ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση τον Σεπτέμβριο - Διαφωνίες και εντάσεις στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας - «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας»
Η πρώην προεδρική ομάδα εμφανίστηκε διχασμένη και για την ακρίβεια κατακερμαστισμένη
Μέσα από μία δύσκολη διαδικασία, όπου οι εκπρόσωποι όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούσαν για το ποιος θα επικρατήσει την επόμενη μέρα της μετά Τσίπρα εποχής, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν, χθες, το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου προέδρου. Σύμφωνα με την απόφαση τους, την Πέμπτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει και πάλι η Πολιτική Γραμματεία για να προετοιμάσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συγκληθεί στις 15 και 16 Ιουλίου.
Εκεί θα κατατεθούν όλα τα ονόματα των στελεχών που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια στο τέλος Αυγούστου θα συγκληθεί το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την εκλογή του νέου προέδρου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνει το έκτακτο συνέδριο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.Οι διαφωνίες
Με την απόφαση αυτή διαφώνησε ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Σπίρτζης, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να γίνεται εκλογή προέδρου τον Αύγουστο χωρίς οι υποψήφιοι να έχουν τοποθετηθεί σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Με την πρόταση Σπίρτζη εμφανίζονται να συντάσσονται ο Παύλος Πολάκης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Από την πλευρά του ο κ. Τεμπονέρας πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοίκητικες εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές».Ποιοι αναλαμβάνουν ρόλους
Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που ανέλαβαν ρόλο στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αυτά είναι: Πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Νάσος Ηλιόπουλος θα είναι οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Γραμματέας της ΚΟ εξελέγη ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ διευθυντής της ΚΟ θα παραμείνει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και για αντιπρόεδρος της Βουλής θα προταθεί είναι η Όλγα Γεροβασίλη.
Διχασμός
Από όλη την διαδικασία πάντως προέκυψε το συμπέρασμα ότι η πρώην προεδρική ομάδα εμφανίστηκε διχασμένη και για την ακρίβεια κατακερμαστισμένη. Η πλειοψηφία των στελεχών που στο παρελθόν ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε με την πρόταση της Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ Ράνιας Σβίγγου -με την οποία συμφώνησαν και τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης-, ενώ ο Διονύσης Τεμπονέρας κατέθεσε δική του πλατφόρμα η οποία ψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαθιά κρίση ταυτότητας. "Είμαστε με τον λαό" λέγαμε συχνά, όμως ο λαός έχει ταξική διάρθρωση. Οι αντιθέσεις και τα ταξικά συμφέροντα δεν μπορούν να είναι ποτέ ενιαία. Στην πολιτική εκφράζεις συμφέροντα, τα οποία δεν κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν υπόσχεσαι μια "δίκαιη κοινωνία για όλους", τότε μάλλον παραγνωρίζεις αυτές τις αντιθέσεις. Η ριζοσπαστικοποίηση αποδεικνύεται ότι τελικά δεν αφορά μόνο την Αριστερά, αλλά και την Δεξιά, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες εκλογές. Η Αριστερά έχει μερίδιο ευθύνης για την άνοδο την ακροδεξιάς στη χώρα, όχι μόνο γιατί δεν την αντιμετώπισε στα ίσα, μέσα στην κοινωνία, αλλά και γιατί θεώρησε την μάχη αυτή δευτερεύουσα. Πρώτιστο καθήκον του νέου φορέα πρέπει να είναι η μάχη απέναντι στο φασισμό. Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλές διαπιστώσεις. Παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα και πρέπει να μας οδηγήσουν σε κρίσιμες υπαρξιακές αποφάσεις. Είναι τέτοιες οι αποφάσεις αυτές, που μας οδηγούν στην εξαγωγή των συμπερασμάτων για το μέλλον. Ο οδικός χάρτης της επόμενης μέρας μπορεί να προκύψει μόνο, αν γίνει ειλικρινής και ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα συνέδριο απολογισμού, ταυτότητας, θέσεων, πολιτικής φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Πρέπει να γίνει διάλογος στη βάση, να κατατεθούν κείμενα συμβολής, να μιλήσουν δημοκρατικά όλα τα μέλη του κόμματος. Να μιλήσουν για όλα, για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σπίρτζης που μέχρι πρότινος ανήκε στην κλειστή ομάδα των προεδρικών είπε ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από την Πολιτική Γραμματεία και εμφανίστηκε να ζητά την παραίτηση όλων των οργάνων με το αιτιολογικό ότι πλέον δεν εκφράζουν τους συσχετισμούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η παραίτηση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πλειοψηφία των στελεχών εμφανίστηκε να είναι ακόμα σοκαρισμένη από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Όσοι μίλησαν μέσα στην συνεδρίαση ανεξάρτητα από τις τάσεις που εκπροσωπούσαν αναφέρθηκαν στο έργο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κατάφερε να κάνει το κόμμα της αριστεράς από μία ισχνή μειοψηφία κόμμα εξουσίας.
Τόνισαν, ωστόσο, ότι έχουν το χρέος απέναντι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να βρουν γρήγορα τον βηματισμό τους και να καταλήξουν στις διαδικασίες ανάδειξης του προέδρου και όλων των οργάνων όσο πιο γρήγορα γίνεται.Η επόμενη μέρα
Με δεδομένο μάλιστα ότι αύριο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλέξει τον πρόεδρος της καθώς την Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -τουλάχιστον σε κάποια θέματα - να προσπεράσουν τις διαφορές τους και να αναζητήσουν λύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά κατατέθηκαν τρεις προτάσεις για τον χρόνο του συνεδρίου και την εκλογή του προέδρου τελικά η συντριπτική πλειοψηφια τάχθηκε με την πρόταση της Γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη πρόταση προέβλεπε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει στις 13 Ιουλίου, το διαρκές συνέδριο τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου εκλογή από τη βάση, όπως φέρεται να εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου.
Η δεύτερη πρόταση προέβλεπε η εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει άμεσα, δηλαδή ακόμη και εντός Ιουλίου και η τρίτη ανέφερε ότι η εκλογή ηγεσίας θα πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο Χρήστος Σπίρτζης από την πλευρά του ανέφερε ότι «πρόεδρο έχουμε και είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Άρα πρέπει να εκλέξουμε αναπληρωτή πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας όπως είχε κάνει στο παρελθόν και ο Ανδρέας Παπανδρέου».