Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1: Καμία συνεκμετάλλευση ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο - Ξέφυγε το τουρκικό προξενείο, δεν θα το ανεχθώ
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας και αργότερα αναμένεται να πραγματοποιήσει ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και τις «προκλητικές απαιτήσεις» του κ. Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο τόνισε ότι «δεν πρόκειται να δεχτεί να διερευνηθεί η ατζέντα σε ζητήματα που αφορούν την αποστρατιωτικοποίηση».
Διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου, όπως έγινε το 2020». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί στη Ροδόπη και ξεκαθάρισε πως «θα υπηρετήσω την πολιτική της ισοτιμίας στη Θράκη ανεξάρτητα από την ψήφο τους». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην Τουρκία και τόνισε πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός δημιουργεί μεγάλα ζητήματα.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ότι η «Τουρκία οφείλει να επαναξιολογήσει το πως κινείται στη Θράκη» και επιβεβαίωσε πως θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα «ανοιχτά με τον Ερντογάν».
«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το τουρκικό προξενείο για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου κατευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μειονότητα ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα. Αναφορικά με την αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο, σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο προσεκτικοί, όταν επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα εκτιμώντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει μία δίκαιη, πλην όμως αυστηρή μεταναστευτική πολιτική.
«Χυδαία η αναφορά Τσίπρα πως θα αφήνουμε καρκινοπαθείς να πεθάνουν»
Για το ΕΣΥ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να βελτιωθούν στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε η υγεία της Ελλάδα να είναι αντάξια ευρωπαϊκής χώρας.
Ειδικότερα, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για fake news της αντιπολίτευσης, αναφορικά με πρόθεση της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία και απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών στήριξης του ΕΣΥ.
Επέμενε πως την επόμενη 4ετία θα αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η μεγάλη αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο ή η κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, ενώ θα δρομολογηθεί και η αναμόρφωση των 156 Κέντρων Υγείας ανά τη χώρα. Σε αυτό το σημείο επετέθη με δριμύτητα στον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας χυδαία την αναφορά του ότι η ΝΔ επιδιώκει να κάνει διαλογή ανάμεσα σε καρκινοπαθείς ασθενείς με μικρό προσδόκιμο ζωής. «Έχουμε εγκρίνει ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, που δεν έχει εγκρίνει η Γερμανία και βγαίνει ο κ. Τσίπρας και λέει ότι θα αφήνουμε καρκινοπαθείς να πεθάνουν» είπε με ένταση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η μείωση του ΦΠΑ δεν οδηγεί μείωση των τιμών»
«Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση τιμών, το δοκίμασαν και άλλες χώρες και απέτυχαν, θα ωφελούσε τις επιχειρήσεις και όχι τους καταναλωτές, ενώ θα μας στερούσε πολλά χρήματα. Η αντιπολίτευση, που υποστηρίζει το αντίθετο οφείλει να μας πει που θα βρει τα χρήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη, που παραχωρεί στον ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.
Παραδέχθηκε, πάντως πως η ακρίβεια και δη ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι μεγάλο πρόβλημα και για την αντιμετώπιση του προέκρινε την εμπέδωση μίας κατάστασης ελέγχου και διαφάνειας, καθώς και την αύξηση μισθών και τη μείωση των φόρων.
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, δεν απέκλεισε και τη χορήγηση δεύτερου market pass, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση πως το ζήτημα της ακρίβειας, μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Ερωτηθείς σχετικώς τόνισε, δε, πως εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί νέα επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς, όπως είπε, «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει, ενώ η χώρα μας παράγει πολλή ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο».«Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ θα επιστρέψουνε στον έλεγχο του δημοσίου»
Επανέλαβε, δε την πρόθεση του να επαναφέρει υπό πλήρη κρατικό έλεγχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
«Τα ίδια έλεγαν και πριν τις εκλογές στις 21 Μαΐου. Μια καταστροφολογική αντιπολίτευση, που τους πήγε στο 20%. Και συνεχίζουν. Εδώ παρακάτω, έκαναν συναυλία για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που δεν θα γίνει ποτέ. Αν ήθελα να το ιδιωτικοποιήσω δεν θα το είχα κάνει τέσσερα χρόνια; Τώρα που η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ θα επιστρέψουνε στον έλεγχο του δημοσίου, τι θα πουν; Τι θα λένε τότε; Ότι είχε λιακάδα στη Θεσσαλονίκη;», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ερώτηση, εξάλλου για το ποιες αλλαγές εννοεί να προωθήσει την επόμενη 4ετία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέμεινε πως «αισθάνεται βαριά την ευθύνη του μεγάλου ποσοστού, που του έδωσαν οι πολίτες» και τόνισε πως η εντολή των πολιτών είναι «τρέξτε πιο γρήγορα, κάντε πιο τολμηρές αλλαγές, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία περί καθυστέρησης», επαναλαμβάνοντας πως η αυτοδυναμία είναι μέσο για την επίτευξη των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα.
Για την αυτοκριτική και τα Τέμπη είπε: «Έχω αναλάβει τις δεσμεύσεις μου απέναντι στους Έλληνες πολίτες, (…) έχουμε σημαντικούς πόρους για να επενδύσουμε στα τρένα μας». Ενώ στη συνέχεια για το «βαθύ κράτος» και τις παρακολουθήσεις πρόσθεσε «εμείς είμαστε αυτοί που είπαμε ναι στην αξιολόγηση, μόνο εμείς πιστεύουμε στις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος».