«Το ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιουνίου δίνει μία κρίσιμη μάχη με αυτοπεποίθηση, με αισιοδοξία, με στόχο να επαναλάβει τη δυναμική του ώθηση με μια ακόμη νίκη του. Σε κάθε περίπτωση μέσα στους 12 επόμενους μήνες θα δοθούν κρίσιμες μάχες, τον Οκτώβριο του 2023, για τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές και την άνοιξη του 2024 για τις Ευρωεκλογές», λέει στο άρθρο-μανιφέστο του για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και το DNA του, το ιστορικό στέλεχος της παράταξης που ανδρώθηκε πολιτικά δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης.

Και έτσι πέρα από τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που παραθέτει αναλύοντας το πώς και το γιατί θα γίνει αυτή η ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Λαλιώτης δείχνει με σαφήνεια και τα ορόσημα αυτού του στοιχήματος που δεν είναι άλλα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες και τις ευρωεκλογές. Εκεί, για αρχή, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ανοίξει τον δρόμο της επικράτησης στον χώρο της κεντροαριστεράς προκειμένου να εξελιχθεί σε εναλλακτική δύναμη εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, ο αντίπαλος πόλος.

«Στην Πολιτική δεν χρειάζονται πειραματισμοί με το DNA ενός Κινήματος. Οι απόπειρες για πολιτικούς μεταμορφισμούς είναι αδιέξοδες, ατελέσφορες και μάταιες.

Το γενετικό σου κώδικα, το γονίδιο σου, όταν προσπαθείς να το μεταλλάξεις σε εκδικείται είτε με το θάνατό σου, είτε με την τερατογέννεσή σου», τονίζει στο κείμενο του ο Κώστας Λαλιώτης τονίζοντας έτσι ότι τα εμβλήματα του ΠΑΣΟΚ επανήλθαν για να μην παραλλαχθούν ποτέ ξανά. Στο σημείο αυτό και πίσω από τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ ενώνονται οι δύο γενιές στελεχών των παλιών και των νεότερων που προέρχονται από την γενιά του Νίκου Ανδρουλάκη. Όλοι συμφωνούν ότι το brand του ΠΑΣΟΚ αποτελεί δυνατό στοιχείο της παράταξης και όχι τρωτό για να αποκρύπτεται.

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, 27 χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, και στα γενέθλια του Κώστα Σημίτη, ο Κώστας Λαλιώτης τοποθετήθηκε για να δείξει με σαφήνεια τους στόχους και τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Ο βηματισμός έχει δύο στάδια, την κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ και την ενδυνάμωση του κόμματος ως αντίπαλου πόλου απέναντι στη ΝΔ.

Όλα προϋποθέτουν την πλήρη αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, η ελεύθερη πτώση των ποσοστών του, η αποδυνάμωση του Αλέξη Τσίπρα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση στην Κουμουνδούρου κάνουν το στόχο του ΠΑΣΟΚ να μοιάζει εφικτός. Ωστόσο τίποτα δεν έχει κριθεί, αντίθετα όλα ξεκινούν μετά τις εκλογές της Κυριακής…