Νέα Δημοκρατία - Παύλος Μαρινάκης: Η ευθύνη που έχουμε είναι ανάλογη της διαφοράς με την οποία κερδίσαμε στις εκλογές
Τι είπε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τον Γιώργο Κουβαρά μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Παύλος Μαρινάκης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το σκηνικό που έγινε με τους Σπαρτιάτες, τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και στην ευθύνη που απορρέει εξ αυτής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ απόψε. Σήμερα κάνατε και το πρώτο σας briefing, καλορίζικος λοιπόν. Θέλω, πρώτα από όλα να μας εξηγήσετε γιατί έγινε τόση φασαρία για τη χωροταξία στη Βουλή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι γενικότερα δεν χρειάζεται να ξεκινάμε φασαρίες. Ετέθησαν κάποιες ενστάσεις, θα τις χειριστεί το Προεδρείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε θέμα και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν ήθελε να καθίσουν οι Σπαρτιάτες στη δεξιά πλευρά, εκεί που καθόντουσαν παλιά οι Χρυσαυγίτες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι ξεκίνησε κάποιο θέμα από τη Νέα Δημοκρατία. Υπεβλήθη, ουσιαστικά, μια ένσταση από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι με καλή θέληση το θέμα θα λυθεί από τους αρμόδιους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι και εκείνος δεν θέλει να διασπάται η Κοινοβουλευτική του Ομάδα από τους Σπαρτιάτες, να είναι μέσα εκεί στη μέση. Πως το ακούτε αυτό, έχουν δίκιο ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι μια τεχνική συζήτηση, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος δόλος στην τοποθέτηση των βουλευτών. Θεωρώ ότι είναι καλό να λυθεί από τους έχοντες αρμοδιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι θα λυθεί συναινετικά δηλαδή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι πιστεύω και έτσι θέλω να πιστεύω. Και νομίζω ότι είναι μια ευρύτερη συζήτηση, μας το έδειξε αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογών, μας το έδειξαν και οι πολίτες στις πολλές περιοδείες που κάναμε και προεκλογικά και όλους τους προηγούμενους μήνες. Το καλλιεργήσαμε και εμείς, νομίζω το δείξαμε και εμείς με τη συμπεριφορά μας – και θέλουμε να το δείξουμε στην πράξη και μετά τις εκλογές: Ο κόσμος θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας και να τα λύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και λέτε για τα προβλήματα της καθημερινότητας, αύριο ο πρωθυπουργός πάει στο Υπουργείο Υγείας και θέλω να μου πείτε τι περιλαμβάνει ο μπλε φάκελος που έχει ο κ. Χρυσοχοΐδης στα χέρια του. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων; Και για να μην είμαστε γενικοί, θέλω να μου πείτε ποια είναι η πρώτη παρέμβαση που θα γίνει στο χώρο της Υγείας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, οι μπλε φάκελοι συνολικά – και αυτός που αφορά το Υπουργείο Υγείας- είναι οι εντολές, αυτό το οποίο αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες, το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που πρέπει να υλοποιηθεί, άμεσα, μέσα σε μια τετραετία. Είναι οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, το πρόγραμμά της, αλλά είναι και όσα έχουν νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια και όλα όσα πρέπει να λυθούν συνολικά. Εν προκειμένω, νομίζω ότι είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες - το έχει εκφράσει προσωπικά ο πρωθυπουργός- χωρίζεται σε κάποιες πρωτοβουλίες, πρώτη και κυριότερη η ενίσχυση του ΕΣΥ με πρόσληψη υγειονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα δούμε άμεσα προσλήψεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό, με βάση και τις δυνατότητες της χώρας. Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτό. Και νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα, σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τους χρόνους αναμονής των χειρουργείων, είναι μια από τις βασικές σκέψεις, με βάση τις οποίες θα χαράξει τη στρατηγική του ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο Υπουργείο. Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις, όπου θα τα ακούσουμε πιο αναλυτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σχέση με το καλοκαίρι, διότι έχουμε νησιά, έχουμε τουρισμό. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά τα μέρη έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και σε υποδομές, τις οποίες δεν έχουμε. Επομένως, θα είναι αυτό βασικό αντικείμενο της αυριανής σύσκεψης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός το περιέγραψε πολύ σύντομα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά ισχύει στο ακέραιο και στην περίπτωση του ΕΚΑΒ. Όμως, επειδή οι ανάγκες είναι αυξημένες και η πλήρης υλοποίηση του προγράμματός μας μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά θα γίνει σίγουρα μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, θα ληφθούν και κάποιες πρωτοβουλίες πιο άμεσες, όπως τα μικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ. Αυτά προφανώς αφορούν και περιοχές, οι οποίες είναι περισσότερο προβληματικές. Και παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα, κάποια από αυτά είχαν και τραγική κατάληξη τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα υπάρχουν, δηλαδή, και άμεσες λύσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άμεσες λύσεις θα υποκαταστήσουν τις μόνιμες λύσεις. Εμείς θέλουμε τις μόνιμες λύσεις. Και σε κάθε περίπτωση, πολλά από αυτά τα οποία θα δούμε να γίνονται στον χώρο της Υγείας, όπως η ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, στη μια περίπτωση είναι πάνω από 80 νοσοκομεία και στην άλλη πάνω από 150 Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη δρομολογηθεί, με βάση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα την τετραετία θα τα δούμε να γίνονται πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου πείτε πως βλέπετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έναν πολύ ξεκάθαρο αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αχαρτογράφητα νερά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ηγεσία της, πως επηρεάζει το κυβερνητικό έργο; Το επηρεάζει κατά κανένα τρόπο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι ήταν πολύ καθαρή η εντολή των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσουμε μπροστά, να προχωρήσουμε ενωμένοι και να υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, να ισχυροποιήσουμε κι άλλο τη χώρα και να κάνουμε όλα όσα πρέπει για μια ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα. Και βέβαια, υπηρετώντας το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Δεν είναι, νομίζω, δική μας δουλειά, ούτε της ΝΔ ούτε της κυβέρνησης, να σχολιάζει τα εσωκομματικά ενός συγκεκριμένου κόμματος. Ελπίζω να αποκτήσει η χώρα μια αντιπολίτευση, η οποία θα μιλά πολιτικά, θα αντιπολιτεύεται σκληρά πολιτικά, για το καλό της χώρας. Αυτό είναι μια ευχή που πρέπει νομίζω να κάνουμε όλοι και επειδή έχουμε ένα νομίζω πολύ αποδεδειγμένα διαχρονικά και ουσιαστικά δημοκρατικό παρελθόν στις εσωκομματικές μας διαδικασίες στη ΝΔ όπου η παράδοση λέει ότι όταν έχουμε ένα ατυχές αποτέλεσμα στις εκλογές ο πρωθυπουργός που προέρχεται από την παράταξή μας φεύγει και δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες. Σίγουρα κάθε δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία μόνο για καλό γίνεται. Από εδώ και πέρα δεν είναι δική μας δουλειά να μπούμε σε λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν εύχεστε όντως να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που κάνετε εσείς στην πραγματικότητα, διότι σε εσάς έχει συμβεί και το άλλο. Όποιος κερδίζει την ηγεσία, μετά κερδίζει και την πρωθυπουργία. Άρα εάν γίνει αυτό που λέτε, σημαίνει ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Έχουμε ένα πολύ πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο μάλιστα είναι και πρωτοφανές και είναι και ιδιαιτέρως τιμητικό αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη. Δηλαδή ένα κόμμα, ένας πρωθυπουργός να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό και να διευρύνουν κατά πολύ τη διαφορά τους μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης με πολλές εισαγόμενες κρίσεις. Αυτό είναι λοιπόν ένα δεδομένο και σίγουρα αυτό το οποίο έχουμε ως παράδοση και το επαναλαμβάνω, είναι όταν οι πολίτες δεν μας εμπιστεύονται ως κυβέρνηση, είναι μια παράδοση την οποία έχει κατακτήσει η ΝΔ να προβαίνει άμεσα σε διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα νωρίτερα στο ρεπορτάζ μας τον Ερντογάν να επιστρέφει λίγο στη ρητορική την σκληρή, αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου. Πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση και πως απαντάει στο γεγονός ότι βλέπουμε τον Ερντογάν ενώ φαινόταν να πηγαίνουμε σε πιο ήρεμη κατάσταση, να επιστρέφει σε τέτοιες ρητορικές εξάρσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, η τετραετία που προηγήθηκε αποτελεί το μεγαλύτερο τεκμήριο αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο εχέγγυο για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω στα εθνικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα επιδιώκουμε το διάλογο, την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που υπάρχει. Από εκεί και πέρα τη συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν. Για τα ζητήματα όπως της πολιτικής προστασίας, όλα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Άρα η διαφορά παραμένει μία. Σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση. Όλη μας η πολιτική έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει την Ελλάδα συνολικά στη «γειτονιά» μας. Και ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, νομίζω ότι τα αποτελέσματα, η αυταπάρνηση των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται, τους εκμεταλλεύονται οι διακινητές, ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες, οι δομές ντροπής έχουν κλείσει, η χώρα μας νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το θέμα είναι ότι εάν η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού συνεχιστεί από τη μεριά της Τουρκίας, σημαίνει ότι θα έχουμε ένα διαρκές πρόβλημα μπροστά μας, το οποίο θα αποτελεί πρόβλημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτός είναι και ο λόγος που από τότε που έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, πρωτοστατεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του νότου στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Πρέπει περισσότερο από ποτέ να πειστεί το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχουν γίνει κινήσεις, ήδη έχουμε πάει αρκετά βήματα μπροστά. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού όσο καλύτερη και αν είναι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να γίνει ακόμα καλύτερη και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και το κυριότερο προς όφελος όλων και των προσφύγων και των μεταναστών, πρέπει να έχει μία πιο κεντρική διαχείριση από την Ευρώπη. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που πρότεινε και στις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο συγκρατημένα να αισιοδοξούμε προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ απόψε. Σήμερα κάνατε και το πρώτο σας briefing, καλορίζικος λοιπόν. Θέλω, πρώτα από όλα να μας εξηγήσετε γιατί έγινε τόση φασαρία για τη χωροταξία στη Βουλή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι γενικότερα δεν χρειάζεται να ξεκινάμε φασαρίες. Ετέθησαν κάποιες ενστάσεις, θα τις χειριστεί το Προεδρείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε θέμα και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν ήθελε να καθίσουν οι Σπαρτιάτες στη δεξιά πλευρά, εκεί που καθόντουσαν παλιά οι Χρυσαυγίτες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν νομίζω ότι ξεκίνησε κάποιο θέμα από τη Νέα Δημοκρατία. Υπεβλήθη, ουσιαστικά, μια ένσταση από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι με καλή θέληση το θέμα θα λυθεί από τους αρμόδιους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι και εκείνος δεν θέλει να διασπάται η Κοινοβουλευτική του Ομάδα από τους Σπαρτιάτες, να είναι μέσα εκεί στη μέση. Πως το ακούτε αυτό, έχουν δίκιο ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι μια τεχνική συζήτηση, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος δόλος στην τοποθέτηση των βουλευτών. Θεωρώ ότι είναι καλό να λυθεί από τους έχοντες αρμοδιότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι θα λυθεί συναινετικά δηλαδή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι πιστεύω και έτσι θέλω να πιστεύω. Και νομίζω ότι είναι μια ευρύτερη συζήτηση, μας το έδειξε αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογών, μας το έδειξαν και οι πολίτες στις πολλές περιοδείες που κάναμε και προεκλογικά και όλους τους προηγούμενους μήνες. Το καλλιεργήσαμε και εμείς, νομίζω το δείξαμε και εμείς με τη συμπεριφορά μας – και θέλουμε να το δείξουμε στην πράξη και μετά τις εκλογές: Ο κόσμος θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας και να τα λύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και λέτε για τα προβλήματα της καθημερινότητας, αύριο ο πρωθυπουργός πάει στο Υπουργείο Υγείας και θέλω να μου πείτε τι περιλαμβάνει ο μπλε φάκελος που έχει ο κ. Χρυσοχοΐδης στα χέρια του. Πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων; Και για να μην είμαστε γενικοί, θέλω να μου πείτε ποια είναι η πρώτη παρέμβαση που θα γίνει στο χώρο της Υγείας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, οι μπλε φάκελοι συνολικά – και αυτός που αφορά το Υπουργείο Υγείας- είναι οι εντολές, αυτό το οποίο αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες, το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που πρέπει να υλοποιηθεί, άμεσα, μέσα σε μια τετραετία. Είναι οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, το πρόγραμμά της, αλλά είναι και όσα έχουν νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια και όλα όσα πρέπει να λυθούν συνολικά. Εν προκειμένω, νομίζω ότι είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες - το έχει εκφράσει προσωπικά ο πρωθυπουργός- χωρίζεται σε κάποιες πρωτοβουλίες, πρώτη και κυριότερη η ενίσχυση του ΕΣΥ με πρόσληψη υγειονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα δούμε άμεσα προσλήψεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό, με βάση και τις δυνατότητες της χώρας. Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτό. Και νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα, σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με τους χρόνους αναμονής των χειρουργείων, είναι μια από τις βασικές σκέψεις, με βάση τις οποίες θα χαράξει τη στρατηγική του ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο Υπουργείο. Θα ακολουθήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις, όπου θα τα ακούσουμε πιο αναλυτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σχέση με το καλοκαίρι, διότι έχουμε νησιά, έχουμε τουρισμό. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά τα μέρη έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και σε υποδομές, τις οποίες δεν έχουμε. Επομένως, θα είναι αυτό βασικό αντικείμενο της αυριανής σύσκεψης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πρωθυπουργός το περιέγραψε πολύ σύντομα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά ισχύει στο ακέραιο και στην περίπτωση του ΕΚΑΒ. Όμως, επειδή οι ανάγκες είναι αυξημένες και η πλήρης υλοποίηση του προγράμματός μας μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά θα γίνει σίγουρα μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, θα ληφθούν και κάποιες πρωτοβουλίες πιο άμεσες, όπως τα μικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ. Αυτά προφανώς αφορούν και περιοχές, οι οποίες είναι περισσότερο προβληματικές. Και παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα, κάποια από αυτά είχαν και τραγική κατάληξη τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα υπάρχουν, δηλαδή, και άμεσες λύσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άμεσες λύσεις θα υποκαταστήσουν τις μόνιμες λύσεις. Εμείς θέλουμε τις μόνιμες λύσεις. Και σε κάθε περίπτωση, πολλά από αυτά τα οποία θα δούμε να γίνονται στον χώρο της Υγείας, όπως η ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, στη μια περίπτωση είναι πάνω από 80 νοσοκομεία και στην άλλη πάνω από 150 Κέντρα Υγείας, έχουν ήδη δρομολογηθεί, με βάση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέσα την τετραετία θα τα δούμε να γίνονται πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου πείτε πως βλέπετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έναν πολύ ξεκάθαρο αντίπαλο, τον Αλέξη Τσίπρα. Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αχαρτογράφητα νερά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ηγεσία της, πως επηρεάζει το κυβερνητικό έργο; Το επηρεάζει κατά κανένα τρόπο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι ήταν πολύ καθαρή η εντολή των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσουμε μπροστά, να προχωρήσουμε ενωμένοι και να υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, να ισχυροποιήσουμε κι άλλο τη χώρα και να κάνουμε όλα όσα πρέπει για μια ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα. Και βέβαια, υπηρετώντας το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Δεν είναι, νομίζω, δική μας δουλειά, ούτε της ΝΔ ούτε της κυβέρνησης, να σχολιάζει τα εσωκομματικά ενός συγκεκριμένου κόμματος. Ελπίζω να αποκτήσει η χώρα μια αντιπολίτευση, η οποία θα μιλά πολιτικά, θα αντιπολιτεύεται σκληρά πολιτικά, για το καλό της χώρας. Αυτό είναι μια ευχή που πρέπει νομίζω να κάνουμε όλοι και επειδή έχουμε ένα νομίζω πολύ αποδεδειγμένα διαχρονικά και ουσιαστικά δημοκρατικό παρελθόν στις εσωκομματικές μας διαδικασίες στη ΝΔ όπου η παράδοση λέει ότι όταν έχουμε ένα ατυχές αποτέλεσμα στις εκλογές ο πρωθυπουργός που προέρχεται από την παράταξή μας φεύγει και δρομολογούνται άμεσα οι διαδικασίες. Σίγουρα κάθε δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία μόνο για καλό γίνεται. Από εδώ και πέρα δεν είναι δική μας δουλειά να μπούμε σε λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν εύχεστε όντως να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που κάνετε εσείς στην πραγματικότητα, διότι σε εσάς έχει συμβεί και το άλλο. Όποιος κερδίζει την ηγεσία, μετά κερδίζει και την πρωθυπουργία. Άρα εάν γίνει αυτό που λέτε, σημαίνει ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Έχουμε ένα πολύ πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο μάλιστα είναι και πρωτοφανές και είναι και ιδιαιτέρως τιμητικό αλλά και πολύ μεγάλη ευθύνη. Δηλαδή ένα κόμμα, ένας πρωθυπουργός να λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό και να διευρύνουν κατά πολύ τη διαφορά τους μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης με πολλές εισαγόμενες κρίσεις. Αυτό είναι λοιπόν ένα δεδομένο και σίγουρα αυτό το οποίο έχουμε ως παράδοση και το επαναλαμβάνω, είναι όταν οι πολίτες δεν μας εμπιστεύονται ως κυβέρνηση, είναι μια παράδοση την οποία έχει κατακτήσει η ΝΔ να προβαίνει άμεσα σε διαδικασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα νωρίτερα στο ρεπορτάζ μας τον Ερντογάν να επιστρέφει λίγο στη ρητορική την σκληρή, αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου. Πώς θα το αντιμετωπίσει αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση και πως απαντάει στο γεγονός ότι βλέπουμε τον Ερντογάν ενώ φαινόταν να πηγαίνουμε σε πιο ήρεμη κατάσταση, να επιστρέφει σε τέτοιες ρητορικές εξάρσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, η τετραετία που προηγήθηκε αποτελεί το μεγαλύτερο τεκμήριο αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο εχέγγυο για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω στα εθνικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα επιδιώκουμε το διάλογο, την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που υπάρχει. Από εκεί και πέρα τη συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν. Για τα ζητήματα όπως της πολιτικής προστασίας, όλα όσα έχει πει ο πρωθυπουργός. Άρα η διαφορά παραμένει μία. Σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση. Όλη μας η πολιτική έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει την Ελλάδα συνολικά στη «γειτονιά» μας. Και ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, νομίζω ότι τα αποτελέσματα, η αυταπάρνηση των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται, τους εκμεταλλεύονται οι διακινητές, ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες, οι δομές ντροπής έχουν κλείσει, η χώρα μας νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το θέμα είναι ότι εάν η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού συνεχιστεί από τη μεριά της Τουρκίας, σημαίνει ότι θα έχουμε ένα διαρκές πρόβλημα μπροστά μας, το οποίο θα αποτελεί πρόβλημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτός είναι και ο λόγος που από τότε που έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, πρωτοστατεί μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του νότου στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Πρέπει περισσότερο από ποτέ να πειστεί το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχουν γίνει κινήσεις, ήδη έχουμε πάει αρκετά βήματα μπροστά. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού όσο καλύτερη και αν είναι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για να γίνει ακόμα καλύτερη και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και το κυριότερο προς όφελος όλων και των προσφύγων και των μεταναστών, πρέπει να έχει μία πιο κεντρική διαχείριση από την Ευρώπη. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που πρότεινε και στις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο συγκρατημένα να αισιοδοξούμε προς αυτή την κατεύθυνση.