Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Pulse: Στις 19,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα σενάρια για έδρες και αναποφάσιστους
Συγκέντρωσε 38,5% η Νέα Δημοκρατία, 19% ο ΣΥΡΙΖΑ
Η Νέα Δημοκρατία, ένα μήνα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δείχνει να διατηρεί τη διαφορά των -σχεδόν- 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Έγινε σε δείγμα 1.016 ενηλίκων, από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%, διαμορφώνοντας τη διαφορά στο 19,5%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου συνολικά, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 37%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 18,5%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 6,5%, οι Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη στο 3,5%. Το Άλλο παίρνει 4% και η επιλογή «Αναποφάσιστοι/Δεν Απαντώ», 5,5%.
Αρχικά τέθηκε το ερώτημα τι προτιμούν οι ψηφοφόροι σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση (παρ΄ ότι όλα τα σενάρια δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ). Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 32% δήλωσε ότι πρέπει να πάμε σε νέα εκλογική διαδικασία.
Το δε 94% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα πάει ξανά να ψηφίσει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και της διαφοράς -ιδιαίτερα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου- παρουσιάζει το ερώτημα πόσοι από τους ψηφοφόρους θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με την 21η Μαΐου και πόσοι θα αλλάξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία, το 73%, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και μόλις 14% θα στραφεί σε άλλες επιλογές.
Η έρευνα της Pulse παρουσίασε όλα τα σενάρια, ακόμα και για Βουλή με εννέα κόμματα. Το βασικό σενάριο προβλέπει 7 κόμματα, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με έδρες που κυμαίνονται από 155 έως και 166, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα «πιάσουν» το όριο για την είσοδό τους στη Βουλή.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων, μετά και την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων.
Τα εναλλακτικά σενάρια για εννέα κόμματα και έξι κόμματα στη Βουλή.