Πλεύρης στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Τσίπρας είχε ενημέρωση ότι δύο υποψήφιοι βουλευτές πριμοδοτούνταν και είχαν βοήθεια από το τουρκικό προξενείο
Σε ότι αφορά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ανέφερε ότι το ελληνικό λιμενικό σώζει κόσμο
Σε ότι αφορά το θέμα της Ροδόπης είπε πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ενημέρωση ότι δύο υποψήφιοι βουλευτές πριμοδοτούνταν και είχαν βοήθεια από το τουρκικό προξενείο.
Για τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, που επισκέφτηκε την περιοχή είπε ότι έχει συμβάλει ώστε οι άνθρωποι εκεί να έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Σε ότι αφορά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ανέφερε ότι το ελληνικό λιμενικό σώζει κόσμο.
Σημείωσε με έμφαση πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συζητάμε ότι υπάρχουν εντολές να πνίγεται κόσμος.
Για το χώρο της υγείας, είπε ότι μπήκαν 15.000 άνθρωποι.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του
Την Κυριακή έχουμε εκλογές αυτό είναι το μείζον. Δεν πρέπει να υπάρχουν λογικές ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι μη αναντικατάστατοι ή ότι σώνει και καλά εγώ είμαι καλός σε αυτό, αυτό θα κάνω. Ο κ. Μητσοτάκης λεει ότι σε περίπτωση που πάρουμε την εντολή πάλι και αυτή είναι ισχυρή εντολή ότι θα κάνει ένα σχήμα που θα έχει μια διαφορετική δομή, θα έχει περισσότερες γυναίκες και προφανώς θα αξιοποιηθούν και νέα στελέχη και θα υπάρξουν και αλλαγές. Εγώ θεωρώ ότι ο πρόεδρος είναι ο προπονητής έχει φέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, αν φέρει και τώρα όπως ευελπιστούμε καλό αποτέλεσμα θα επιλέξει τι ρόλο θα έχει ο καθένας. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε.Αναφορικά με το θέμα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Το θέμα που σηκώσαμε και κατά την άποψη μου πολύ σωστά είναι ότι ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επίσημ ενημέρωση ότι δύο υποψήφιοί του που μάλιστα θα είναι και βουλευτές όπως φαίνεται, αναφέρονται σε έγγραφο της ΕΥΠ ότι πριμοδοτούνταν και είχαν βοήθεια από το τουρκικό προξενείο. Ο δικός μας υποψήφιος δεν αναφέρεται πουθενά ότι βοηθήθηκε από το τουρκικό προξενείο, υπάρχει στην αναφορά αλλά είναι άλλης τάξεως θέμα να μπαίνει κάποιος σε μια αναφορά για εκφράσεις που έχει κάνει και τελείως διαφορετικό να μπαίνουν όσα άτομα που έχουν πριμοδοτηθεί από του τουρκικό προξενείο.
ΔΗΜ: Έφυγε ή τον φύγατε;
Ο ίδιος μόλις πήρε αυτή την έκταση το θέμα ζήτησε την απόσυρση από τα ψηφοδέλτια. Εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι ίδιας τάξεως ζήτημα με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είπαμε να δηλώσουν οι άνθρωποι αυτοί τι ακριβώς πιστεύουν για τη μουσουλμανική μειονότητα. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι που είναι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δέκα μέρες δεν δέχονται να μιλήσουν πουθενά; Οι δύο βουλευτές οι οποίοι αναφέρονται σε ένα έγγραφο της ΕΥΠ ότι έδινε γραμμή για αυτούς το τουρκικό προξενείο δεν αισθάνονται την ανάγκη να απαντήσουν;
Αναφορικά με τις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη: Η κα Μπακογιάννη έχει δείξει διαχρονικά στη στήριξη και στην ισονομία και στην ισοπολιτεία στην μειονότητα και είναι από τα κεντρικά άτομα πολιτικά τα οποία έχουν συμβάλλει στο να έχουν τις ίσες ε υκαιρίες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Σε καμία περίπτωση αυτό που ειπώθηκε δεν συνδυάζεται με εκβιασμό όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε το αυτονόητο που λέγεται πολλές φορές ότι αν θέλετε να έχετε ένα καλύτερο πλαίσιο ψηφίστε μας» όπως το λέμε παντού.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι κάνανε καλά που σηκώσανε τόσο πολύ το θέμα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών: Βεβαίως κάναμε πολύ καλά, εμείς αυτή τη στιγμή θέσαμε προ των ευθυνών τον κ.Τσίπρα ο οποίος επιλέγει να προστατεύσει και να κρατήσει τους δύο υποψηφίους. Ο ίδιος ο κ.Αϋφαντής που ήταν σύμβουλος του κ. Τσίπρα λεει ότι παρενέβη στον κ.Παππά ο τούρκος πρόξενος και ότι δεν κατέβασαν συγκεκριμένο υποψήφιο. Αυτά τα πράγματα δεν θα τα συζητάμε; Η μειονότητα είναι μουσουλμανική, είναι Έλληνες πολίτες το τουρκικό προξενείο δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει και τα κόμματα δεν πρέπει να παίζουν το παιχνίδι του προξενείου βάζοντας στις λίστες τους άτομα τα οποία παίρνουν εντολές από αυτό.
Με αφορμή την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Το να λεει ο κ.Τσίπρας αυτή τη στιγμή ότι είναι άλλες οι εντολές δηλαδή λεει ότι υπάρχουν άτομα που υπηρετούν στο Λιμενικό οι οποίοι παίρνουν εντολή «σώστε» και σώζουν, και παίρνουν και εντολή «μησώσετε» και βλέπουν ανθρώπους να πνίγονται και τους αφήνουν. Δηλαδή ότι είναι δολοφόνοι και ότι είναι δολοφόνοι αυτοί που δίνουν τις εντολές. Τέτοιο πράγμα δεν έχουν υπονοήσει ούτε τα Διεθνή Μέσα. Τα Διεθνή Μέσα κάνουν κριτική αν επιχειρησιακά λειτούργησε σωστά το ελληνικό Λιμενικό. Ο κ. Τσίπρας φεύγει από αυτό το κομμάτι, που είναι αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη, και μπαίνει σε ένα άλλο επίπεδο ότι το Λιμενικό έχει εντολή να μην σώζουν και σας ρωτώ όσοι σώθηκαν από αυτούς τους συνανθρώπους μας από ποιους σώθηκαν; Το ελληνικό Λιμενικό σώζει κόσμο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συζητάμε ότι υπάρχουν εντολές να πνίγετε κόσμο.
Εγώ το 2011 είχα εκφράσει τη θέση ότι η φύλαξη των συνόρων σημαίνει και αποδοχή απώλειας ζωών. Αυτή ήταν μια λανθασμένη δήλωση και αυτό δεν το είπα τώρα το είχα πει το 2014 και το 2015. Εγώ θεωρώ θεμιτό να κρίνομαι για μια δήλωση που έχω κάνει, ήταν μια λανθασμένη δήλωσή που απηχεί και μια νοοτροπία την οποία είχα. Αυτή τη στιγμή πιστεύω και πιστεύω ότι το κάνει πολύ σωστά η ελληνική πολιτεία ότι παράλληλα έχει τη δυνατότητα και να φυλάει τα σύνορα και να σέβεται την ανθρώπινη ζωή και για αυτό το λόγο έχει σωθεί πολύς κόσμος και για αυτό το λόγο δεν έχουμε Μόρια, δεν έχουμε Ειδομένη.
Αναφορικά με το χώρο της υγείας: Το πρόβλημα είναι ότι είχαμε μια δεκαετή υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του συστήματος και παράλληλα είχαμε και τη διαχείριση μιας πανδημίας που αυτό το σύστημα κλήθηκε να διαχειριστεί. Γινανε κάποιες προσπάθειες; Γίνανε , μπήκαν 15.000 ανθρωποι προσωπικό και έχουμε 7.500 παραπάνω κόσμο, στους διασώστες του ΕΚΑΒ έχουμε 524 παραπάνω και έχουμε και 1,4 δις παραπάνω. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με άλλους κλάδους το προσωπικό το οποίο υπηρετεί στο ΕΣΥ, αν εξαιρέσουμε το διοικητικό προσωπικό δεν σημαίνει ότι υπάρχει. Δηλαδή όταν εμείς βγάλαμε τις 15.000 προκηρύξεις έπρεπε να επιλέξουμε, οι νοσηλευτές ήταν συγκεκριμένοι, που θα πάνε και εκείνη τη στιγμή και σωστά ήταν στη διαχείριση της πανδημίας. Το μεγάλο πρόβλημα της υγείας είναι οι αναμονές οι οποίες συνδυάζονται με το ανθρώπινο δυναμικό. Δηλαδή όταν στο Λαϊκό έχω 14 χειρουργικά κρεβάτια και λειτουργώ τα 7-8 γιατί δεν έχω παραπάνω αναισθησιολόγους προφανώς αυτό δημιουργεί και αναμονή. Ήταν λογικό να έχουμε αύξηση των αναμονών γιατί επί δύο χρόνια το σύστημα λειτουργούσε στο 60% της δυνατότητάς του.
Για τις αναμονές: Οι αναμονές πιστεύουμε ότι βάσει του σχεδιασμού μας θα εξορθολογιστούν εντός του έτους δηλαδή θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποί θα είμαστε καλύτερα απ’ οτι ήμασταν πριν την πανδημία. Θα πάμε σε αναμονές οι οποίες θα είναι απόλυτα λελογισμένες δηλαδή χρόνοι οι οποίοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δίμηνα. Αν υπάρχει έκτακτο περιστατικό όλα ταέκτακτα περιστατικά εξυπηρετούνται.
Το σύστημα υγείας θέλει ενίσχυση σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή το σύστημα υγείας έχει γύρω στους 15.000 επικουρικούς που υπηρετούν και έχουν μια προνομιακή μοριοδότηση για να γίνουν μόνιμοι. Έχουμε βγάλει ήδη 6.000 προκηρύξεις άρα έχουμε τους 9.000 επικουρικούς που θα γίνουν μόνιμοι και επιπλέον 10.000 θέσεις. Πως φεύγει το 1 προς 1; 1 προς 1 έχουμε συνολικά στο δημόσιο, αυτό το οποίο έχουμε πει ως κυβέρνηση ότι στην υγεία θα υπάρχουν 10.000 προσλήψεις παραπάνω. 10.000 υγειονομικοί όπου υγειονομικοί σημαίνει γιατροί, νοσηλευτές κατά βάση και παραϊατρικά επαγγέλματα.
Αναφορικά με το πρόβλημα που υπάρχει στα νησιά: Το πρόβλημα στα νησιά είναι σε δύο επίπεδα, το ένα είναι η καθημερινότητα του νησιώτη τη χειμερινή περίοδο που πρέπει να την καλύψουμε και ότι το καλοκαίρι έχουμε αυξημένη ζήτηση άρα χρειαζόμαστε παραπάνω γιατρούς. Για το καλοκαίρι, και ισχύει από τώρα και έχουμε ήδη 400 αιτήσεις, για τους μήνες Ιούλιο–Αύγουστο και Σεπτέμβριο όπου η Αθήνα παραδοσιακά έχει λιγότερο όγκο γιατί δεν γίνονται πολλές τακτικές πράξεις, οικειοθελώς θα πάνε σε κάποια νησιά. Με επιπλέον μισθό δηλαδή ο μισθός τους και 1.800€ και στέγη για τους γιατρούς και για τους νοσηλευτές ο μισθός συν 1.200€ και στέγη. Αυτό δεν λεω ότι είναι λύση αλλά θα βελτιωθεί. Αυτό δεν λεω ότι είναι λύση αλλά θα βελτιωθεί.
Αναφορικά με τους διασώστες του ΕΚΑΒ: Έχουμε ένα πρόβλημα στην νησιωτική Ελλάδα, έχουμε 524 παραπάνω διασώστες υπολογίζουμε ότι χρειαζόμαστε άλλους 500 για να φτάσει το ΕΚΑΒ σε μια καλύτερη λειτουργία ως προς αυτά τα σημεία. Αυτό το οποίο έχουμε ετοιμάσει και είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά για τα νησιά μας, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, το έχουμε δουλέψει και με τον κ. Σκέρτσο και από του χρόνου το καλοκαίρι θα υπάρχει 6 βάσεις ελικοπτέρων όπου θα μισθώσουμε υπηρεσίες από το εξωτερικό για αεροδιακομιδές ώστε πια να έχουμε ένα απόλυτα καλό σύστημα που θα βοηθάει τις αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Το υπουργείο Υγείας προφανέστατα έχει να τρέξει πολύ περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές. Στο κομμάτι των πόρων και του προσωπικού εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες που υπήρχαν αλλά το προσωπικό πάντοτε είναι ένα ειδικό προσωπικό. Το υπουργείο Υγείας είναι το μόνο υπουργείο που βγάζει θέσεις και δεν έχει κόσμο. η αλήθεια είναι ότι δεν ολοκληρώσαμε ενώ ξεκινήσαμε κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές δηλαδή είναι σημαντικό ότι κάνουμε τις προληπτικές εξετάσεις και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τον προσωπικό γιατρό αυτό όμως πρέπει να ολοκληρωθεί.
Για τη «ιδιωτικοποίηση» της υγείας: Δεν έχει γίνει καμία ιδιωτικοποίηση. Αυτό που λένε για τις συμπράξεις, η μια σύμπραξη ήταν για τα ράντζα. Αντί να κοιμάται κάποιος στο διάδρομο σε ράντζο να πηγαίνει σε ιδιωτική δομή και να πληρώνει το κράτος προς όφελος του πολίτη. Η δεύτερη ήταν χειρουργεία, όπου είχαμε μεγάλες λίστες αναμονών ώσπου να εξορθολογιστεί το σύστημα να γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές δωρεάν προς όφελος του πολίτη. Το τρίτο ήταν η αλλαγή χαρακτήρα σε κάποιες δομές, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου γιατί το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου έχει τη δυνατότητα να συμβάλλεται από μόνο του και με ιδιώτες γιατρούς όταν υπάρχουν κενά που δεν εχει το δημόσιο. Για παράδειγμα η Κως έχει αυτή τη στιγμή 5 παιδιάτρους εκτός νοσοκομείου και δεν βρίσκω παιδίατρο μέσα στο νοσοκομείο άμα εγώ κάνω σύμβαση με ιδιώτη παιδίατρο και μπει στο νοσοκομείο και κάνει δωρεάν τα περιστατικά κερδίζει ή χάνει η Κως. Το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τα στρατιωτικά νοσοκομεία που όλοι λένε ότι είναι καλά νοσοκομεία, τη σχέση που έχουν οι στρατιωτικοί γιατροί γιατί να μην την έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Δεν ιδιωτικοποιούμε τίποτα αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει συρματόπλεγμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχει το δημόσιο θα τις παίρνουμε από τον ιδιωτικό τομέα.