στο χέρι μου. Είναι γνωστό ότι ήμουνα ασυμβίβαστος πάνω σε αυτό το θέμα. Και έρχονται και διακινούν αυτό. Σταλινίσκοι του κερατά, δηλαδή, με συγχωρείτε που το λεω, δεν μαζεύονται με τίποτα.
ΔΗΜ.: Το κίνητρο του Ν. Κοτζιά ποιο ήταν;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Το κίνητρο πρέπει να βγει να το πει δημόσια, γιατι μόλις εγώ εξουδετέρωσα και κόπηκε η είσπραξη, η χρυσοφόρος είσπραξη, μετά από λίγο κατηγορήθηκα εγώ. Κατηγορήθηκα εγώ που έπιασα τον κλέφτη και που υπέδειξα και τους συνεργούς στην Αθήνα. Στενότατους συνεργάτες του υπουργού Κοτζιά.
ΔΗΜ.: Η κατηγορία ήταν ότι ολιγώρησες;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Η κατηγορία ήταν ότι ολιγώρησα και ότι άκουσον-άκουσον εισέπραττα καπέλο στις βίζες, το οποίο δεν έβαλα στην τσέπη μου γιατί είμαι ιδιόμορφος τύπος και το χρησιμοποίησα για την ανακαίνιση της πρεσβείας. Μου είχανε δώσει λεφτά για να ανακαινίσω την πρεσβεία, που τη βρήκα στάβλο κυριολεκτικό. Στάβλος είναι κομπλιμέντο για την κατάσταση που τη βρήκα, μου είχαν δώσει 40 χιλιάδες ευρώ. Με 40 χιλιάδες ευρώ στο Ιράν κάνεις παπάδες και είχα φτιάξει ένα αξιοπρεπέστατο κτίριο, που ακόμα υπάρχει. Το είχα ανακαινίσει, είχε έρθει ο τότε πρωθυπουργός μετά από λίγο και ο ίδιος ο υπουργός Κοτζιάς και το είχανε δει και τους είχε αρέσει, και μου είπαν ότι είχα βάλει καπέλο για να ανταποκριθώ στα έξοδα και ότι όταν έφυγε αυτός ο κλέφτης, ο οποίος είχε την οικονομική διαχείριση της πρεσβείας, βρέθηκε πλεόνασμα στο ταμείο 4.000€. Αυτά όλα κατέπεσαν, ήταν αυτό που λένε οι Γάλλοι «κάνανε φωτιά απ’ όλα τα ξύλα». Ο σκοπός ήταν να τρέχω στα πειθαρχικά συμβούλια, όπως έτρεχα επί δύο χρόνια, να πληρώνω δικηγόρους για να μην μπορώ να μιλήσω για τις Πρέσπες και για το ένα και για το άλλο. Αυτός ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργού Κοτζιά.
«Επί ΣΥΡΙΖΑ η διαφθορά στο υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά το εμπόριο βίζας χτύπησε ταβάνι»
ΔΗΜ.: Άρα αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι κατά τη γνώμη σου το κίνητρο ήταν να σε θέσουν εκτός μάχης διπλωματικά ενόψει των διευθετήσεων;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Μόνο αυτό; Ο πρέσβης που τους έδωσε ένα αποκαλυπτικό σημείωμα ότι θα έρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα, μην τον φέρετε γιατί αν έρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα, που ήρθε τον Δεκέμβριο του ’17 και μας ζήτησε επίσημα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αν έρθει θα πει αυτά τα θέματα. Ο άνθρωπος αυτός εδιώχθη και εδιώχθη ακριβώς με το ίδιο μοντέλο, είχε διαβιβάσει μια σειρά στοιχεία και καταγγελίες για εμπόριο βίζας στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης και αυτός που τα είχε διαβιβάσει βρέθηκε κατηγορούμενος. Το ίδιο μοτίβο. Αυτό είναι κοινό μυστικό μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ότι όποιος στραφεί κατά του κυκλώματος των θεωρήσεων, το οποίο έχει θηριώδες χρήμα από πίσω του, βρίσκεται ο ίδιος κατηγορούμενος. Λεω μόνο ένα πράγμα Λάμπρο, το 2015-2016 είχαμε 600.000 Ρώσους τουρίστες ξέρεις ποιο ήταν το γρηγορόσημο να πάρεις τη βίζα σου αν ήσουν Ρώσος εγκαίρως πριν φύγει δηλαδή το αεροπλάνο που είχες κλείσει τις διακοπές σου; 300€ το κεφάλι. 300€ με 500.000 βίζες, αφήνω τις 100.000 απέξω «δώρο» ότι εκεί δεν πήρανε το γρηγορόσημο βλέπετε για τι τάξης λεφτά μιλάμε; Για εκατοντάδες εκατομμύρια. Αυτά τα κράταγαν οι υπάλληλοι; Να είμαστε σοβαροί! Στην απάντηση μου λεω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η διαφθορά στο υπουργείο Εξωτερικών σε ότι αφορά το εμπόριο βίζας χτύπησε ταβάνι. Χτύπησε ταβάνι και υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Τον άνθρωπο ο οποίος στο πόστο που ήμουνα γιατί εγώ δεν μπορούσα να μιλήσω ούτε για Κωνσταντινούπολη ούτε για τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν ήξερα τι συνέβαινε αλλά δεν δικαιούμουν να μιλήσω όμως στην Τεχεράνη, εκεί που το βρήκα μπροστά μου, το πάτησα κάτω.
ΔΗΜ.: Αυτό είναι θέμα εισαγγελέα το καταλαβαίνουμε όλοι.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Είναι θέμα εισαγγελέα, αλλά τότε εισαγγελέας ήταν η κα Τουλουπάκη, η οποία την υπόθεση την έβαλε στο αρχείο. Έφυγε η Ράικου, το ανέλαβε η Τουλουπάκη, μπήκε στο αρχείο.
ΔΗΜ.: Ποια υπόθεση μπήκε στο αρχείο, της Τεχεράνης;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Η υπόθεση της Τεχεράνης. Δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος απολύθηκε διότι αποδείχτηκε ότι εισέπραττε μαύρο χρήμα και πουλούσε βίζες αυτός ο άνθρωπος δεν διώχθηκε ποτέ ποινικά ο κ. Λούζης. Ιωάννης Σπυρίδων Λούζης αυτός ήταν. Δεν διώχθηκε ποινικά γιατί αν αυτό το πουλάκι, που πριν έρθει στην Τεχεράνη την ίδια δουλειά την έκανε στην Αλγερία, αν αυτό το πουλάκι ανοίξει το στόμα του θα κλάψουν μανούλες μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών.
ΔΗΜ.: Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να τα υιοθετήσω, γιατί δεν τα ξέρω, τα ακούω και καταλαβαίνω...
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Προφανώς, εγώ λεω και εγώ παίρνω την ευθύνη αυτών που λεω. Ο κ. Κοτζιάς που αρέσκεται σε μηνύσεις να μου κάνει μία.
ΔΗΜ.: Αυτά που λέγονται τώρα δεν μπορώ να τα υιοθετήσω, γιατί δεν γνωρίζω, όμως καταλαβαίνω ότι και τώρα αυτά πρέπει να προκαλέσουν την παρέμβαση εισαγγελέα, έστω αναδρομικά. Αυτό καταλαβαίνω.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Εισαγγελική έρευνα υπήρχε. Όταν το 2018 που το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο απεύθυνε ερώτημα στην Εισαγγελία αν έχει καταλήξει η απάντηση της Τουλουπάκη ήταν ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Από τότε ο άνθρωπος απολύθηκε, έχασε τις προσφυγές του στο ΣτΕ, απορρίφθηκε οριστικά, διεγράφη από το υπουργείο Εξωτερικών για τέσσερις διαφορετικούς λόγους ο πρώτος εκ των οποίων είναι αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, μαύρο χρήμα. Δεν έχει διωχθεί ποινικά και αυτό δεν είναι θέμα... μετά άλλαξε υπουργός ήρθε ο κ. Κατρούγκαλος, μετά άλλαξε υπουργός ήρθε ο κ. Δένδια όμως τυγχάνει υψηλής προστασίας μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τυγχάνει υψηλής προστασίας και δεν εννοώ βέβαια ούτε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών που είναι άριστος αυτή τη στιγμή, ούτε τον Διευθυντή πολιτικών υποθέσεων εννοώ άλλους ανθρώπους οι οποίοι καλύπτουν διαχρονικά τέτοιες καταστάσεις. Δεν τολμάνε να τον αγγίξουν γιατί το χρήμα όπως περιέγραψα είναι πολύ αλλά τώρα το πρόβλημα δεν είναι το υπουργείο Εξωτερικών και η ενδημική εκεί διαφθορά που σχετίζεται με το εμπόριο θεωρήσεων διακίνηση ανθρώπων, το πρόβλημα είναι τι θα κάνει η χώρα μεθαύριο. Πως θα πάει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία όταν δύο μέλη του κοινοβουλίου θα φωνασκούν, θα διαμαρτύρονται ότι είναι καταπιεζόμενοι Τούρκοι βουλευτές και εκπροσωπούν μια πολύ πιο καταπιεσμένη τούρκική μειονότητα.
ΔΗΜ.: Να μείνω στα ονόματα που αναφέρεις. Δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί ξέρω τις θέσεις τους, αλλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα λειτούργησαν (όπως αναφέρεις) ως προέκταση της τουρκικής παρέμβασης όλοι αυτοί οι οποίοι αναφέρεις. Ο κ. Φίλης, ο κ. Βούτσης, η κ. Ρεπούση, η κ. Γιαννακάκη...
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Τι να κάνω, το είδα, να τους φοβηθώ, να μην πιστεύω τα μάτια μου;
ΔΗΜ.: Δεν λέω αυτό, λέω ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές σε αυτά τα ζητήματα. Στο συγκεκριμένο όμως δεν μιλάμε για μια ιδεολογική άποψη, για μια άποψη εν πάση περιπτώσει για το δέον γενέσθαι στον διπλωματικό χειρισμό ελληνικού ζητήματος. Καταλαβαίνω ότι αυτό που λες είναι ότι λειτούργησαν ως προέκταση των τουρκικών πιέσεων όλοι αυτοί και είναι πολύς κόσμος. Καθηγητές, βουλευτές, δημοσιολογούντες, δηλαδή είναι ένα σύμπαν ολόκληρο.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Μα βγήκε ο κ. Χριστόπουλος, επιτέθηκε στη Σαμπιχά τότε, λέγοντας ότι είναι μειονότητα μέσα στη μειονότητα και το διευκρίνισε «είναι μειονότητα μέσα στη μειονότητα όχι γιατί είναι Ρομά, αλλά γιατί θεωρεί τον εαυτό της ελληνικής συνειδήσεως και προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι η μειονότητα», δήλωσε τότε ο κ. Χριστόπουλος, ένα ενιαίο, συμπαγές τουρκικό πράγμα. Ας διαβάσει κανείς το «Πρώτο Θέμα» του 2014, όπου έχει δώσει συνέντευξη ο Χριστόπουλος και τα λέει αυτά. Τα είπε σε έναν τουρκικό ραδιοσταθμό γιατί ήταν υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ο Χριστόπουλος, πήγαινε για τα φράγκα της ευρωβουλής, και πραγματικά άμα είσαι ευρωυποψήφιος και πάρεις καμιά 30-40 χιλιάδες ψήφους στη Θράκη δεν είναι λίγο. Αν ψάξει κανείς το Πρώτο Θέμα, το έχω μπροστά μου στον υπολογιστή, «υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ η μειονότητα είναι ένα ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράγμα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει, λεει ο κ.Χριστόπουλος το 2014, την κρίσιμη διαφορά μεταξύ των μειονοτικών που γίνονται σύμβουλοι έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αυτών που είναι δούρειοι ίπποι του εθνικισμού ενάντια στον άλλο». Δούρειος ίππος ήταν η Σαμπιχά. Με φωτογραφία του, συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα όπου λεει ότι εργάστηκε για την απομάκρυνση της Σαμπιχά Σουλειμάν. Η οποία Σαμπιχά Σουλεϊμάν υπερψηφίστηκε με 167 ψήφους υπέρ και 2 αποχές από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει στο ψηφοδέλτιο και διαγράφει με τη βούληση του προέδρου. Δεν συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή να τη βγάλει. Αυτά τα είπε στο Ξάνθη press και μετά βέβαια και στο Πρώτο Θέμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί, ο κ. Χριστόπουλος σήμερα είναι σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην σας κουράζω το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει πολύ καλά ο κ. Κοττάκης ότι χρήζει πολιτικής αποτεφρώσεως διότι η υγρασία της ξένης εξάρτησης που υπάρχει στα θεμέλιά του δεν καταπολεμάτε άλλως, και δυστυχώς ο Κοττάκης το λεει ως παρατηρητής απέξω εμένα έσκασε στη μούρη μου. Αν μου το έλεγε κανείς το ’12 ότι θα πας εκεί και θα βρεις αυτή την κατάσταση μέσα να λύνουν και να δένουν ξένες πρεσβείες του ΣΥΡΙΖΑ θα τον έλεγα τρελό. Ο τρελός ήμουνα εγώ γιατί πήγα μέσα και τα είδα, και για αυτό σηκώθηκα και έφυγα το ’14 όταν όλοι είχαν ανακαλύψει ότι είχαν ένα θείο ΕΑΜίτη, ο αδερφός του παππού τους είχε πολεμήσει με τους αντάρτες στο Γράμμο και συνέρρεαν στο ΣΥΡΙΖΑ εγώ έφυγα.
«Τους πήρε ο Τούρκος πρέσβης στου Παππά τηλέφωνο και κόψαν τη Σαμπιχά μέσα σε μία ώρα;»
ΔΗΜ.: Όταν έθεσες το θέμα στον Αλ. Τσίπρα, τι σου απάντησε;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Τίποτα, μου είπε, Γιώργο, διαφωνούμε, δέχομαι την παραίτησή σου, να βοηθήσω να πας όπου θέλεις. Και ζήτησα να πάω στην Τεχεράνη και με έστειλε ο Βενιζέλος στην Τεχεράνη. Δεν υπήρχε κανένα θέμα, σιγά το πόστο που δεν είχε και κανέναν υποψήφιο, ο προηγούμενος πρέσβης είχε κάτσει επτά χρόνια εκεί γιατί δεν είχε να τον αντικαταστήσουν. Δεν ζήτησα να πάω στο Παρίσι γιατί είμαι της μάχιμης διπλωματίας και θεωρούσα ότι εκεί πέρα πραγματικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, μια χώρα που είναι στην πλάτη της Τουρκίας και με την οποία πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ σχέσεων. Ας υποθέσουμε ότι ισχύουν όλα αυτά που είπε ο απίθανος τύπος ο Ηλιόπουλος, ο διαδηλωτής των Σκοπίων, τα γεγονότα που λεω είναι αληθινά ή δεν είναι; Τους πήρε ο Τούρκος πρέσβης στου Παππά τηλέφωνο και κόψαν την Σαμπιχά μέσα σε μια ώρα; Ήμουνα μπροστά τα έβλεπα δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνω. Έκανα αυτό που νομίζω θα έκανε κάθε άνθρωπος με αξιοπρέπεια, κάθε επαγγελματίας με αξιοπρέπεια «θα έλεγα πάρα πολύ ωραία είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας επιλέγετε τις συμβουλές του Τούρκου πρέσβη αντί τις δικές μου άντε γεια». Σηκώθηκα και έφυγα, το μόνο που έκανα ήταν να μην ανακοινωθεί πριν τις ευρωεκλογές η παραίτησή μου ανακοινώθηκε αμέσως μετά για να μην γίνει ζημιά τότε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι ήταν δικαίωμα τους τότε...
ΔΗΜ.: Με συγχωρείτε δικαίωμα στην υπονόμευση της χώρας δεν έχει κανείς. Δηλαδή δικαίωμά του είναι να κάνει τις επιλογές αν οι επιλογές λειτουργούν υπονομευτικά στη χώρα δεν είναι δικαίωμα είναι κάτι άλλο.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Λάμπρο μου, συμφωνούμε, αλλά ξέρεις τι λένε; «Κριθήκαμε, δικαιωθήκαμε», μετά κέρδισαν τις εκλογές, αλλά τώρα το πρόβλημα είναι...
«Αν είχε τη στοιχειώδη εθνική ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τους απέσυρε από τα ψηφοδέλτια»
ΔΗΜ.: Τα ξέρει αυτά ο κόσμος;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Ο κόσμος προφανώς δεν τα ξέρει και για αυτό μίλησα, για να τα μάθει, γιατί αν δεν τους βγάλουν από το ψηφοδέλτιο αυτούς τους δύο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η γέφυρα να μπουν στη Βουλή παρά το 3%. Άμα μπουν στη Βουλή, θα κάνουν τις δηλώσεις, θα τους διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σιγά τα ωά. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποια κοινοβουλευτική ομάδα μπει θα γίνει σαράντα κομμάτια μετά τις εκλογές. Αυτοί θα έχουν πετύχει τον στόχο τους, θα είναι μέσα, θα έχουν κοινοβουλευτική ασυλία θα λένε ότι εδώ πέρα είμαστε οι εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας, υπάρχει τουρκική μειονότητα για αυτό εξέλεξε εμάς που διατυμπανίζουμε ότι είμαστε Τούρκοι. Τώρα δεν μιλάνε. Αν είχε τη στοιχειώδη εθνική ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τους απέσυρε από τα ψηφοδέλτια, γιατί ο Ζεϊμπέκ είναι δηλαδή το ... του Προξενείου. Στην τελευταία 28η Οκτωβρίου δεν πήγε. Βρείτε μου μια εθνική επέτειο που να έχει πάει ο Ζεϊμπέκ. Δεν μιλάω για τον καινούργιο, τον οποίο θα τον γνωρίσουμε από την καλή.
ΔΗΜ.: Έστω και για λόγους ελιγμού δεν υπάρχει μια διάψευση, έστω ψυχρή, έστω έμμεση, έστω χλιαρή.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Εγώ το καταλαβαίνω και θέλω να πω ότι στο άρθρο μου ασκώ και οξύτατη κριτική στη ΝΔ, αλλά αυτή τη στιγμή η καταγγελία της ΝΔ έχει μια αξία, δηλαδή το πρόβλημα που έβαλαν είναι ότι είναι υπαρκτό. Τώρα γιατί το βάλανε, εγώ λέω ότι το βάλανε με κομματικά κριτήρια, θα θέλανε αυτή η σχέση με το προξενείο να μην είναι επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι δική τους, να καρπώνονται αυτοί αυτές τις ψήφους και να προωθήσουν και αυτοί έναν υποψήφιο. Δεν το κάνανε, στο παρελθόν είχε γίνει με τον Σαδίκ. Εγώ καταθέτω στο άρθρο μου μέσα και την αναπόσπαστη εκτίμησή μου ότι τα κριτήρια της ΝΔ δεν είναι αγνά, αλλά αυτό είναι μια πολιτική διαφωνία. Μπορεί να δικαιωθώ, μπορεί να μη δικαιωθώ, να πέσω έξω. Το άλλο όμως δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, έτσι έγινε, παιδιά, πώς να το κάνουμε και έτσι λειτουργείτε. Δηλαδή όποιος δεν πιστεύει εμένα ας διαβάσει το βιβλίο 80 χρόνια αμερικάνικης διπλωματίας που εκδόθηκε στις εκδόσεις Νέα Εστία πρόσφατα πριν από ένα μήνα, τι λεει ο Τζ. Παιατ για τον υπουργό Κοτζιά, τον Καλπαδάκη σε σχέση με τη συνθήκη των Πρεσπών. Εκεί τους περιγράφει σαν «χαρωπούς και ενθουσιώδης εκτελεστές των οδηγιών του», τα λεει ο ίδιος ο Παιατ. Αυτό το βιβλίο το έχει γράψει ένας άλλος αμερικάνος διπλωμάτης, Ρ. Τζάκσον, ο οποίος μιλάει τέλεια ελληνικά ήταν χρόνια διευθυντής στο Ανατόλια, ήταν χρόνια μετά στο κολέγιο Αθηνών συνταξιοδοτήθηκε και μας είπε ότι ήταν και αμερικάνος διπλωμάτης ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος αυτός τι έκανε; Πήγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις δημόσιες καταθέσεις, τα podcasts που κάνει με υπηρεσιακή υποχρέωση κάθε διπλωμάτης που υπηρετεί, όλα τα podcasts από το 1960 μέχρι σήμερα που αφορούν την Ελλάδα τα δημοσίευσε. Τελευταίο είναι η μαρτυρία Πάιατ. Ας διαβάσουμε τι λεει και ο Πάιατ και ας το συγκρίνουμε με τι λένε οι άλλοι διπλωμάτες για τους άλλους υπουργούς εξωτερικών που είχαν αντιμετωπίσει. Εδώ μιλάει ο Πάιατ σαν να μιλάει για την executive secretary του. Ο Εβαν Καλπαδάκης ποιανού ήταν σύμβουλος, ποιανού ήταν συνεργάτης του Τσίπρα ή του Παιατ; Αν διαβάσεις τον Παιατ νομίζεις ότι ήταν του Πάιατ!
ΔΗΜ.: Μάλιστα, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια, κύριε πρέσβη. Να πούμε ότι επειδή αυτά τα οποία ειπώθηκαν είναι πολύ σοβαρά, η εκπομπή δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υιοθετήσει τις καταγγελίες, δεν έχουμε τα στοιχεία, ως εκ τούτου είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι θέλει κάτι να προσθέσει ή ότι θίγεται ή ότι θέλει να απορρίψει, εννοείται ότι τα μικρόφωνα της εκπομπής είναι ανοιχτά για οποιονδήποτε θέλει να παρέμβει ή να επικοινωνήσει. Αυτά πάντως που ακούστηκαν είναι πολύ σοβαρά και έχω την εντύπωση ότι θα έχουν πολιτική και όχι μόνο συνέχεια.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αϋφαντής επισήμανε ότι «έχει έρθει και πάλι σε συναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεραστεί το κατώφλι του 3%, που δεν επιτρέπει στο κόμμα DEB, το οποίο πρεσβεύει την ένωση με τη “μητέρα πατρίδα Τουρκία”, αυτό το κόμμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%, πρέπει λοιπόν τουρκόφρονες να μπορέσουν να μπουν μέσα στη Βουλή και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έναντι μιας μαζικής κατάθεσης περίπου 30 με 40 χιλιάδες ψήφους στους δύο νομούς που επηρεάζει η τουρκική πρεσβεία εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δύο άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο, θεωρούν ότι υπάρχει η τουρκική μειονότητα και ακόμα χειρότερο θεωρούν ότι αυτοί την εκπροσωπούν».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «θέμα μειονότητας που τη λένε οι άλλοι τουρκική και εμείς, είναι μουσουλμανική, θα μπει στο τραπέζι εκ των πραγμάτων με αυτή τη μεθόδευση που περιέγραψα, μέσω αυτών των δύο και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Έχει έρθει και πάλι σε συναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ»
ΔΗΜ.: Επειδή γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια, οφείλω να το καταθέσω δημοσίως, ο Γιώργος Αϋφαντής, συμφωνεί κανείς, διαφωνεί μαζί του σε διάφορα θέματα, το θέμα του εθνικού συμφέροντος ουδέποτε το διαπραγματεύτηκε με κόστος προσωπικό, υπηρεσιακό και τυγχάνει πολλά πράγματα να τα γνωρίζω από πρώτο χέρι, άρα αυτά που λέει τα λέει επειδή θεωρεί ότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον, δεν έχει καμία προσωπική σκοπιμότητα. Πάμε στην ταμπακέρα, είναι ένα θέμα το οποίο το είχαμε συζητήσει και εδώ στην εκπομπή προ διετίας περίπου, το θέμα δηλαδή της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, με μια από τις περιπτώσεις να είναι το κόψιμο από τα ψηφοδέλτια της Σουλεϊμάν Καραμπιχά, της Ρομά ακτιβίστριας, ελληνόφρων η γυναίκα και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών…
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Ρομά και με μεγάλη κοινωνική και πολιτική δράση, πολιτική ουσιαστικά, όχι κομματική δράση. Δεν ήταν και δεν είναι στέλεχος κάποιου κόμματος, αλλά μαζί με άλλες γυναίκες Ρομά στο Δροσερό προσπαθούν να αλλάξουν μόνες τους τη μοίρα τους. Εγώ έγραψα αυτό το άρθρο στο SLpress και αναδημοσιεύτηκε ευρύτατα. Σήμερα μάλιστα είναι και πρωτοσέλιδο, ένα ρεπορτάζ ειδικό στην ΕΣΤΙΑ, αλλά εγώ το έγραψα όχι για να θυμίσω ξαφνικά τι είχε συμβεί το 2014, αλλά γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα με τον Οζγκιούρ και τον Ζεϊμπέκ είναι ακριβώς η ίδια λογική, το ίδιο μοντέλο που είχε συμβεί τότε. Δηλαδή, έχει έρθει και πάλι σε συναλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπεραστεί το κατώφλι του 3%, που δεν επιτρέπει στο κόμμα DEB, το οποίο πρεσβεύει την ένωση με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία», αυτό το κόμμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3%, πρέπει λοιπόν τουρκόφρονες να μπορέσουν να μπουν μέσα στη Βουλή και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έναντι μιας μαζικής κατάθεσης περίπου 30 με 40 χιλιάδες ψήφους στους δύο νομούς που επηρεάζει η τουρκική πρεσβεία εντάσσονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δύο άνθρωποι οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο, θεωρούν ότι υπάρχει η τουρκική μειονότητα και ακόμα χειρότερο θεωρούν ότι αυτοί την εκπροσωπούν. Γιατί το είπα αυτό; Όχι γιατί δεν συνέβαινε και παλιότερα, είχαμε τον Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος, ναι, ήταν ανεξάρτητος, αλλά ουσιαστικά στήριζε τότε την κυβέρνηση Μητσοτάκη κ.λπ., γιατί στην επόμενη Βουλή αυτοί οι δύο άνθρωποι οι οποίοι τώρα σιωπούν θα μιλήσουν, θα σηκωθούν και θα πουν «εγώ είμαι Τούρκος και εκπροσωπώ εδώ εκλεγμένος την τουρκική μειονότητα». Και θα ζητήσουν μάλιστα να ορκιστούν και στην τουρκική γλώσσα και επειδή θα τους το αρνηθούμε, εκεί θα αρχίσουν τα όργανα. Συνεπώς, όταν θα πάμε στη σχεδιασμένη, στη διακηρυγμένη, στην προαναγγελθείσα διαπραγμάτευση με την Τουρκία μετά τις εκλογές, εκ των πραγμάτων και μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στην ημερήσια διάταξη το θέμα της μειονότητας. Θα πει ο Ερντογάν «εγώ το βάζω; Το βάζουν βουλευτές, το βάζουν μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, τα οποία έχουν εκλεγεί εξ ονόματος μιας μειονότητας η οποία καταπιέζεται».
ΔΗΜ.: Επειδή έχεις χρηματίσει και ως διπλωματικός σύμβουλος του Α. Τσίπρα, αυτή την προέκταση την οποία περιγράφεις τη γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη γνωρίζει και ο ίδιος ο Α.Τσίπρας; Δηλαδή δεν είναι μια ευκαιριακή συναλλαγή «παίρνουμε τις ψήφους και τελειώσαμε».
«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι της άποψης ότι υπάρχει και καταπιέζεται μια τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα»
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Φαντάζομαι ότι μπορούν να τη φανταστούν, αλλά αδιαφορούν, και αδιαφορούν όχι προσωπικά ο Τσίπρας, ο οποίος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή γι' αυτά τα θέματα, δεν τον ενδιαφέρουν κυριολεκτικά, τον ενδιαφέρουν άλλα θέματα, αυτό δεν τον ενδιαφέρει, αλλά οι άλλοι που τους ενδιαφέρουν, δηλαδή ο Φίλης, ο Βούτσης, οι δικαιωματιστές Χριστόπουλος, Τσιτσελίκης, όλοι αυτοί είναι της άποψης ότι υπάρχει και καταπιέζεται μια τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Αυτό το πιστεύουν ακράδαντα και σας το λέω γιατί μέσα από τη διετή θητεία μου στον ΣΥΡΙΖΑ ως σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθα πολλάκις σε σύγκρουση με αυτούς τους ανθρώπους, όχι στο καφενείο, συζητώντας γενικά και ιδεολογικά, μακάρι να ήταν, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα. Έχω αποκαλύψει, δεν έχω καμία διάθεση να αποκαλύπτω, μίλησα γιατί πρόκειται να γίνει κάτι το οποίο μόλις περιέγραψα και είναι εξαιρετικά κακό. Πάει η χώρα, κακώς κατά τη γνώμη μου, επισπεύδουσα, κακώς επισπεύδουμε να πάμε στη διαπραγμάτευση, τι έχουμε να ζητήσουμε από τον Ερντογάν...
ΔΗΜ.: Δεν είμαι σίγουρος ότι πάμε εκεί πέρα γι' αυτό, αυτό θα το δούμε...
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Εγώ έχω αυτή την εκτίμηση ότι μας σπρώχνουν οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί να μιλήσουμε. Αφού ικετεύουμε, στη διπλωματία όποιος ζητάει τη διαπραγμάτευση αυτόματα αποδέχεται και την ... του άλλου. Λέει ο άλλος «θέλετε να μιλήσουμε; Ωραία, να μιλήσουμε, αφού επιμένεις, αυτά είναι τα θέματα».
ΔΗΜ.: Για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά έχει οριοθετήσει το θέμα της συζήτησης. Λέει ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα. Άρα δεν μπορούμε να κάνουμε δίκη προθέσεων, ότι θα πάμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία, δεν προκύπτει αυτό μέχρι στιγμής.
«Θέμα μειονότητας που τη λένε οι άλλοι τουρκική και εμείς είναι μουσουλμανική θα μπει στο τραπέζι»
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Λάμπρο, έχεις δίκιο. Εγώ όμως είμαι διπλωμάτης, δεν είμαι ούτε καφετζού ούτε αστρολόγος. Όταν κάνω μια εκτίμηση, όπως έκανα και στην υπηρεσία μου, την κάνω γιατί έχω κάποια στοιχεία και προφανώς κάποιες πηγές. Εγώ εκτιμώ ότι είναι λάθος να επισπεύδουμε εμείς να πάμε σε διαπραγμάτευση, αλλά δεν είμαι εγώ εκλεγμένος, εκλεγμένη είναι μια κυβέρνηση, η οποία θέλει να πάει. Ωραία, όταν θέλεις να πας λοιπόν, πρέπει κάθε πλευρά που πάει σε μια διαπραγμάτευση, κάθε πλευρά που κατεβαίνει να παίξει ένα ποδοσφαιρικό ματς, βρε αδερφέ, κάνει μια προετοιμασία. Εδώ υπονομεύεται η προετοιμασία. Ο Μητσοτάκης είναι ο τελευταίος άνθρωπος και ο εκάστοτε Έλληνας πρωθυπουργός που θα ήθελε να πάει να δει τον Ερντογάν και να συζητήσει θέμα μουσουλμανικής μειονότητας. Θέμα μειονότητας που τη λένε οι άλλοι τουρκική και εμείς, είναι μουσουλμανική. Θα μπει στο τραπέζι εκ των πραγμάτων με αυτή τη μεθόδευση που περιέγραψα, μέσω αυτών των δύο και το όχημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό μίλησα.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξένη πρεσβεία, και δη η τουρκική, έχει αυτού του είδους την επιρροή»
ΔΗΜ.: Μου κάνει εντύπωση το εξής, το είχες πει και εδώ στην εκπομπή, αλλά επειδή έχουμε και το κείμενο από την ιστοσελίδα του Σταύρου, εδώ αναφέρεις μια σειρά ονόματα τα οποία λειτούργησαν ως μεγεθυντές και ως μεταφορείς της τουρκικής πίεσης…
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Υποστηρικτική χορωδία. Αυτοί οι άνθρωποι επιβεβαίωναν αυθεντικά, ο Χριστόπουλος, ο Τσιτσερίκης, τις μειονότητες και ενασχολούμενοι με τη Θράκη ότι η Σαμπιχά ήταν κατασκεύασμα της ΕΥΠ. Μακάρι να είχαμε μια τέτοια ΕΥΠ που θα μπορούσε να φτιάξει ένα τέτοιο κατασκεύασμα. Εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών πολλά χρόνια πριν, εγώ ασχολούμαι με τη Θράκη από τότε που ήμουνα στο γραφείο του Ανδ. Παπανδρέου τρίτος γραμματέας, ξέραμε πρόσωπα και πράγματα. Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν είναι ένα αυτοφυές άγριο βότανο που γεννήθηκε από τις κοινωνικές αντιθέσεις εκεί, από το λούμπεν προλεταριάτο που υπάρχει στο Δροσερό. Κάποιοι άνθρωποι Ρομά σκέφτηκαν να αυτοδιοργανωθούν και να διεκδικήσουν κάποια στοιχειώδη δικαιώματα και κυρίως παιδεία στην ελληνική γλώσσα για να μπορούν να ενταχθούν. Τα παιδιά τους τα στέλναν στο σχολείο και μαθαίνανε τουρκικά, με ποιον θα μιλούσαν; Στο σπίτι μίλαγαν τα ρομά, έξω με την κοινωνία δεν μπορούσαν να μιλήσουν με αυτά που τους μαθαίναν στο σχολείο, ζήταγαν λοιπόν ελληνική παιδεία, ζήταγαν παιδικούς σταθμούς όπου να μην είναι υποχρεωτική η τουρκική γλώσσα, όπως προσέφερε και απαιτούσε το προξενείο. Ζητούσαν να μην γίνονται τελετές περιτομής των παιδιών εξόδοις του προξενείου και λέγανε ότι είναι μουσουλμάνοι, είναι Ρομά, αλλά είναι ελληνικής συνείδησης. Αυτούς τους ανθρώπους θα έπρεπε να τους στηρίξουμε και εγώ ξέρω πολύ καλά και ξέρουν και αρκετοί συνάδελφοί μου στο υπουργείο Εξωτερικών που έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα ότι αυτό ήταν ένα αυτοφυές κίνημα, δεν το είχαμε φτιάξει εμείς και για αυτόν τον λόγο και η ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών το αντιμετώπιζαν με δυσπιστία, με αμηχανία. Εγώ τον διαβεβαίωσα τον Αλ. Τσίπρα, δυστυχώς οι προσφορές, οι απειλές συγκεκαλυμμένες του Τούρκου πρέσβη, οι απειλές ήταν για τις ψήφους, ετέθησαν πάνω από αυτά που του έλεγε ο Έλληνας διπλωμάτης, που ο ίδιος είχε επιλέξει λόγω αριστερού παρελθόντος να είμαι σύμβουλός του. Εγώ δεν ήμουν κομματικό στέλεχος, πήγα εκεί ως Έλληνας διπλωμάτης. Αν ήθελαν να τους συμβουλεύει κάποιος από την αγορά, μπορούσαν να απευθυνθούν στο ΕΛΙΑΜΕΠ, αφού ο Φίλης, ο Βούτσης κ.λπ. τις ίδιες απόψεις έχουν. Φώναξαν εμένα. Μετά από αυτό παραιτήθηκα, γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω, να χωνέψω ότι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξένη πρεσβεία, και δη η τουρκική, έχει αυτού του είδους την επιρροή. Παραιτήθηκα, έφυγα, δεν μίλησα γι' αυτά. Μίλησα τώρα δημόσια ... και ποια είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ; Βγήκε το πρωί στην ΕΡΤ ο κ. Ηλιόπουλος, αυτό το δύσμορφο πλάσμα, το οποίο έχει αριστερό παρελθόν, ότι πήγαινε στα Σκόπια και διαδήλωνε υπέρ της Μακεδονίας του Αιγαίου. Θέλω να τον ρωτήσω, με έξοδα ποιανού πήγαινε; Εγώ στην ηλικία που ήταν τότε ο Ηλιόπουλος στα 18 μου ήμουνα στη Νομική, στα 19 μου ήμουν στο Πολυτεχνείο με την ελληνική σημαία, ο κ. Ηλιόπουλος πού ήταν; Και τι είπε ο Ηλιόπουλος; Έριξε λάσπη ότι ελέγχομαι για οικονομικές ατασθαλίες και για εμπόριο βίζας. Αυτά είναι μεγάλη βρώμα, διότι ναι μεν με κατηγόρησε ο Κοτζιάς, αλλά αθωώθηκα πανηγυρικά. Αυτό ξεχνάει να το πει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ έπιασα ένα κύκλωμα στην Τεχεράνη που λειτουργούσε απρόσκοπτο, απερίσπαστο, με τζίρο 7 με 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»
ΔΗΜ.: Εδώ δηλαδή υπάρχει μια διαστρέβλωση; Εσύ δεν έχεις ανοίξει το θέμα του εμπορίου βίζας;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Ακριβώς και γι' αυτό κατηγορήθηκα. Εγώ έπιασα ένα κύκλωμα στην Τεχεράνη που λειτουργούσε απρόσκοπτο, απερίσπαστο, με τζίρο 7 με 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Έκανε λαθρεμπόριο ανθρώπων από την Τεχεράνη τρία χρόνια πριν πάω εγώ. Όταν πήγα εγώ, μετά από λίγο κατάλαβα και κάποια στιγμή τον Μάιο του ’16 τους έπιασα επ’ αυτοφώρω με στοιχεία συντριπτικά. Τι έκανα; Δεν το είπα μόνο στον υπουργό Κοτζιά, φώναξα τότε την εισαγγελέα Διαφθοράς, ήταν τότε η Ράικου. Έστειλε εισαγγελέα κάτω, πήγα και κατέθεσα ως μάρτυρας κατηγορίας, (είμαι) ο μόνος που τόλμησε να πάει, κατά του βασικού διαχειριστή του συστήματος αυτού, ο οποίος απολύθηκε, ένας πρώτος γραμματέας. Απολύθηκε από το υπουργείο οριστικά, έχασε όλες τις προσφυγές στο ΣτΕ που έκανε μετά, απολύθηκε οριστικά για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, μαύρο χρήμα. Δεν διώχθηκε ποινικά βέβαια, έχουμε έναν άνθρωπο, έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος απολύεται για μαύρο χρήμα, απαράγραπτο το έγκλημα και δεν διώχθηκε ποινικά. Παπαλεξόπουλος δεν διώχθηκε, αλλά απολύθηκε από το υπουργείο και μετά από αυτά βέβαια, αφού χάσανε 7 με 10 εκατομμύρια τον μήνα, έρχεται ο Κοτζιάς και μου τραβάει μια δίωξη βαρύτατη, ότι έχω αντικειμενική ευθύνη, διότι δεν τον αντελήφθην αμέσως. Που εγώ τους έλεγα πάρτε τον, γιατί μου μυρίζει αυτός ο άνθρωπος και μου λέγανε δεν μπορούμε να τον πάρουμε χωρίς στοιχεία. Όταν βρήκα τα στοιχεία με τα οποία τον έδεσα, τότε έφαγα εγώ τη δίωξη. Αθωώθηκα, πέρασα δύο χρόνια πειθαρχικό συμβούλιο και αν δεν ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ ο κ. Γράβαρης, τον οποίο δεν εγνώριζα, τον είδα εκεί μέσα και ο οποίος είναι και στον ιδεολογικό αντίποδα απ’ ό,τι κατάλαβα ο άνθρωπος από τις δικές μου απόψεις, αλλά ήμουνα αθώος. Άλλαζε ο Κοτζιας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να βρεθούν άνθρωποι να με καταδικάσουν, ε, δεν με καταδίκασαν, αθωώθηκα. Και βγαίνουν τώρα και αναπαράγουν αυτά και όποιον και να ρωτήσεις μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών, και ανθρώπους με τους οποίους έχω έρθει σε οξύτατη αντιπαράθεση και υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά, ας τους ρωτήσει κάποιος αν έχω πιάσει εγώ μαύρο χρήμα στο χέρι μου. Είναι γνωστό ότι ήμουνα ασυμβίβαστος πάνω σε αυτό το θέμα. Και έρχονται και διακινούν αυτό. Σταλινίσκοι του κερατά, δηλαδή, με συγχωρείτε που το λεω, δεν μαζεύονται με τίποτα.
ΔΗΜ.: Το κίνητρο του Ν. Κοτζιά ποιο ήταν;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Το κίνητρο πρέπει να βγει να το πει δημόσια, γιατι μόλις εγώ εξουδετέρωσα και κόπηκε η είσπραξη, η χρυσοφόρος είσπραξη, μετά από λίγο κατηγορήθηκα εγώ. Κατηγορήθηκα εγώ που έπιασα τον κλέφτη και που υπέδειξα και τους συνεργούς στην Αθήνα. Στενότατους συνεργάτες του υπουργού Κοτζιά.
ΔΗΜ.: Η κατηγορία ήταν ότι ολιγώρησες;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Η κατηγορία ήταν ότι ολιγώρησα και ότι άκουσον-άκουσον εισέπραττα καπέλο στις βίζες, το οποίο δεν έβαλα στην τσέπη μου γιατί είμαι ιδιόμορφος τύπος και το χρησιμοποίησα για την ανακαίνιση της πρεσβείας. Μου είχανε δώσει λεφτά για να ανακαινίσω την πρεσβεία, που τη βρήκα στάβλο κυριολεκτικό. Στάβλος είναι κομπλιμέντο για την κατάσταση που τη βρήκα, μου είχαν δώσει 40 χιλιάδες ευρώ. Με 40 χιλιάδες ευρώ στο Ιράν κάνεις παπάδες και είχα φτιάξει ένα αξιοπρεπέστατο κτίριο, που ακόμα υπάρχει. Το είχα ανακαινίσει, είχε έρθει ο τότε πρωθυπουργός μετά από λίγο και ο ίδιος ο υπουργός Κοτζιάς και το είχανε δει και τους είχε αρέσει, και μου είπαν ότι είχα βάλει καπέλο για να ανταποκριθώ στα έξοδα και ότι όταν έφυγε αυτός ο κλέφτης, ο οποίος είχε την οικονομική διαχείριση της πρεσβείας, βρέθηκε πλεόνασμα στο ταμείο 4.000€. Αυτά όλα κατέπεσαν, ήταν αυτό που λένε οι Γάλλοι «κάνανε φωτιά απ’ όλα τα ξύλα». Ο σκοπός ήταν να τρέχω στα πειθαρχικά συμβούλια, όπως έτρεχα επί δύο χρόνια, να πληρώνω δικηγόρους για να μην μπορώ να μιλήσω για τις Πρέσπες και για το ένα και για το άλλο. Αυτός ήταν ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργού Κοτζιά.
«Επί ΣΥΡΙΖΑ η διαφθορά στο υπουργείο Εξωτερικών σε ό,τι αφορά το εμπόριο βίζας χτύπησε ταβάνι»
ΔΗΜ.: Άρα αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι κατά τη γνώμη σου το κίνητρο ήταν να σε θέσουν εκτός μάχης διπλωματικά ενόψει των διευθετήσεων;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Μόνο αυτό; Ο πρέσβης που τους έδωσε ένα αποκαλυπτικό σημείωμα ότι θα έρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα, μην τον φέρετε γιατί αν έρθει ο Ερντογάν στην Αθήνα, που ήρθε τον Δεκέμβριο του ’17 και μας ζήτησε επίσημα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αν έρθει θα πει αυτά τα θέματα. Ο άνθρωπος αυτός εδιώχθη και εδιώχθη ακριβώς με το ίδιο μοντέλο, είχε διαβιβάσει μια σειρά στοιχεία και καταγγελίες για εμπόριο βίζας στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης και αυτός που τα είχε διαβιβάσει βρέθηκε κατηγορούμενος. Το ίδιο μοτίβο. Αυτό είναι κοινό μυστικό μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών ότι όποιος στραφεί κατά του κυκλώματος των θεωρήσεων, το οποίο έχει θηριώδες χρήμα από πίσω του, βρίσκεται ο ίδιος κατηγορούμενος. Λεω μόνο ένα πράγμα Λάμπρο, το 2015-2016 είχαμε 600.000 Ρώσους τουρίστες ξέρεις ποιο ήταν το γρηγορόσημο να πάρεις τη βίζα σου αν ήσουν Ρώσος εγκαίρως πριν φύγει δηλαδή το αεροπλάνο που είχες κλείσει τις διακοπές σου; 300€ το κεφάλι. 300€ με 500.000 βίζες, αφήνω τις 100.000 απέξω «δώρο» ότι εκεί δεν πήρανε το γρηγορόσημο βλέπετε για τι τάξης λεφτά μιλάμε; Για εκατοντάδες εκατομμύρια. Αυτά τα κράταγαν οι υπάλληλοι; Να είμαστε σοβαροί! Στην απάντηση μου λεω ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η διαφθορά στο υπουργείο Εξωτερικών σε ότι αφορά το εμπόριο βίζας χτύπησε ταβάνι. Χτύπησε ταβάνι και υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Τον άνθρωπο ο οποίος στο πόστο που ήμουνα γιατί εγώ δεν μπορούσα να μιλήσω ούτε για Κωνσταντινούπολη ούτε για τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι δεν ήξερα τι συνέβαινε αλλά δεν δικαιούμουν να μιλήσω όμως στην Τεχεράνη, εκεί που το βρήκα μπροστά μου, το πάτησα κάτω.
ΔΗΜ.: Αυτό είναι θέμα εισαγγελέα το καταλαβαίνουμε όλοι.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Είναι θέμα εισαγγελέα, αλλά τότε εισαγγελέας ήταν η κα Τουλουπάκη, η οποία την υπόθεση την έβαλε στο αρχείο. Έφυγε η Ράικου, το ανέλαβε η Τουλουπάκη, μπήκε στο αρχείο.
ΔΗΜ.: Ποια υπόθεση μπήκε στο αρχείο, της Τεχεράνης;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Η υπόθεση της Τεχεράνης. Δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος απολύθηκε διότι αποδείχτηκε ότι εισέπραττε μαύρο χρήμα και πουλούσε βίζες αυτός ο άνθρωπος δεν διώχθηκε ποτέ ποινικά ο κ. Λούζης. Ιωάννης Σπυρίδων Λούζης αυτός ήταν. Δεν διώχθηκε ποινικά γιατί αν αυτό το πουλάκι, που πριν έρθει στην Τεχεράνη την ίδια δουλειά την έκανε στην Αλγερία, αν αυτό το πουλάκι ανοίξει το στόμα του θα κλάψουν μανούλες μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών.
ΔΗΜ.: Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να τα υιοθετήσω, γιατί δεν τα ξέρω, τα ακούω και καταλαβαίνω...
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Προφανώς, εγώ λεω και εγώ παίρνω την ευθύνη αυτών που λεω. Ο κ. Κοτζιάς που αρέσκεται σε μηνύσεις να μου κάνει μία.
ΔΗΜ.: Αυτά που λέγονται τώρα δεν μπορώ να τα υιοθετήσω, γιατί δεν γνωρίζω, όμως καταλαβαίνω ότι και τώρα αυτά πρέπει να προκαλέσουν την παρέμβαση εισαγγελέα, έστω αναδρομικά. Αυτό καταλαβαίνω.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Εισαγγελική έρευνα υπήρχε. Όταν το 2018 που το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο απεύθυνε ερώτημα στην Εισαγγελία αν έχει καταλήξει η απάντηση της Τουλουπάκη ήταν ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Από τότε ο άνθρωπος απολύθηκε, έχασε τις προσφυγές του στο ΣτΕ, απορρίφθηκε οριστικά, διεγράφη από το υπουργείο Εξωτερικών για τέσσερις διαφορετικούς λόγους ο πρώτος εκ των οποίων είναι αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, μαύρο χρήμα. Δεν έχει διωχθεί ποινικά και αυτό δεν είναι θέμα... μετά άλλαξε υπουργός ήρθε ο κ. Κατρούγκαλος, μετά άλλαξε υπουργός ήρθε ο κ. Δένδια όμως τυγχάνει υψηλής προστασίας μέσα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τυγχάνει υψηλής προστασίας και δεν εννοώ βέβαια ούτε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών που είναι άριστος αυτή τη στιγμή, ούτε τον Διευθυντή πολιτικών υποθέσεων εννοώ άλλους ανθρώπους οι οποίοι καλύπτουν διαχρονικά τέτοιες καταστάσεις. Δεν τολμάνε να τον αγγίξουν γιατί το χρήμα όπως περιέγραψα είναι πολύ αλλά τώρα το πρόβλημα δεν είναι το υπουργείο Εξωτερικών και η ενδημική εκεί διαφθορά που σχετίζεται με το εμπόριο θεωρήσεων διακίνηση ανθρώπων, το πρόβλημα είναι τι θα κάνει η χώρα μεθαύριο. Πως θα πάει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία όταν δύο μέλη του κοινοβουλίου θα φωνασκούν, θα διαμαρτύρονται ότι είναι καταπιεζόμενοι Τούρκοι βουλευτές και εκπροσωπούν μια πολύ πιο καταπιεσμένη τούρκική μειονότητα.
ΔΗΜ.: Να μείνω στα ονόματα που αναφέρεις. Δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί ξέρω τις θέσεις τους, αλλά μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα λειτούργησαν (όπως αναφέρεις) ως προέκταση της τουρκικής παρέμβασης όλοι αυτοί οι οποίοι αναφέρεις. Ο κ. Φίλης, ο κ. Βούτσης, η κ. Ρεπούση, η κ. Γιαννακάκη...
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Τι να κάνω, το είδα, να τους φοβηθώ, να μην πιστεύω τα μάτια μου;
ΔΗΜ.: Δεν λέω αυτό, λέω ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές σε αυτά τα ζητήματα. Στο συγκεκριμένο όμως δεν μιλάμε για μια ιδεολογική άποψη, για μια άποψη εν πάση περιπτώσει για το δέον γενέσθαι στον διπλωματικό χειρισμό ελληνικού ζητήματος. Καταλαβαίνω ότι αυτό που λες είναι ότι λειτούργησαν ως προέκταση των τουρκικών πιέσεων όλοι αυτοί και είναι πολύς κόσμος. Καθηγητές, βουλευτές, δημοσιολογούντες, δηλαδή είναι ένα σύμπαν ολόκληρο.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Μα βγήκε ο κ. Χριστόπουλος, επιτέθηκε στη Σαμπιχά τότε, λέγοντας ότι είναι μειονότητα μέσα στη μειονότητα και το διευκρίνισε «είναι μειονότητα μέσα στη μειονότητα όχι γιατί είναι Ρομά, αλλά γιατί θεωρεί τον εαυτό της ελληνικής συνειδήσεως και προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν είναι η μειονότητα», δήλωσε τότε ο κ. Χριστόπουλος, ένα ενιαίο, συμπαγές τουρκικό πράγμα. Ας διαβάσει κανείς το «Πρώτο Θέμα» του 2014, όπου έχει δώσει συνέντευξη ο Χριστόπουλος και τα λέει αυτά. Τα είπε σε έναν τουρκικό ραδιοσταθμό γιατί ήταν υποψήφιος για τις ευρωεκλογές ο Χριστόπουλος, πήγαινε για τα φράγκα της ευρωβουλής, και πραγματικά άμα είσαι ευρωυποψήφιος και πάρεις καμιά 30-40 χιλιάδες ψήφους στη Θράκη δεν είναι λίγο. Αν ψάξει κανείς το Πρώτο Θέμα, το έχω μπροστά μου στον υπολογιστή, «υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ η μειονότητα είναι ένα ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράγμα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει, λεει ο κ.Χριστόπουλος το 2014, την κρίσιμη διαφορά μεταξύ των μειονοτικών που γίνονται σύμβουλοι έκφρασης συντροφικής συνύπαρξης και αυτών που είναι δούρειοι ίπποι του εθνικισμού ενάντια στον άλλο». Δούρειος ίππος ήταν η Σαμπιχά. Με φωτογραφία του, συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα όπου λεει ότι εργάστηκε για την απομάκρυνση της Σαμπιχά Σουλειμάν. Η οποία Σαμπιχά Σουλεϊμάν υπερψηφίστηκε με 167 ψήφους υπέρ και 2 αποχές από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει στο ψηφοδέλτιο και διαγράφει με τη βούληση του προέδρου. Δεν συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή να τη βγάλει. Αυτά τα είπε στο Ξάνθη press και μετά βέβαια και στο Πρώτο Θέμα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί, ο κ. Χριστόπουλος σήμερα είναι σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην σας κουράζω το πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ το έχει πει πολύ καλά ο κ. Κοττάκης ότι χρήζει πολιτικής αποτεφρώσεως διότι η υγρασία της ξένης εξάρτησης που υπάρχει στα θεμέλιά του δεν καταπολεμάτε άλλως, και δυστυχώς ο Κοττάκης το λεει ως παρατηρητής απέξω εμένα έσκασε στη μούρη μου. Αν μου το έλεγε κανείς το ’12 ότι θα πας εκεί και θα βρεις αυτή την κατάσταση μέσα να λύνουν και να δένουν ξένες πρεσβείες του ΣΥΡΙΖΑ θα τον έλεγα τρελό. Ο τρελός ήμουνα εγώ γιατί πήγα μέσα και τα είδα, και για αυτό σηκώθηκα και έφυγα το ’14 όταν όλοι είχαν ανακαλύψει ότι είχαν ένα θείο ΕΑΜίτη, ο αδερφός του παππού τους είχε πολεμήσει με τους αντάρτες στο Γράμμο και συνέρρεαν στο ΣΥΡΙΖΑ εγώ έφυγα.
«Τους πήρε ο Τούρκος πρέσβης στου Παππά τηλέφωνο και κόψαν τη Σαμπιχά μέσα σε μία ώρα;»
ΔΗΜ.: Όταν έθεσες το θέμα στον Αλ. Τσίπρα, τι σου απάντησε;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Τίποτα, μου είπε, Γιώργο, διαφωνούμε, δέχομαι την παραίτησή σου, να βοηθήσω να πας όπου θέλεις. Και ζήτησα να πάω στην Τεχεράνη και με έστειλε ο Βενιζέλος στην Τεχεράνη. Δεν υπήρχε κανένα θέμα, σιγά το πόστο που δεν είχε και κανέναν υποψήφιο, ο προηγούμενος πρέσβης είχε κάτσει επτά χρόνια εκεί γιατί δεν είχε να τον αντικαταστήσουν. Δεν ζήτησα να πάω στο Παρίσι γιατί είμαι της μάχιμης διπλωματίας και θεωρούσα ότι εκεί πέρα πραγματικά είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χώρα, μια χώρα που είναι στην πλάτη της Τουρκίας και με την οποία πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ σχέσεων. Ας υποθέσουμε ότι ισχύουν όλα αυτά που είπε ο απίθανος τύπος ο Ηλιόπουλος, ο διαδηλωτής των Σκοπίων, τα γεγονότα που λεω είναι αληθινά ή δεν είναι; Τους πήρε ο Τούρκος πρέσβης στου Παππά τηλέφωνο και κόψαν την Σαμπιχά μέσα σε μια ώρα; Ήμουνα μπροστά τα έβλεπα δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνω. Έκανα αυτό που νομίζω θα έκανε κάθε άνθρωπος με αξιοπρέπεια, κάθε επαγγελματίας με αξιοπρέπεια «θα έλεγα πάρα πολύ ωραία είναι αναφαίρετο δικαίωμα σας επιλέγετε τις συμβουλές του Τούρκου πρέσβη αντί τις δικές μου άντε γεια». Σηκώθηκα και έφυγα, το μόνο που έκανα ήταν να μην ανακοινωθεί πριν τις ευρωεκλογές η παραίτησή μου ανακοινώθηκε αμέσως μετά για να μην γίνει ζημιά τότε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι ήταν δικαίωμα τους τότε...
ΔΗΜ.: Με συγχωρείτε δικαίωμα στην υπονόμευση της χώρας δεν έχει κανείς. Δηλαδή δικαίωμά του είναι να κάνει τις επιλογές αν οι επιλογές λειτουργούν υπονομευτικά στη χώρα δεν είναι δικαίωμα είναι κάτι άλλο.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Λάμπρο μου, συμφωνούμε, αλλά ξέρεις τι λένε; «Κριθήκαμε, δικαιωθήκαμε», μετά κέρδισαν τις εκλογές, αλλά τώρα το πρόβλημα είναι...
«Αν είχε τη στοιχειώδη εθνική ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τους απέσυρε από τα ψηφοδέλτια»
ΔΗΜ.: Τα ξέρει αυτά ο κόσμος;
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Ο κόσμος προφανώς δεν τα ξέρει και για αυτό μίλησα, για να τα μάθει, γιατί αν δεν τους βγάλουν από το ψηφοδέλτιο αυτούς τους δύο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η γέφυρα να μπουν στη Βουλή παρά το 3%. Άμα μπουν στη Βουλή, θα κάνουν τις δηλώσεις, θα τους διαγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σιγά τα ωά. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ή όποια κοινοβουλευτική ομάδα μπει θα γίνει σαράντα κομμάτια μετά τις εκλογές. Αυτοί θα έχουν πετύχει τον στόχο τους, θα είναι μέσα, θα έχουν κοινοβουλευτική ασυλία θα λένε ότι εδώ πέρα είμαστε οι εκπρόσωποι της τουρκικής μειονότητας, υπάρχει τουρκική μειονότητα για αυτό εξέλεξε εμάς που διατυμπανίζουμε ότι είμαστε Τούρκοι. Τώρα δεν μιλάνε. Αν είχε τη στοιχειώδη εθνική ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα τους απέσυρε από τα ψηφοδέλτια, γιατί ο Ζεϊμπέκ είναι δηλαδή το ... του Προξενείου. Στην τελευταία 28η Οκτωβρίου δεν πήγε. Βρείτε μου μια εθνική επέτειο που να έχει πάει ο Ζεϊμπέκ. Δεν μιλάω για τον καινούργιο, τον οποίο θα τον γνωρίσουμε από την καλή.
ΔΗΜ.: Έστω και για λόγους ελιγμού δεν υπάρχει μια διάψευση, έστω ψυχρή, έστω έμμεση, έστω χλιαρή.
Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ: Εγώ το καταλαβαίνω και θέλω να πω ότι στο άρθρο μου ασκώ και οξύτατη κριτική στη ΝΔ, αλλά αυτή τη στιγμή η καταγγελία της ΝΔ έχει μια αξία, δηλαδή το πρόβλημα που έβαλαν είναι ότι είναι υπαρκτό. Τώρα γιατί το βάλανε, εγώ λέω ότι το βάλανε με κομματικά κριτήρια, θα θέλανε αυτή η σχέση με το προξενείο να μην είναι επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι δική τους, να καρπώνονται αυτοί αυτές τις ψήφους και να προωθήσουν και αυτοί έναν υποψήφιο. Δεν το κάνανε, στο παρελθόν είχε γίνει με τον Σαδίκ. Εγώ καταθέτω στο άρθρο μου μέσα και την αναπόσπαστη εκτίμησή μου ότι τα κριτήρια της ΝΔ δεν είναι αγνά, αλλά αυτό είναι μια πολιτική διαφωνία. Μπορεί να δικαιωθώ, μπορεί να μη δικαιωθώ, να πέσω έξω. Το άλλο όμως δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, έτσι έγινε, παιδιά, πώς να το κάνουμε και έτσι λειτουργείτε. Δηλαδή όποιος δεν πιστεύει εμένα ας διαβάσει το βιβλίο 80 χρόνια αμερικάνικης διπλωματίας που εκδόθηκε στις εκδόσεις Νέα Εστία πρόσφατα πριν από ένα μήνα, τι λεει ο Τζ. Παιατ για τον υπουργό Κοτζιά, τον Καλπαδάκη σε σχέση με τη συνθήκη των Πρεσπών. Εκεί τους περιγράφει σαν «χαρωπούς και ενθουσιώδης εκτελεστές των οδηγιών του», τα λεει ο ίδιος ο Παιατ. Αυτό το βιβλίο το έχει γράψει ένας άλλος αμερικάνος διπλωμάτης, Ρ. Τζάκσον, ο οποίος μιλάει τέλεια ελληνικά ήταν χρόνια διευθυντής στο Ανατόλια, ήταν χρόνια μετά στο κολέγιο Αθηνών συνταξιοδοτήθηκε και μας είπε ότι ήταν και αμερικάνος διπλωμάτης ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος αυτός τι έκανε; Πήγε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις δημόσιες καταθέσεις, τα podcasts που κάνει με υπηρεσιακή υποχρέωση κάθε διπλωμάτης που υπηρετεί, όλα τα podcasts από το 1960 μέχρι σήμερα που αφορούν την Ελλάδα τα δημοσίευσε. Τελευταίο είναι η μαρτυρία Πάιατ. Ας διαβάσουμε τι λεει και ο Πάιατ και ας το συγκρίνουμε με τι λένε οι άλλοι διπλωμάτες για τους άλλους υπουργούς εξωτερικών που είχαν αντιμετωπίσει. Εδώ μιλάει ο Πάιατ σαν να μιλάει για την executive secretary του. Ο Εβαν Καλπαδάκης ποιανού ήταν σύμβουλος, ποιανού ήταν συνεργάτης του Τσίπρα ή του Παιατ; Αν διαβάσεις τον Παιατ νομίζεις ότι ήταν του Πάιατ!
ΔΗΜ.: Μάλιστα, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή συνέχεια, κύριε πρέσβη. Να πούμε ότι επειδή αυτά τα οποία ειπώθηκαν είναι πολύ σοβαρά, η εκπομπή δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να υιοθετήσει τις καταγγελίες, δεν έχουμε τα στοιχεία, ως εκ τούτου είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι θέλει κάτι να προσθέσει ή ότι θίγεται ή ότι θέλει να απορρίψει, εννοείται ότι τα μικρόφωνα της εκπομπής είναι ανοιχτά για οποιονδήποτε θέλει να παρέμβει ή να επικοινωνήσει. Αυτά πάντως που ακούστηκαν είναι πολύ σοβαρά και έχω την εντύπωση ότι θα έχουν πολιτική και όχι μόνο συνέχεια.