Μεταναστευτικό, Ελληνοτουρκικά και Οικονομία ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη του συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την πανηγυρική επανεκλογή του την περασμένη Κυριακή.

Παρά την επίμονη άρνηση Ουγγαρίας και Πολωνίας να επικυρώσουν τις δύο παραγράφους που αφορούσαν τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο υπουργών στις 8 Ιουνίου για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως η συμφωνία, τουλάχιστον ως προς την εξωτερική της διάσταση, θα εφαρμοστεί κανονικά και υπονοώντας πως Βαρσοβία και Βουδαπέστη διαφώνησαν και ως προς τον τρόπο λήψης της εν λόγω απόφασης (ειδική πλειοψηφία), κάτι, πάντως, που δεν προβλέπεται να αλλάξει.

«Στα ζητήματα εξωτερικής διάστασης υπάρχει καθολική σύμπνοια. Υπήρξε μία συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφώνησαν. Αλλά επί της ουσίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε πού κινήθηκε η δική του παρέμβαση για το θέμα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής: «Πολύ μεγάλη σημασία αποδίδω στην ανάγκη να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ. Η επιτυχία της ελληνικής φύλαξης των συνόρων είναι ότι πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν».

Μισογεμάτο το ποτήρι


Επόμενο σημαντικό ορόσημο η πολυδιαφημισμένη εσχάτως συνάντησή του με τον επίσης νεοεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Συγκρατημένα αισιόδοξος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τον τόνο των προσδοκιών της Αθήνας ενόψει της 5ης συνάντησής του από τον Σεπτέμβριο του 2019 και εντεύθεν. Συγκεκριμένα, διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, πως «είναι μία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές».

«Είναι η πρώτη συνάντησή μας μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του Κυπριακού. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο Μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος, αρκεί να το θέλει και η ίδια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η Αθήνα εκτιμά ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες είναι τέτοιο που δεν προοιωνίζεται επιδείνωση των διμερών μας σχέσεων, τουναντίον, αφήνει παράθυρο για την έναρξη μιας περιόδου καλύτερης συνεννόησης.

Για Μπελέρη

Σε διαφορετικό κλίμα, πάντως, ο πρωθυπουργός φρόντισε από το βελγικό έδαφος να στείλει αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα εξαιτίας της επιμονής της αλβανικής ηγεσίας να μην απελευθερώνει τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αγανάκτηση και την απογοήτευσή του για την παραμονή Μπελέρη στις αλβανικές φυλακές κάνοντας λόγο για αμφίβολες δικονομικές προβλέψεις και διεμήνυσε σε έντονο ύφος: «Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος».

Στα της Οικονομίας, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εκ νέου πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «είναι πλέον ζήτημα χρόνου, καθώς εξέλιπε ο πολιτικός κίνδυνος», εκτίμησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να είναι και υψηλότερος του έως τώρα αναμενόμενου και επαναβεβαίωσε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη, η εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και η διαρκής μείωση των ανισοτήτων.

Χαρακτήρισε δε τις προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος ενθαρρυντικές: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Μια ανάπτυξη που να προτάσσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινώσει τη διατήρηση του «Μarket pass» έως το τέλος του χρόνου, μέτρο που υπολογίζεται να αγγίξει τα 600.000.000 ευρώ, αν υλοποιηθεί γι’ αυτό το διάστημα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή