ΣΥΡΙΖΑ: Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου - Πιθανώς υποψήφιος ένας εκ των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση απέναντι στη Δούρου
Η επόμενη μέρα για όποιον αναλάβει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ενώσει το κόμμα και να κάνει αντιπολίτευση σε μία ισχυρή κυβέρνηση
Οι εσωκομματικές διαδικασίες αναμένεται να είναι δύσκολες για ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού, όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Η επόμενη μέρα για όποιον αναλάβει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και επώδυνη, καθώς θα πρέπει από τη μία να ενώσει το κόμμα και από την άλλη να κάνει αντιπολίτευση σε μία ισχυρή κυβέρνηση.
Την Κυριακή, πάντως, στις 12:00 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναπάντητο ερώτημα παραμένει προς το παρόν το πότε θα διεξαχθεί το συνέδριο του κόμματος.Το συνέδριο
Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή την πορεία που θα χαραχτεί την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση το καταστατικό, η Πολιτική Γραμματεία μετατρέπεται σε Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα κινήσει όλες τις διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος.
Δεν είναι γνωστό αν θα ισχύσει η καταστατική δέσμευση και οι σύνεδροι του τελευταίου συνεδρίου (14-17 Απριλίου 2022) θα κληθούν να επικυρώσουν την προσφυγή στα μέλη για την εκλογή οργάνων ή ο κομματικός μηχανισμός θα μπει μέσα στο καλοκαίρι στη βάσανο της ανάδειξης νέων συνέδρων.
Σημειωτέον ότι για την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής δικαίωμα ψήφου έχουν τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ενδεχομένως να ανοίξει και κατάλογος για την εγγραφή και άλλων μελών.Διαδοχολογία
Τα επόμενα 24ωρα θα διευκρινιστεί ακόμη ποιο πρόσωπο θα αναλάβει μεταβατικά τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με στελέχη του κόμματος να εισηγούνται την Όλγα Γεροβασίλη. Η Όλγα Γεροβασίλη θεωρείται η κατάλληλη, λόγω εμπειρίας, αλλά και επειδή είναι ένα πρόσωπο που ενώνει και βέβαια είναι και από τους «αρχαιότερους» βουλευτές.
Όσον αφορά για τη διαδοχολογία, στην ονοματολογία των ημερών εμπλέκεται ο... δύσθυμος να αναλάβει πρώτο ρόλο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ στελέχη της «Ομπρέλας» εξηγούν ότι θα έχουν καλύτερη πολιτική τύχη αν βγει μπροστά η Έφη Αχτσιόγλου ή ο Αλέξης Χαρίτσης, που έχουν δοκιμαστεί πολιτικά και κοινοβουλευτικά.
Στον χορό των υποψηφίων μπαίνει γερά και η Ρένα Δούρου, που φαίνεται να έχει μαζί της μερίδα των προεδρικών. Ένα ακόμη όνομα είναι αυτό του Διονύση Τεμπονέρα, αν και θα είναι δύσκολο να μείνει ένα κόμμα που θέλει να είναι εξουσίας και να ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό για τέσσερα έτη. Εκτός αν αποφασιστεί διαρχία, με άλλο κομματικό αρχηγό και άλλο πρόεδρο της ΚΟ και υποψήφιο πρωθυπουργό, πρόταση που κατέθεσε προχθές ο άλλοτε γραμματέας του κόμματος, Δ. Βίτσας, στα πρότυπα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.