Εκλογές 2023 - Όλες οι αλλαγές σε υπουργεία που σχεδιάζει ο Μητσοτάκης: Αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού στο Παιδείας - Ποιο υπερ-υπουργείο θα δημιουργηθεί και ποια «σπάνε»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει εισηγήσεις και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι προέχει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και η εξασφάλιση ισχυρής αυτοδυναμίας
Τις τελευταίες ημέρες, στα «διαλείμματα» μεταξύ των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη, πολλοί υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι κομματικοί και μη παράγοντες επιδιώκουν να περάσουν την πόρτα του γραφείου του προέδρου της ΝΔ στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς, σε μια προσπάθεια να διαγνώσουν τις προθέσεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η προσπάθεια έχει αποδειχθεί μάταιη: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τις διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι αυτό που προέχει είναι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και η εξασφάλιση ισχυρής αυτοδυναμίας. Όποιος έχει προσπαθήσει να πάρει κάποια ένδειξη έστω για τα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος έχει φύγει κατά κανόνα άπραγος.Οι αλλαγές
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι συζητήσεις για τις αλλαγές στην οργάνωση και τη δομή της κυβέρνησης είναι πιο προχωρημένες και οι σκέψεις πλέον μοιάζουν να έχουν ωριμάσει. Ήδη, χθες, σε συνέντευξή του (στο thetoc και τον Μανώλη Καψή), ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα δημιουργηθεί θέση αναπληρωτή υπουργού, με αρμοδιότητα τον αθλητισμό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, δηλαδή, θα μετακινηθεί ως χαρτοφυλάκιο από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα πάει στο Υπουργείο Παιδείας, με αναβαθμισμένο μάλιστα ρόλο. Εξάλλου, χωροταξικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ήδη στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι.
Μια άλλη απόφαση που είναι ειλημμένη είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου δημογραφικής, οικογενειακής και στεγαστικής πολιτικής, το οποίο θα πάρει, ουσιαστικά, κομμάτια και αρμοδιότητες από το υφιστάμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αντίστοιχη κυβερνητική δομή, με αρμοδιότητα τη στεγαστική πολιτική, υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο στέγασης και οικιστικής ανάπτυξης (Housing and Urban Development), ενώ Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων υπάρχει, από το 1953 μάλιστα, στη Γερμανία.
Υπό σχεδιασμό είναι επίσης και η δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου, που θα συνενώνει το Εσωτερικών και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η λογική αυτή υπηρετεί και τον στόχο του κ. Μητσοτάκη όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να παρέχονται και ψηφιακά μέχρι τη λήξη της επόμενης κυβερνητικής θητείας, το 2027. Η ένσταση που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληθεί σε αυτόν τον σχεδιασμό είναι πολιτική, ότι δηλαδή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ένα «success story» για την κυβέρνηση της ΝΔ και η συγχώνευσή του θα δημιουργούσε ενδεχομένως ρήγμα στην εικόνα αυτή.
Προς διάσπαση, αντίθετα, φαίνεται πως οδεύει ένα άλλο υπουργείο – το πάλαι ποτέ ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν Υποδομών και Μεταφορών. Εφόσον, λοιπόν, η ΝΔ επανεκλεγεί στην εξουσία, η νέα κυβέρνηση πιθανώς θα διαθέτει ξεχωριστό υπουργό υποδομών και υπουργό μεταφορών. Ξεχωριστό υπουργείο ενδέχεται να δημιουργηθεί και για την έρευνα και την καινοτομία – στο πρότυπο του βρετανικού Υπουργείου για την Επιστήμη, την Καινοτομία και την Τεχνολογία που δημιούργησε ο Ρίσι Σούνακ. Η σκέψη αυτή ίσως σκοντάψει, ωστόσο, στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα απαιτεί τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου της ανώτατης εκπαίδευσης στο εν λόγω υπουργείο, κάτι που θα έχει αρκετές δυσκολίες να υλοποιηθεί.
Τέλος, μία από τις εισηγήσεις που έχουν γίνει στον πρωθυπουργό είναι η συγκέντρωση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ, κ.λπ.) στην αρμοδιότητα ενός υπουργού ή αναπληρωτή υπουργού –είτε στο Υπουργείο Οικονομικών είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης- ώστε να γίνεται καλύτερα ο συντονισμός και η εποπτεία τους και η αξιοποίηση των πρωτοφανών σε μέγεθος ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στη χώρα την προσεχή τετραετία.