ΣΥΡΙΖΑ: Στο «τραπέζι» της επόμενης ημέρας και η διαρχία - Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος «παίζουν» για τη διαδοχή - Συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου από τη βάση τον Νοέμβριο
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τις δηλώσεις του ίσως εννοούσε τη δημιουργία και ενός νέου κόμματος
Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σίγουρα μία καλή μέρα, αφού όλα δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπει σε μια παρατεταμένη φάση εσωστρέφειας, από την οποία πολύ δύσκολα θα βγει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να καταθέσει την πρότασή του για την ανασύνταξη του κόμματός του, καθώς πριν ακόμα βγουν τα τελικά αποτελέσματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον τρόπο του έβαλε θέμα ηγεσίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το εάν σκέφτεται την παραίτηση του κ. Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με νόημα: «Θεωρώ ότι η μεγάλη ήττα ήταν και στις πρώτες εκλογές και άρα ήταν δύσκολο να κάνεις μετά το οτιδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλος αναστοχασμός. Είμαστε μεγάλο κόμμα με εσωτερικές διαδικασίες». «Είμαι σίγουρος ότι ο Αλέξης θα θέλει να το σκεφτεί, να αναστοχαστεί και ο ίδιος».
Μέσα στην εβδομάδα θα καθοριστεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, η οποία θα αποφασίσει ποτέ θα γίνει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Όσο για το συνέδριο όλα δείχνουν ότι θα γίνει τον Νοέμβριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Προς νέο και ανανεωμένο κόμμα
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έδειξε πάντως πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως υποστηρίζουν πολλοί με τη φράση του ότι «έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εννοεί ότι ήρθε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε σήμερα. Θα υπάρξει ανανέωση σε όλα. Στις αντιλήψεις, στα πρόσωπα, στις πρακτικές. Δεν ήταν πάντως λίγοι και εκείνοι που έψαχναν να βρουν εάν ο Αλέξη Τσιπρας με αυτή του τη φράση εννοούσε ίσως τη δημιουργία και ενός νέου κόμματος.
Η δεύτερη φράση με ιδιαίτερη σημασία είναι αυτή που είπε απευθυνόμενος προς τους συντρόφους του, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά». Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα έλεγαν ότι σε αυτή του την αναφορά υπήρχαν και στοιχεία αυτοκριτικής, καθώς άφηνε να εννοηθεί ότι οι όποιες μέσα στο κόμμα αποφάσεις ήταν προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στις διάφορες τάσεις.
Η τρίτη ενδιαφέρουσα παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε νωπή εντολή από τα μέλη του κόμματος του για να κάνει όλες τις αλλαγές που θέλει. Όπως ανέφερε «είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος». Αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι ακριβώς όπως το περασμένο Μάιο, οπότε εξελέγη πανηγυρικά από τα 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να έχει κανένα αντίπαλο.
Διαρχία στο κόμμα
Πληροφορίες από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να προταθεί από την πλευρά της «Ομπρέλας» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή η Εφη Αχτσιόγλου εφόσον το επιθυμεί. Οι «53» οι οποίοι ανήκουν στην «Ομπρέλα» επισημαίνουν ότι γι’ αυτούς το ζητούμενο δεν είναι οι αλλαγές στα πρόσωπα, αλλά στο αφήγημα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα του φάση.
Πηγές πάντως αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται με τον τρόπο του να δείξει ποιον προκρίνει για μελλοντικό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το σύστημα της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε γίνει και στον παρελθόν μεταξύ του ίδιου και του Αλέκου Αλαβάνου.
Δηλαδή να ανανεώσει την ηγεσία του κόμματος του με ένα νέο πρόσωπο, το οποίο θα αναλάβει να φτιάξει το κόμμα από την αρχή -κάποιοι δείχνουν τον Διονύση Τεμπονέρα- και ο ίδιος να παραμείνει πρόεδρος ρίχνοντας το βάρος του στο κοινοβούλιο.