Ακροβατεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, καθώς από τη μία εμφανίζεται να αναζητεί το τι ακριβώς συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ και από την άλλη δεν θέλει να εμφανιστεί ότι κατηγορεί κάποιον χωρίς αποδείξεις.

Τη στάση αυτή κράτησε, άλλωστε, χθες και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα τόνισε κατ’ επανάληψη ότι αυτό που ήθελε τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν η απόδοση ευθυνών, αλλά απαντήσεις στο γιατί δεν σώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι.

Έντονος διάλογος

Ο έντονος διάλογος που είχε άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας όπως και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ερωτήματα για το κατά πόσον μπορούσε να γίνει κάτι για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι. «Ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;», αναρωτήθηκε δημόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικοινωνία με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης

Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν εφόσον δεν υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη. Χθες πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικοινώνησε τηλεφωνικά με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, προκειμένου να την ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Καλαμάτα. Στη συζήτηση που είχε μαζί της υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, ακόμη, ότι η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκατάστασης προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο.

Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα. Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες να παρουσιάζεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ως «πολυτέλεια» και να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη-μέλη ώστε να μη φιλοξενούν πρόσφυγες.

«Προαναγγελθέν δυστύχημα»

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «πρόκειται για ένα προαναγγελθέν δυστύχημα, λίγες μέρες μετά την υιοθέτηση του αναθεωρημένου, απαράδεκτου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στην ΕΕ, παραβιάζοντας τις αρχές για τις οποίες εργαστήκαμε, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πολιτικούς οπως ο κ. Αβραμόπουλος, καθ' όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης την περίοδο 2015-2018» και στη συνέχεια επισήμανε: «Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι διασώσεις και μετεπιβιβάσεις ήταν άμεσες, γεγονός που οδήγησε και στη βράβευση του Λιμενικού Σώματος για 450.000 διασώσεις».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ακόμα ότι έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Λιμενικού μας να δημιουργήσει συνθήκες διάσωσης. «Το Λιμενικό είχε τις δυνατότητες να μεταφέρει το πλοίο με ασφαλή τρόπο από τα διεθνή ύδατα σε ασφαλή τοποθεσία και να προχωρήσει σε διάσωση. Το γιατί δεν έγινε, μένει να διερευνηθεί», τόνισε.