Μία συγκεκριμένη στρατηγική βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τη σιγή ασυρμάτου που επικρατεί στις τάξεις των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας που προέκυψε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια της Κουμουνδούρου, η στόχος της εν λόγω στρατηγικής είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα προκαλέσουν αρνητικά σχόλια μεταξύ στελεχών και μελών του κόμματος. Αυτό το οποίο επισημαίνουν είναι ότι θα ήταν «άκομψο» να ξεκινήσει επίρριψη ευθυνών στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο συνεχόμενες μεγάλες ήττες. Η άποψη αυτή συνεπικουρείται από δύο παραμέτρους.

Αφενός η κριτική αυτή αναγκαστικά θα έπρεπε να στραφεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, μέσα σε ένα κόμμα που πάνω από μία δεκαετία είναι προσωποπαγές με κυρίαρχη τάση τους άλλοτε προεδρικούς. Αφετέρου μία ανταλλαγή πυρών για τις ευθύνες της συντριβής θα έριχνε νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Και οι δύο αυτές παράμετροι έχουν ενεργοποιήσει μία κρυφή ατζέντα όσων σκέφτονται να διεκδικήσουν την προεδρία καθώς περιμένουν να «διαβάσουν» σφυγμομετρήσεις για την απόφαση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση Φάμελλου και η εγκατάλειψη του σεναρίου Γεροβασίλη, ενισχύουν σύμφωνα με τους ίδιους παρατηρητές, την ύπαρξη κρυφής ατζέντας από βουλευτές ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν να βγουν μπροστά αφού πρώτα κάτσει η σκόνη και στην καλύτερη περίπτωση, για τους ίδιους, αρχίσουν να σχηματοποιούνται τα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Αυτός ήταν και ένας λόγος που η Όλγα Γεροβασίλη «οχυρώθηκε» πίσω από το επιχείρημα της ομοφωνίας στο πρόσωπό της κι έτσι αρνήθηκε την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, με κάποιους τολμηρούς να υποστηρίζουν ότι δεν ήθελε να «κάψει» το σενάριο για δική της υποψηφιότητα. Σύμφωνα με τους ίδιους ο Σωκράτης Φάμελλος αποτελεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με καλή κοινοβουλευτική παρουσία και δημόσιες παρεμβάσεις, ο οποίος όμως έθεσε εαυτόν εκτός οποιουδήποτε σεναρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η κρυφή ατζέντα με το σιωπητήριο δεν μπορεί να κρατήσει για καιρό από τη στιγμή που οι εξελίξεις τρέχουν και δεν υπάρχει το περιθώριο για κάποιον/α να δοξασθεί κρυπτόμενος/η. Πιο γρήγορα λοιπόν από ό,τι ίσως επιθυμούσαν, οι διεκδικητές θα κληθούν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.