Γεραπετρίτης στα Παραπολιτικά 90,1: Ισχυρή κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις κρίσεις και θα σταθεί δυναμικά σε ένα ρευστό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και ότι θέλει η χώρα να ξαναζήσει στιγμές της Μόριας και της Ειδομένης
«Ισχυρή κυβέρνηση που θα διαχειριστεί τις κρίσεις και θα σταθεί δυναμικά σε ένα ρευστό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον» ζήτησε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τόνισε ότι οι πολίτες την Κυριακή θα πρέπει να απαντήσουν ποιος είναι εκείνος ο πολιτικός μηχανισμός που έχει συνέπεια έργων και λόγων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανέβει το ποσοστό 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, λέγοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ύστερα από συζήτηση με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Ροδόπης, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως θα έχουμε στη Βουλή δύο εκπρόσωπους που αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάνης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πει εάν συμπαρατάσσεται με την άποψη της τουρκικής μειονότητας.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και ότι θέλει η χώρα να ξαναζήσει στιγμές της Μόριας και της Ειδομένης.
Όσον αφορά το ναυάγιο στην Πύλο, ο πρώην υπουργός Επικρατείας είπε πως θα πρέπει να αναμένουμε τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών: Είναι σαφή τα διλήμματα τα οποία τίθενται, πρώτο δίλημμα εάν θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ισχυρή για να μπορεί αφενός να διαχειριστεί τις κρίσεις και αφετέρου να μπορεί να σταθεί δυναμικά απέναντι σε ένα εξαιρετικά ρευστό διεθνώς και περιφερειακό περιβάλλον. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία και των εξελίξεων στην Τουρκία, των εξελίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό άρα μια ισχυρή κυβέρνηση, κυβέρνηση ευθύνης. Και το δεύτερο σημαντικό που πρέπει να σκεφτούμε προσερχόμενοι στις κάλπες είναι ποιος είναι εκείνος ο πολιτικός σχηματισμός ο οποίος έχει συνέπεια έργων και λόγων. Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες προτάσεις, η πρόταση της ΝΔ η οποία είναι συγκροτημένη, λογική, ρεαλιστική, έχει ένα βάθος τετραετίας, βλέπει μακροσκοπικά τα προβλήματα της χώρας. Τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, το δημογραφικό, της ακρίβειας και από την άλλη πλευρά ένα χαοτικό και ανερμάτιστο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης το οποίο μολονότι δίνει σε όλους τα πάντα εντούτοις έχει αποδοκιμαστεί διότι πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η συνέπεια έργων και λόγων είναι το μείζον σε μια διακυβέρνηση.
Για τα μικρά κόμματα στην Βουλή: Ο κ. Τσίπρας κατά τα συνήθη πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος. Έφερε την απλή αναλογική μια ναρκοθέτηση της συνέχειας και της συνέπειας της χώρας, η οποία απλή αναλογική εξ ορισμού σημαίνει κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Αν έχεις απλή αναλογική στη Βουλή μπαίνουν πολύ περισσότερα κόμματα με πολύ περισσότερους βουλευτές. Αυτή τη στιγμή το κρίσιμο είναι να δημιουργηθούν κρίσιμες μάζες οι οποίες θα μπορούν να ενισχύσουν το δημοκρατικό λόγο, να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση και κατά την άποψή μου το γεγονός ότι ανεβαίνουν, εφόσον ανεβαίνουν, αυτά τα μικρά κόμματα έχει να κάνει και με το γεγονός της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να μπορέσει να αρθρώσει έναν ουσιαστικό αντίλογο στα πράγματα.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άνοδο του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή: Νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε συνολικά. Όπως αποδεικνύεται στη σφαίρα του 3 ως 5% κινούνται κόμματα τα οποία δεν προάγουν τον ορθό λόγο, πολλές φορές δεν προάγουν και τον δημοκρατικό λόγο άρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες με προηγμένα εκλογικά συστήματα, με προηγμένες κυβερνητικές θέσεις όπως για παράδειγμα η Γερμανία έχει όριο 5%.
Δεν είναι στα προεκλογικά μας σχέδια, εφόσον ανακύψει ένα τέτοιο θέμα νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με την ευρύτερη συναίνεση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Δεν νομίζω ότι ένα κόμμα από μόνο του μπορεί να πάρει μια τέτοια σοβαρή απόφαση. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει, από την άλλη πλευρά πάντοτε πρέπει να διατηρούμε μια εύλογη δημοκρατική ισορροπία. Δηλαδή είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ενθαρρύνονται και οι μικροί σχηματισμοί να αρθρώνουν ένα λόγο, από την άλλη πλευρά θα πρέπει η ίδια η δημοκρατία να θέτει και τα αναχώματα εκείνα έτσι ώστε να εμποδίζει τους εχθρούς της.
Για το κόμμα των Σπαρτιατών: Δεν μπορείς σε μια δημοκρατία να αποκλείεις κόμματα παρά μόνο αν αποδεδειγμένα εκείνα επιβουλεύονται την ίδια τη βάση της δημοκρατίας. Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι αποκλείστηκαν κόμματα στα οποία συμμετείχαν σε ηγετικές θέσεις εκείνοι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορείς να επεκτείνεις τέτοιου τύπου απαγορεύσεις.
Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τους δύο υποψήφιους βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ: Ειλικρινά εκπλήσσομαι και μου δημιουργεί πάρα πολύ αρνητικά συναισθήματα ως πολίτη και ως Έλληνα, δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου τη στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν ζητήσαμε καμία δήλωση πολιτικών φρονημάτων, καμία δήλωση μετανοίας ζητήσαμε εκείνο το οποίο απαιτεί το σύνταγμα. Μιλάμε για δύο υποψηφίους οι οποίοι θα εκλεγούν κατά πάσα βεβαιότητα στην επόμενη Βουλή, θα έχουμε δηλαδή δύο πρόσωπα στη Βουλή τα οποία ευθέως θα αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία αποτυπώνει και τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Έχουμε δηλαδή στην πραγματικότητα το αυτονόητο, να ζητούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ευθύς και ειλικρινής απέναντι στο εκλογικό σώμα, να πει δηλαδή ευθέως αν συμπαρατάσσεται με τη λογική ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα αντί της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία προδιαγράφεται στη Συνθήκη της Λωζάνης και καμία απολύτως δήλωση.
Έχουμε δύο υποψηφίους οι οποίοι ευθέως αμφισβητούν τα εθνικά συμφέροντα, ευθέως αμφισβητούν το διεθνές status quo για το οποίο η χώρα αυτή τη στιγμή επενδύει στη διεθνή διπλωματία της και είναι μια αμετακίνητη εθνική στάση. Εμείς εμμένουμε στο status quo, εμμένουμε στη Συνθήκη της Λωζάνης, εάν έρχονται δύο βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που ορκίζονται πίστη στο σύνταγμα και τους νόμους οι οποίοι να αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι δολιοφθορά των ελληνικών συμφερόντων. Με την οποία δολιοφθορά συμπαρατάσσεται σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς γιατί δεν απέσυραν εξαρχής την υποψηφιότητα του κ. Κατραντζή μετά την ενημέρωση από την ΕΥΠ: Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε ζητήματα τα οποία συνιστούν εθνικά απόρρητα. Το έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο προωθήθηκε στο γραφείο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιήλθε σε αυτόν αμέσως μετά τις εκλογές.
ΔΗΜ: Σε εσάς πότε ήρθε;
Τότε, την ίδια περίοδο. Προδιέγραφε επακριβώς την δράση την προεκλογική του τουρκικού προξενείου υπέρ των δύο υποψηφίων βουλευτών και πραγματικά μου προξενεί κατάπληξη διότι αντιβαίνει σε κάθε έννοια λογικής να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμψηφίσουμε πράγματα. Έχουμε δύο υποψηφίους οι οποίοι ευνοήθηκαν σαφώς από το τουρκικό προξενείο και εδώ είναι σκληρές αποδείξεις δεν είναι εικασίες. Είναι μηνύματα τα οποία έφυγαν και τα οποια προέτρεπαν το εκλογικό σώμα της Ροδόπης να ψηφίσουν τους δύο συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεύτερον, οι δύο αυτοί εξελέγησαν και προφανώς εξελέγησαν με την προτροπή και την ενθάρρυνση του τουρκικού προξενείου, αντιθέτως ο συγκεκριμένος υποψήφιος της ΝΔ δεν εξελέγη και άρα εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμία στήριξη. Τρίτο και πιο σημαντικό, ο υποψήφιος της ΝΔ ουδέποτε είχε αναφερθεί σε ζητήματα τουρκικής μειονότητας αλλά ακόμη και στη δήλωσή του με την οποία αποσύρεται από τον εκλογικό στίβο ο ίδιος δήλωσε περί μουσουλμανικής μειονότητας. Ο ίδιος ο κ. Κατραντζή βγήκε και είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Πόσο δύσκολο είναι για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που σε λίγες μέρες θα είναι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να έρθουν και να δηλώσουν ότι υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα. Είναι ακατανόητη αυτή η σιωπή, η σιωπή αυτή υποδηλώνει ενοχή και βεβαίως συνενοχή σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μουζάλα για το φράχτη στον Έβρο: Είναι μια δήλωση η οποία αποδεικνύει εκείνο το οποίο είναι αυτονόητο για το εκλογικό σώμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της λογικής των ανοιχτών συνόρων, δεν θέλει το τείχος στον Έβρο, δεν θέλει τις περιπολίες στο Αιγαίο, θέλει να ξαναζήσουμε το 2015 με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, με πάρα πολλούς νεκρούς στο Αιγαίο. Να ζήσουμε δηλαδή τις στιγμές της Μόριας και της Ειδομένης. Εγω θέλω να δώσω εύσημα στον κ.Μουζάλα για το γεγονός ότι είπε εκείνο το οποίο υποστηρίζει αυτή τη στιγμή όλος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου και αν μπορεί να προκύψουν ευθύνες από τις εντολές που πήρε το Λιμενικό Σώμα: Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τα πορίσματα της έρευνας, η προκαταρκτική εξέταση διεξάγεται από τους αρμόδιους φορείς και τα ευρήματά της είναι ακόμα απόρρητα. Όταν πρόκειται για θανάτους ανθρώπων καλό είναι όλοι να είμαστε εγκρατείς και να στεκόμαστε με ταπεινότητα και σεβασμό απέναντι σε αυτό και να μην προσπαθούνε να εξαγάγουμε πρόσκαιρα πολιτικά ωφελήματα, να μην προστρέχουμε στον πολιτικό καιροσκοπισμό. Θα πρέπει να αναμένουμε τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας, όπου είναι να αποδοθούν ευθύνες θα αποδοθούν. Εκείνο το οποίο είναι ζητούμενο είναι να μην δημιουργήσουμε ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του Λιμενικού Σώματος. Οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα είναι ήρωες υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες χωρίς πάντοτε να έχουν επαρκή και αναγκαία μέσα, με αυταπάρνηση προσπαθούν να σώσουν ζωές. Ο αριθμός των ζωών που έχουν σωθεί στη θάλασσα από το Λιμενικό είναι δεκάδες χιλιάδες άρα το να μεμφόμαστε το Λιμενικό είναι αποτροπιαστικό. Δεύτερον, το να αποδίδουμε επίσης ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγόμενοι στην προέλευσή τους από τη ΝΔ δεν είναι κάτι άλλο παρά μια τυμβωρυχία.
Αναφερόμενος στις φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών: Μου φαίνεται τόσο πολύ άκαιρο όταν έχουμε μπροστά μας εκλογές οι οποίες είναι κρίσιμες και δύσκολες, μπορεί να έχουμε μια πολυκομματική Βουλή η οποία ανεβάζει πολύ τον πήχη της ισχυρής διακυβέρνησης να συζητάμε για τα ζητήματα αυτά.
Aναλυτικά οι δηλώσεις του
Αναφορικά με τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών: Είναι σαφή τα διλήμματα τα οποία τίθενται, πρώτο δίλημμα εάν θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ισχυρή για να μπορεί αφενός να διαχειριστεί τις κρίσεις και αφετέρου να μπορεί να σταθεί δυναμικά απέναντι σε ένα εξαιρετικά ρευστό διεθνώς και περιφερειακό περιβάλλον. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία και των εξελίξεων στην Τουρκία, των εξελίξεων στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό άρα μια ισχυρή κυβέρνηση, κυβέρνηση ευθύνης. Και το δεύτερο σημαντικό που πρέπει να σκεφτούμε προσερχόμενοι στις κάλπες είναι ποιος είναι εκείνος ο πολιτικός σχηματισμός ο οποίος έχει συνέπεια έργων και λόγων. Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες προτάσεις, η πρόταση της ΝΔ η οποία είναι συγκροτημένη, λογική, ρεαλιστική, έχει ένα βάθος τετραετίας, βλέπει μακροσκοπικά τα προβλήματα της χώρας. Τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, το δημογραφικό, της ακρίβειας και από την άλλη πλευρά ένα χαοτικό και ανερμάτιστο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης το οποίο μολονότι δίνει σε όλους τα πάντα εντούτοις έχει αποδοκιμαστεί διότι πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η συνέπεια έργων και λόγων είναι το μείζον σε μια διακυβέρνηση.
Για τα μικρά κόμματα στην Βουλή: Ο κ. Τσίπρας κατά τα συνήθη πηγαίνει όπου φυσάει ο άνεμος. Έφερε την απλή αναλογική μια ναρκοθέτηση της συνέχειας και της συνέπειας της χώρας, η οποία απλή αναλογική εξ ορισμού σημαίνει κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων. Αν έχεις απλή αναλογική στη Βουλή μπαίνουν πολύ περισσότερα κόμματα με πολύ περισσότερους βουλευτές. Αυτή τη στιγμή το κρίσιμο είναι να δημιουργηθούν κρίσιμες μάζες οι οποίες θα μπορούν να ενισχύσουν το δημοκρατικό λόγο, να ασκήσουν ουσιαστική αντιπολίτευση και κατά την άποψή μου το γεγονός ότι ανεβαίνουν, εφόσον ανεβαίνουν, αυτά τα μικρά κόμματα έχει να κάνει και με το γεγονός της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να μπορέσει να αρθρώσει έναν ουσιαστικό αντίλογο στα πράγματα.
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άνοδο του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή: Νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε συνολικά. Όπως αποδεικνύεται στη σφαίρα του 3 ως 5% κινούνται κόμματα τα οποία δεν προάγουν τον ορθό λόγο, πολλές φορές δεν προάγουν και τον δημοκρατικό λόγο άρα θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες με προηγμένα εκλογικά συστήματα, με προηγμένες κυβερνητικές θέσεις όπως για παράδειγμα η Γερμανία έχει όριο 5%.
Δεν είναι στα προεκλογικά μας σχέδια, εφόσον ανακύψει ένα τέτοιο θέμα νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με την ευρύτερη συναίνεση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου. Δεν νομίζω ότι ένα κόμμα από μόνο του μπορεί να πάρει μια τέτοια σοβαρή απόφαση. Είναι κάτι το οποίο προβληματίζει, από την άλλη πλευρά πάντοτε πρέπει να διατηρούμε μια εύλογη δημοκρατική ισορροπία. Δηλαδή είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ενθαρρύνονται και οι μικροί σχηματισμοί να αρθρώνουν ένα λόγο, από την άλλη πλευρά θα πρέπει η ίδια η δημοκρατία να θέτει και τα αναχώματα εκείνα έτσι ώστε να εμποδίζει τους εχθρούς της.
Για το κόμμα των Σπαρτιατών: Δεν μπορείς σε μια δημοκρατία να αποκλείεις κόμματα παρά μόνο αν αποδεδειγμένα εκείνα επιβουλεύονται την ίδια τη βάση της δημοκρατίας. Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι ότι αποκλείστηκαν κόμματα στα οποία συμμετείχαν σε ηγετικές θέσεις εκείνοι οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορείς να επεκτείνεις τέτοιου τύπου απαγορεύσεις.
Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τους δύο υποψήφιους βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ: Ειλικρινά εκπλήσσομαι και μου δημιουργεί πάρα πολύ αρνητικά συναισθήματα ως πολίτη και ως Έλληνα, δεν μπορώ να καταλάβω καθόλου τη στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν ζητήσαμε καμία δήλωση πολιτικών φρονημάτων, καμία δήλωση μετανοίας ζητήσαμε εκείνο το οποίο απαιτεί το σύνταγμα. Μιλάμε για δύο υποψηφίους οι οποίοι θα εκλεγούν κατά πάσα βεβαιότητα στην επόμενη Βουλή, θα έχουμε δηλαδή δύο πρόσωπα στη Βουλή τα οποία ευθέως θα αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία αποτυπώνει και τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Έχουμε δηλαδή στην πραγματικότητα το αυτονόητο, να ζητούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ευθύς και ειλικρινής απέναντι στο εκλογικό σώμα, να πει δηλαδή ευθέως αν συμπαρατάσσεται με τη λογική ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα αντί της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία προδιαγράφεται στη Συνθήκη της Λωζάνης και καμία απολύτως δήλωση.
Έχουμε δύο υποψηφίους οι οποίοι ευθέως αμφισβητούν τα εθνικά συμφέροντα, ευθέως αμφισβητούν το διεθνές status quo για το οποίο η χώρα αυτή τη στιγμή επενδύει στη διεθνή διπλωματία της και είναι μια αμετακίνητη εθνική στάση. Εμείς εμμένουμε στο status quo, εμμένουμε στη Συνθήκη της Λωζάνης, εάν έρχονται δύο βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου που ορκίζονται πίστη στο σύνταγμα και τους νόμους οι οποίοι να αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι δολιοφθορά των ελληνικών συμφερόντων. Με την οποία δολιοφθορά συμπαρατάσσεται σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς γιατί δεν απέσυραν εξαρχής την υποψηφιότητα του κ. Κατραντζή μετά την ενημέρωση από την ΕΥΠ: Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε ζητήματα τα οποία συνιστούν εθνικά απόρρητα. Το έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο προωθήθηκε στο γραφείο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περιήλθε σε αυτόν αμέσως μετά τις εκλογές.
ΔΗΜ: Σε εσάς πότε ήρθε;
Τότε, την ίδια περίοδο. Προδιέγραφε επακριβώς την δράση την προεκλογική του τουρκικού προξενείου υπέρ των δύο υποψηφίων βουλευτών και πραγματικά μου προξενεί κατάπληξη διότι αντιβαίνει σε κάθε έννοια λογικής να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συμψηφίσουμε πράγματα. Έχουμε δύο υποψηφίους οι οποίοι ευνοήθηκαν σαφώς από το τουρκικό προξενείο και εδώ είναι σκληρές αποδείξεις δεν είναι εικασίες. Είναι μηνύματα τα οποία έφυγαν και τα οποια προέτρεπαν το εκλογικό σώμα της Ροδόπης να ψηφίσουν τους δύο συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεύτερον, οι δύο αυτοί εξελέγησαν και προφανώς εξελέγησαν με την προτροπή και την ενθάρρυνση του τουρκικού προξενείου, αντιθέτως ο συγκεκριμένος υποψήφιος της ΝΔ δεν εξελέγη και άρα εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν έχει καμία στήριξη. Τρίτο και πιο σημαντικό, ο υποψήφιος της ΝΔ ουδέποτε είχε αναφερθεί σε ζητήματα τουρκικής μειονότητας αλλά ακόμη και στη δήλωσή του με την οποία αποσύρεται από τον εκλογικό στίβο ο ίδιος δήλωσε περί μουσουλμανικής μειονότητας. Ο ίδιος ο κ. Κατραντζή βγήκε και είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε μουσουλμανική μειονότητα, ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Πόσο δύσκολο είναι για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ που σε λίγες μέρες θα είναι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να έρθουν και να δηλώσουν ότι υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα. Είναι ακατανόητη αυτή η σιωπή, η σιωπή αυτή υποδηλώνει ενοχή και βεβαίως συνενοχή σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Μουζάλα για το φράχτη στον Έβρο: Είναι μια δήλωση η οποία αποδεικνύει εκείνο το οποίο είναι αυτονόητο για το εκλογικό σώμα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της λογικής των ανοιχτών συνόρων, δεν θέλει το τείχος στον Έβρο, δεν θέλει τις περιπολίες στο Αιγαίο, θέλει να ξαναζήσουμε το 2015 με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, με πάρα πολλούς νεκρούς στο Αιγαίο. Να ζήσουμε δηλαδή τις στιγμές της Μόριας και της Ειδομένης. Εγω θέλω να δώσω εύσημα στον κ.Μουζάλα για το γεγονός ότι είπε εκείνο το οποίο υποστηρίζει αυτή τη στιγμή όλος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου και αν μπορεί να προκύψουν ευθύνες από τις εντολές που πήρε το Λιμενικό Σώμα: Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τα πορίσματα της έρευνας, η προκαταρκτική εξέταση διεξάγεται από τους αρμόδιους φορείς και τα ευρήματά της είναι ακόμα απόρρητα. Όταν πρόκειται για θανάτους ανθρώπων καλό είναι όλοι να είμαστε εγκρατείς και να στεκόμαστε με ταπεινότητα και σεβασμό απέναντι σε αυτό και να μην προσπαθούνε να εξαγάγουμε πρόσκαιρα πολιτικά ωφελήματα, να μην προστρέχουμε στον πολιτικό καιροσκοπισμό. Θα πρέπει να αναμένουμε τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας, όπου είναι να αποδοθούν ευθύνες θα αποδοθούν. Εκείνο το οποίο είναι ζητούμενο είναι να μην δημιουργήσουμε ένα αρνητικό κλίμα σε βάρος του Λιμενικού Σώματος. Οι υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα είναι ήρωες υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες χωρίς πάντοτε να έχουν επαρκή και αναγκαία μέσα, με αυταπάρνηση προσπαθούν να σώσουν ζωές. Ο αριθμός των ζωών που έχουν σωθεί στη θάλασσα από το Λιμενικό είναι δεκάδες χιλιάδες άρα το να μεμφόμαστε το Λιμενικό είναι αποτροπιαστικό. Δεύτερον, το να αποδίδουμε επίσης ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγόμενοι στην προέλευσή τους από τη ΝΔ δεν είναι κάτι άλλο παρά μια τυμβωρυχία.
Αναφερόμενος στις φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών: Μου φαίνεται τόσο πολύ άκαιρο όταν έχουμε μπροστά μας εκλογές οι οποίες είναι κρίσιμες και δύσκολες, μπορεί να έχουμε μια πολυκομματική Βουλή η οποία ανεβάζει πολύ τον πήχη της ισχυρής διακυβέρνησης να συζητάμε για τα ζητήματα αυτά.