Επιχείρηση επανένταξης 10.000 ανέργων στην αγορά εργασίας - Μέχρι το τέλος του 2025 περίπου 15.000 ευρώ για κάθε έναν άστεγο
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα τροφοδοτήσει αυτόν τον κοινωνικό και εργασιακό μετασχηματισμό
Καθώς η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας πήγανε πολύ καλύτερα από ό,τι ανέμενε και η ίδια η κυβέρνηση, τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης εστιάζει και στην ένταξη στην αγορά εργασίας του μη ενεργού ανθρώπινου δυναμικού.
Η αλλαγή αυτή θα είναι μία από τις σημαντικότερες που θα επέλθουν με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), του γνωστού «Ελλάδα 2.0», που θα συντελεστεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η μείωση της ανεργίας απελευθερώνει πόρους από την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και για τον λόγο αυτό μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μετά την αναθεώρηση θα εστιαστεί σε δράσεις ένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας. Τέτοιες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού είναι νέοι, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ακόμη και οι άστεγοι.
Πρόγραμμα-μαμούθ
Για τους νέους και τις γυναίκες στόχος είναι να βρεθούν πιο γρήγορα στην «άσπρη οικονομία», καθώς πολλοί από αυτούς σήμερα είτε δεν απασχολούνται καθόλου ή απασχολούνται παράτυπα ή υποαπασχολούνται.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έφερε λίγο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ένα πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 151.000.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης που στόχο έχει την επανένταξη 10.000 αστέγων και δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η επανένταξη αυτή σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπει την κατάρτισή τους, την πιστοποίηση των γνώσεών τους και την επιδότηση της εργασίας τους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Το όλο σχέδιο θα εξειδικευτεί σε Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η απόφαση αυτή ήταν η τελευταία απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) από την πλευρά του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη. Το πρόγραμμα που εντάχθηκε αναμένεται να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2025 περίπου 15.000 ευρώ για κάθε έναν άστεγο ή δικαιούχο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Η στοχοθεσία
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση θέλει να πετύχει δύο στόχους:• Πρώτον, να επανεντάξει στην κοινωνία ανθρώπους που σήμερα ζουν στο περιθώριό της, έχοντας ως απώτερη επιδίωξη την παροχή μιας δεύτερης ευκαιρίας. Παράλληλα, επιδίωξη είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με τη μείωση των περιστατικών βίας, της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών κ.λπ.
• Δεύτερον, καθώς καταγράφεται έλλειψη σε εργατικά χέρια, στόχος είναι η επανένταξη των αστέγων και των δικαιούχων ΕΕΕ στο εργατικό δυναμικό με στόχο την αύξηση της απασχόλησης, η οποία φτάνει σε οριακά επίπεδα.
Αναφορικά με το τελευταίο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανεργία έχει φτάσει στον σκληρό της πυρήνα και πολύ δύσκολα θα μειωθεί περαιτέρω. Επομένως, η μεγάλη δεξαμενή τροφοδοσίας με εργατικό δυναμικό εξαντλείται και για αυτό η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία στρέφονται σε άλλες δεξαμενές. Είναι δε ευχής έργον που υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης που θα τροφοδοτήσει αυτόν τον κοινωνικό και εργασιακό μετασχηματισμό.
Η υλοποίηση
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ. Η κατάρτιση των αστέγων και των δικαιούχων ΕΕΕ θα έχει διάρκεια 80 ωρών και θα γίνει μέσω κουπονιών (voucher). Στη συνέχεια θα υπάρξει πιστοποίηση της κατάρτισης. Θα ακολουθήσει η επιδότηση για ένα διάστημα της εργασίας τους, έτσι ώστε να μπορέσουν αρκετοί από αυτούς να αποκτήσουν εισόδημα και έναν νέο τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με το σχετικό τεχνικό δελτίο του έργου, «στοιχείο βιωσιμότητας και διασφάλισης της λειτουργίας του έργου με την ολοκλήρωσή του αποτελεί το γεγονός ότι οι ωφελούμενοι που θα έχουν καταρτιστεί θα έχουν αποκτήσει την πιστοποίηση των νέων γνώσεών τους και θα έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία, θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να διεκδικούν περισσότερες ευκαιρίες σε ένα δυναμικό περιβάλλον εργασίας. Επιπλέον, οι εργοδότες, έχοντας δώσει ευκαιρία απασχόλησης στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την επέκταση της επαγγελματικής τους συνεργασίας».
Ο χρονοπρογραμματισμός της δαπάνης δείχνει ότι φέτος θα απορροφηθεί ένα μικρό ποσό, περίπου 35.000.000 ευρώ το 2024, και το υπόλοιπο ποσό των 115.000.000 ευρώ το 2025. Επίσης, με βάση τις συμβάσεις που προβλέπονται, θα διατεθούν περί τις 180.000 ευρώ σε υποστήριξη του προγράμματος, 7.600.000 ευρώ σε καταρτίσεις, 800.000 ευρώ σε πιστοποιήσεις και 143.000.000 ευρώ στην επιδότηση εργασίας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή