Κουτσούμπας για ναυάγιο στην Πύλο: Ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για την τραγωδία
«Είδαμε ανθρώπους εξαντλημένους στο λιμάνι της Καλαμάτας, στις δομές που είχε φτιάξει ο δήμος, με τον τρόμο στα μάτια τους όταν σε κοιτούσαν. Και οι μαρτυρίες τους, καθώς έψαχναν τη γυναίκα τους, το παιδί τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τις πολιτικές ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων για τη μεγάλη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου ανέδειξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «STAR» το βράδυ της Παρασκευής (16/06).
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι συγκλόνισε όλο το κόσμο το δράμα που έζησαν όσοι διασώθηκαν και, όπως είπε, είχαν το τρόμο στα μάτια τους, όταν τους είδε στην Καλαμάτα που μετέβη αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πολύνεκρο ναυάγιο.
«Είδαμε ανθρώπους εξαντλημένους στο λιμάνι της Καλαμάτας, στις δομές που είχε φτιάξει ο δήμος, με τον τρόμο στα μάτια τους όταν σε κοιτούσαν. Και οι μαρτυρίες τους, καθώς έψαχναν τη γυναίκα τους, το παιδί τους» ανέφερε.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι πρέπει να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και πως η συμφωνία Δουβλίνο 2 που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην 1η χώρα υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα. Πρόσθεσε δε ότι αυτές τις πολιτικές ενστερνίστηκαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Υπογράμμισε ότι μπορεί να τελειώσει η τραγωδία αν γίνονται διαδικασίες ασύλου έγκαιρα στην Τουρκία, όπως είχε προτείνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ από την αρχή είχε πει, τώρα μας λένε ότι το παλεύουν οι υπουργοί, οι κυβερνήσεις, πως έπρεπε να τεθεί άμεσα ζήτημα και βέτο σε αυτή την περίπτωση για το εξής: Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που ήταν στην Τουρκία να παραμένουν εκεί και με ευθύνη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της ΕΕ εκεί να γίνονται οι διαδικασίες ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων» είπε χαρακτηριστικά.
Έθεσε ερωτηματικά επίσης για το αν αξιολογήθηκε σωστά και με ακρίβεια η επικινδυνότητα της κατάστασης στο σκάφος και αν έγιναν όλες οι κατάλληλες ενέργειες με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Για τις εκλογές, κάλεσε όσους ψήφισαν το ΚΚΕ να το πράξουν ξανά και να μην κάνουν αποχή, και για όσους σκέφτηκαν να ψηφίσουν ΚΚΕ στις προηγούμενες κάλπες αλλά δεν το έκαναν να ψηφίσουν τώρα το ΚΚΕ για να είναι δυνατή 100% λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα
«Να καλωσορίσουμε στο στούντιο του STAR τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε που είστε απόψε κοντά μας.
Καλησπέρα σας, εγώ ευχαριστώ.
Θα ξεκινήσω με το τραγικό ναυάγιο. Είσαστε νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που έσπευσε στην Καλαμάτα. Θέλω να μείνουμε καταρχάς στο ανθρώπινο. Τι ήταν αυτό που σας συγκλόνισε περισσότερο; Τι ήταν αυτό που αντικρίσατε αυτές τις πρώτες ώρες;
Ήταν επόμενο νομίζω να συγκλονίσει όλο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο, όλη την Ευρώπη, όλο τον κόσμο, γιατί ακριβώς έβλεπες ανθρώπους εξαντλημένους, μιλώ τώρα γι’ αυτούς που είδαμε εμείς στο λιμάνι που είχαν τοποθετηθεί εκεί από τις δομές που είχε φτιάξει ο Δήμος, που είχαν διασωθεί. Eκατόν τόσοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν τον τρόμο στα μάτια τους όταν σε κοιτούσαν και βεβαίως οι μαρτυρίες τους ότι έψαχναν τη γυναίκα τους, το παιδί τους.
Άρα ταξίδευαν και ολόκληρες οικογένειες μαζί;
Βέβαια και η ενημέρωση που είχαμε και η εκτίμηση των αρμόδιων εκεί αρχών, από το λιμενικό, από τον Δήμο, τις άλλες αρχές εκεί της περιοχής, αλλά και γενικότερα γιατί ήταν και από τα κεντρικά επιτελεία εκεί, μας είπαν ότι αυτό είναι φανερό και από τις μαρτυρίες, αλλά και από αυτό που είδαν πάνω και από τα ελικόπτερα της Frontex, από τα παραπλέοντα σκάφη, υπολογίζουν ότι πρέπει να ήταν γύρω στους 750.
Αυτό είναι συγκλονιστικό που μας λέτε.
Είναι συγκλονιστικό γιατί σωθήκανε μόνο 104 άνθρωποι.
Όχι μόνο αυτό, αλλά γιατί μέσα σε αυτούς δεν έχουμε δει γυναίκες, δεν έχουμε δει μικρά παιδάκια να έχουν διασωθεί, δηλαδή έχουν διασωθεί οι άντρες της οικογένειας –να το πω έτσι- και έχουν χάσει τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
Ναι, έτσι ακριβώς, γιατί οι άνδρες, ο μικρότερος που διασώθηκε ήταν 16 χρονών, από 16-17 χρονών και πάνω ήταν αυτοί που ήταν στο κατάστρωμα. Απ’ ότι φαίνεται όλοι οι υπόλοιποι ήταν στα αμπάρια του πλοίου, η μεγάλη πλειοψηφία και βυθίστηκε αύτανδρο. Πρόκειται για μεγάλη τραγωδία. Υπάρχουν φυσικά ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν.
Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Υπάρχει μία κριτική, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αυτή την ώρα, αλλά ήθελα να σας ρωτήσω αν και εσείς καταλάβατε κάτι εκεί στην Καλαμάτα που πήγατε, ότι θα μπορούσε το ελληνικό λιμενικό να κάνει κάτι πριν βυθιστεί το πλοίο το οποίο δεν έγινε;
Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, πάντως ειλικρινά πρέπει να πω ότι μου δημιουργήθηκαν ερωτήματα και από τις ενημερώσεις εκεί, αλλά και γενικότερα παρακολουθώντας την κατάσταση. Για παράδειγμα, είναι ζήτημα: αξιολογήθηκε έγκαιρα, σωστά και με ακρίβεια το γεγονός ότι αυτό το σαπιοκάραβο, που το βλέπανε ότι ήταν τέτοιο, που ήταν με τους διακινητές-εγκληματίες, τα κυκλώματα αυτά τα επικίνδυνα που στοιβάζουν ανθρώπινες ψυχές, γυναικόπαιδα πάνω σε ένα σαπιοκάραβο για να ταξιδέψουν στις θάλασσες της Μεσογείου, είχαν αξιολογήσει έγκαιρα και με ακρίβεια την επικινδυνότητα αυτή; Φαίνεται πως είχαν. Αν δεν είχαν, γιατί δεν είχαν αξιολογήσει ενώ όλοι λένε ότι ήταν φανερό ότι αυτό κινδύνευε να βουλιάξει ανά πάσα στιγμή και να χαθούν οι ζωές; Αν δεν είχαν τέτοια εκτίμηση γιατί δεν έγινε με ακρίβεια ο υπολογισμός, ποιος ευθύνεται γι’ αυτό; Ή το ερώτημα: έγιναν όλες οι απαραίτητες, οι κατάλληλες κινήσεις με βάση τη διεθνή σύμβαση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την SOLAS, όπως συνηθίζουμε να την λέμε, που προβλέπει συγκεκριμένες κινήσεις και ενέργειες από τα παραπλέοντα σκάφη, τις λιμενικές αρχές, από αυτούς που διαχειρίζονται μία τέτοια κρίση;
Το λιμενικό έχει πει ότι αρνιόταν ο καπετάνιος κάποια βοήθεια και έλεγε το μόνο που θέλουμε είναι να πάμε στην Ιταλία.
Ναι, σύμφωνοι το ξέρω αυτό, γιατί μας ενημερώσανε γι’ αυτό. Προφανώς θέλανε να πάνε στην Ιταλία, προφανώς ο διακινητής, ο καπετάνιος και οι υπόλοιποι, αυτοί που συνελήφθησαν, οι άλλοι που δεν ξέρουμε ποιοι είναι ακόμα και ποιοι ήταν, είχαν πάρει τα χρήματα και δεν θέλανε να συλληφθούν από τις ελληνικές αρχές και να έχουν τις επιπτώσεις που αντικειμενικά θα είχαν στη συνέχεια. Δηλαδή, σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα, θέλουν τον τελικό τους προορισμό ή θέλουν στη χειρότερη περίπτωση να μείνουν στα διεθνή ύδατα έστω και αν βάζουν σε κίνδυνο ζωές. Γι’ αυτό πρέπει όλα αυτά να ερευνηθούν, να τα σκεφτούμε και για να αποτρέψουμε νέες τραγωδίες, όσο φυσικά περνάει από το χέρι μας, διότι εγώ όταν ξεκίνησα λέγοντας “ευθύνες” στο μυαλό μου είχα κυρίως τις πολιτικές ευθύνες και εννοώ τις πολιτικές ευθύνες που έχει η ΕΕ εξαιτίας των πολιτικών της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Καλά κάνετε και το θίγετε αυτό γιατί είχαμε μία δήλωση της Επιτρόπου, της κας Γιόχανσον, λίγο νωρίτερα, η οποία είπε ότι “η Ευρώπη θα έπρεπε να βρει καλύτερο συντονισμό”. Λίγο αργά δεν είναι όταν πνίγονται στα συγκεκριμένα νερά άνθρωποι δέκα χρόνια τώρα;
Πάρα πολύ αργά γιατί έκανε και τραγικές επιλογές η ΕΕ. Να ξεκινήσουμε από το Δουβλίνο; Το Δουβλίνο για παράδειγμα είναι αυτό που εγκλωβίζει ανθρώπους στην πρώτη χώρα υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα. Όλη αυτή η κατάσταση που έχουμε βρεθεί να πνίγονται στο Αιγαίο, να πνίγονται στη Μεσόγειο, να μένουν σε δομές - φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ουσία, να μην υπάρχει όλη αυτή η σωστή διαδικασία, που θα έπρεπε για το άσυλο και τους πρόσφυγες με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, οφείλεται στο Δουβλίνο 2 και σε συνέχεια οφείλεται στην πολιτική που ενστερνίστηκαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και την υλοποίησαν αυτή την πολιτική. Εμείς έχουμε ζητήσει κατάργηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που στην ουσία έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες, να τους σπρώχνει να περνάνε με αυτά τα σαπιοκάραβα και να χάνονται ανθρώπινες ψυχές στο Αιγαίο και σε συνέχεια να εγκλωβίζονται στις δομές αυτές χωρίς να παίρνουν άσυλο κλπ. Εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι έπρεπε να τεθεί άμεσα ζήτημα και βέτο και επειδή στην Τουρκία ήταν σε στρατόπεδα όλοι αυτοί οι πρόσφυγες που ερχόντουσαν από το Πακιστάν, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία από άλλες χώρες της Ασίας ή της Β. Αφρικής, εκεί να μένουν και με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις δομές της με τη βοήθεια πολλών οργανώσεων μπορεί να γίνει εκεί η διαλογή, το άσυλο, να παίρνουν τα χαρτιά τους όσοι τα δικαιούνται.
Θα ήθελα να μην κλείσουμε μόνο με βαριά και δυσάρεστα.
Ναι αλλά αυτό το ζήτημα κα Ζαχαρέα μπορεί να τελειώσει. Όλοι μας δεν θέλουμε να έρχονται άνθρωποι να πνίγονται στο Αιγαίο. Θα μπορούσαν να μείνουν στις χώρες τους, οι ίδιοι θέλουν να μείνουν στις χώρες τους, αλλά από εκεί εξαναγκάζονται και φεύγουν λόγω κυρίως των πολέμων, των επεμβάσεων, της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί εκεί και αναγκάζονται και παίρνουν των ομματιών τους για να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου...
Θέλω να σας πάω κάπου αλλού και λίγο προσωπικά. Είστε αρχηγός ενός κόμματος που έχει ένα μικρό ποσοστό όμως εσείς σαν πρόσωπο έχετε μια τεράστια απήχηση. Δηλαδή ο άνθρωπος Κουτσούμπας υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό του ΚΚΕ. Σας είδα και τις προάλλες κιόλας να πηγαίνετε και με τούρτα να λέτε χρόνια πολλά σε ένα νεαρό παιδί. Είναι μια επικοινωνιακή τακτική αυτή ή είναι κάτι αυθόρμητο;
Όχι, κοιτάξτε να δείτε. Εγώ και στις απόψεις και στη συμπεριφορά και τη στάση ταυτίζομαι με αυτό τον συλλογικό οργανισμό που λέγεται ΚΚΕ. Όχι, γιατί είμαι Γενικός Γραμματέας του την τελευταία δεκαετία, αλλά γιατί συλλογικά επεξεργαζόμαστε τις πολιτικές κυρίως αποφάσεις και νομίζω ότι το 7,23% που έδωσε ο ελληνικός λαός και η ελληνική νεολαία στο ΚΚΕ την 21η Μαΐου και τώρα τον καλούμε να δώσει περισσότερο ήταν σε αυτό, αφορούσε τις θέσεις του ΚΚΕ που με σταθερότητα λέγονται, με μαχητικότητα, κοιτάζοντας πραγματικά τον ελληνικό λαό στα μάτια. Δεν λέμε άλλα πράγματα εδώ που είμαστε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι για παράδειγμα απόψε και άλλα στη Βουλή ή άλλα στους χώρους δουλειάς ή στις γειτονιές όταν περιοδεύουμε ή όταν πάμε να αντιμετωπίσουμε ένα λαϊκό πρόβλημα να το αναδείξουμε, να το επιλύσουμε κλπ.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συζήτηση που είχαμε κ. Γραμματέα.
Κι εγώ σας ευχαριστώ και θα ήθελα να απευθύνω κάλεσμα, τελευταίες μέρες που είναι τώρα, όσοι μας ψήφισαν να πάνε να ψηφίσουνε, να μην κάνουν αποχή λόγω οικονομικών, προσωπικών ή άλλων δυσκολιών επαγγελματικών ή οτιδήποτε άλλο και αυτοί που το σκέφτηκαν, αλλά τελευταία στιγμή δίστασαν, να το κάνουν πράξη τώρα την 25η Ιουνίου, την άλλη Κυριακή, ώστε να είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το ΚΚΕ, να είμαστε όντως η ισχυρή 100% αντιπολίτευση και στη Βουλή και έξω απ’ αυτή στους αγώνες του λαού.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κι εγώ ευχαριστώ».