Εκλογές 2023 - Τα ηχηρά ονόματα που έμειναν εκτός Βουλής - Κουμουτσάκος και Πιπιλή από ΝΔ - Βούτσης, Σπίρτζης, Ραγκούσης, Τσαπανίδου και Γιώργος Τσίπρας από ΣΥΡΙΖΑ
Ηχηρά ονόματα της πολιτικής βρέθηκαν εκτός Βουλής στις χθεσινές κάλπες
Αρκετά ηχηρά ονόματα της πολιτικής βρέθηκαν εκτός Βουλής στις χθεσινές κάλπες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Φωτεινή Πιπιλή και Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ και οι Πόπη Τσαπανίδου, Νίκος Βούτσης και Γιώργος Τσίπρας, Χρήστος Σπίρτζης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα Δημοκρατία
Αρκετές προσθαφαιρέσεις στον χάρτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προκύπτουν από την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με την εκλογή 158 βουλευτών, τη στιγμή που στις κάλπες της απλής αναλογικής τον περασμένο Μάιο, το κυβερνών -και πάλι- κόμμα είχε εκλέξει 146 κοινοβουλευτικές έδρες.
Δύο έδρες σε σχέση με τα αποτελέσματα του Μαΐου χάνει η Νέα Δημοκρατία από την εκλογική περιφέρεια του Βορείου Τομέα των Αθηνών και μένουν εκτός Κοινοβουλίου ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Άρια Αγάτσα.
Δύο έδρες χάνει και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, με τον Τάσο Γαϊτάνη και την Ιωάννα Γκελεστάθη να μην επιτυγχάνουν την εκλογή τους.
Στην Α ́ Αθηνών χάνει μία έδρα και μένει εκτός η Φωτεινή Πιπιλή, όπως και στην Ανατολική Αττική η Βάσω Κόλλια και η Κατερίνα Κατσανδρή, καθώς και οι Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος και Διαμαντής Γκολιδάκης στην Α ́ Θεσσαλονίκης, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρήσει την έδρα.
ΣΥΡΙΖΑ
Ασφαλώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέστη το βαρύτερο πλήγμα, εξασφαλίζοντας μόλις 47 έδρες. Έτσι έμεινε εκτός Βουλής μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν εκλέγεται η Πόπη Τσαπανίδου, στην Α’ Αθηνών μένει εκτός ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ στη Β’ Αθηνών ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να χάνει ένα σημαντικά κοινοβουλευτικό στήριγμα, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Στη Β’ Αθηνών από τον Νότιο Τομέα μένει εκτός ο Γιάννης Μουζάλας, στον Δυτικό Τομέα οι βασικοί υποστηρικτές του προέδρου του κόμματος Ρένα Δούρου και Γιάννης Δραγασάκης, οι ΠΑΣΟΚογενείς στην Ανατολική Αττική Χρήστος Σπίρτζης και στη Β’ Πειραιώς Γιάννης Ραγκούσης εγκαταλείπουν τα κοινοβουλευτικά έδρανα, όπως και στη Δυτική Αττική ο Γιώργος Τσίπρας, στην Αιτωλοακαρνανία ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Αμανατίδης, στη Β’ Θεσσαλονίκης η Δώρα Αυγέρη, στο Ηράκλειο ο Σωκράτης Βαρδάκης, στην Πιερία ο Σάκης Γκούνας και στην Καβάλα η Τάνια Ελευθεριάδου.
ΠΑΣΟΚ
Συνολικά εννέα βουλευτές χάνει το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του Μαΐου (32 από 41).
Συγκεκριμένα, δεν επανεκλέχθηκαν ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β’ Πειραιώς, ο Αθανάσιος Γλαβίνας στη Β’ Θεσσαλονίκης, ο Σωτήρης Παπαγεωργίου στην Καρδίτσα, η Αικατερίνη Ταγαρά στην Κορινθία, ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος στη Μεσσηνία, η Ραχήλ Αλεξανδρίδου στην Πέλλα, ο Μιχάλης Τζελέπης στις Σέρρες, ο Γιώργος Οικονόμου στα Τρίκαλα και ο Νικόλαος Τσώνης στη Φθιώτιδα.
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ χάνει έξι έδρες (20 από 26) σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να μην επανεκλέγονται επτά βουλευτές του, καθώς κερδίζει μία έδρα στη Λέσβο με τη Μαρία Κομνηνάκα.
Την έδρα τους χάνουν ο Γιώργος Πέρρος στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Πάκος Έξαρχος στα Ιωάννινα, η Τίνα Κουζιάκη στην Κοζάνη, ο Νικόλαος Κουτουμάνος στη Μεσσηνία, ο Αχιλλέας Κανταρτζής στα Τρίκαλα, ο Κώστας Μπασδέκης στη Φθιώτιδα και ο Αλέξανδρος Μαρινάκης στα Χανιά.
Ελληνική Λύση
Από την Ελληνική Λύση δεν επανεκλέγονται τέσσερις βουλευτές, καθώς μειώθηκε η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος (12 από 16 βουλευτές).
Την έδρα τους χάνουν ο Ιωάννης Λαϊνιώτης από την Αχαΐα, ο Βασίλης Αρμόνης από την Εύβοια, ο Βασίλης Κοτίδης από την Ημαθία και η Χριστίνα Κοντογιάννη από τη Λάρισα.