Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν για το ναυάγιο στην Πύλο που κόστισε τη ζωή σε 79 μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από Λιβύη. Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά.

Από την Ιεράπετρα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο και ανέφερε πως σημειώθηκε «σε σημείο που έπρεπε να είναι τα ελληνικά σκάφη, ήταν μέρος έρευνας και διάσωσης του ελληνικού χώρου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «από χθες (σ.σ. 13.06.2023) το βράδυ ήταν και κάποια πλοία του λιμενικού και ένα ελικόπτερο και παρόλα αυτά δεν καταφέρανε παρά το γεγονός ότι δεν είχε θάλασσα, είχε 2 μποφόρ. Είναι θέματα που πρέπει να διερευνηθούν πώς ακριβώς έγινε αυτό».

Καταλήγοντας τόνισε πως «δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή στις ημέρες μας δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους. Έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό από το χρώμα σου, τη ράτσα σου την καταγωγή σου. Ο πολιτισμός μας περνάει μία πολύ μεγάλη κρίση».

Ανδρουλάκης: «Οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε τραγωδία»

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, όπου έχασαν τη ζωή τους άδικα δεκάδες άνθρωποι, σχολίασε με δήλωσή του και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τόσο από την ΕΕ, όσο και από τη χώρα μας, ενώ έκανε λόγο για «εμπόρους ψυχών» που «οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο».

Ολόκληρη η δήλωση Ανδρουλάκη:

«Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον πρωθυπουργό, κ. Σαρμά, και με ενημέρωσε για το μέγεθος της τραγωδίας. Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Η σκέψη μας είναι στους διασώστες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρας μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα».

Κουτσούμπας: «Το σύνθημα ”τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” επίκαιρο όσο ποτέ»

Για μια “ανείπωτη τραγωδία” έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας από την Καλαμάτα, σχολιάζοντας το πολύνεκρο ναυάγιο. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέβη εκτάκτως στην Καλαμάτα, και αφού ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, ανάμεσα σε άλλα:

«Δυστυχώς πρόκειται πραγματικά για μία ανείπωτη τραγωδία. Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες δυστυχώς αγνοούμενους, απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε, ήρθε να προστεθεί σήμερα σε όλα αυτά τα ναυάγια, στους νεκρούς συνανθρώπους μας, που θρηνούμε χρόνια τώρα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και δυστυχώς σε μία τραγωδία που δεν έχει τελειωμό.

Θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη όλων μας για να σταματήσουν οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, να σταματήσουν οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, να σταματήσει όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας και της πείνας που οδηγεί τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη μοίρα και να καταλήγουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου.

Το σύνθημα ”Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” είναι επίκαιρο όσο ποτέ και εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων».

Ελληνική Λύση για το ναυάγιο στην Πύλο

«Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους και στους συνεργούς τους», αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης και προσθέτει:

«Εάν οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για ισόβια στους δουλέμπορους και κλείσιμο των ΜΚΟ που «θησαυρίζουν» από το εμπόριο ψυχών και τον ανθρώπινο πόνο είχαν εισακουστεί, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές».