Πολύ κοντά η καθιέρωση ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού - Η έξυπνη κίνηση της ΝΔ που εξασφαλίζει τις 200 ψήφους της Βουλής - Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
«Στις αρχές της εβδομάδας αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με μια πολιτική και θεσμική «ντρίπλα» επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει στους απόδημους Έλληνες το δικαίωμα της ψήφου, καθώς αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο νόμος όπως ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της προηγούμενης Βουλής (στο τέλος του 2019, με πλειοψηφία 288 βουλευτών) δεν λειτούργησε ικανοποιητικά, αφού έβαζε αρκετά εμπόδια σε όσους Έλληνες ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, στην αλλοδαπή. Ως αποτέλεσμα, στις πρώτες εκλογές που απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, αυτές της 21ης Μαΐου, 22.857 γράφτηκαν τελικά τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, εκ των οποίων ψήφισαν οι 18.203.
Ποια είναι λοιπόν η ντρίπλα αυτή; Να φέρει ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο που είχε φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από δύο χρόνια, το Μάιο του 2021, για την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού». Εκείνο το νομοσχέδιο δεν είχε συγκεντρώσει την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη που θέλει την υπερψήφισή του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές, για να ισχύσει.
Τι είχε γίνει όμως σε εκείνη την ψηφοφορία; Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση είχαν ψηφίσει «ναι», αθροίζοντας τότε 190 βουλευτές. Σήμερα, τα τρία αυτά κόμματα αθροίζουν 202 βουλευτές, επομένως αν μείνουν συνεπείς στη στάση και στη θέση τους και ψηφίσουν και πάλι «ναι» στο ίδιο ακριβώς κείμενο, το νομοσχέδιο περνάει το όριο των 200 βουλευτών και θα ισχύσει.Άμεση πρωτοβουλία
«Άκουσα συναδέλφους να κάνουν μία αναφορά για τη μεγάλη δύναμη της ελληνικής Διασποράς και του παγκόσμιου ελληνισμού», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου. «Μία ακόμα, λοιπόν, άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για να εκφράσει αυτόν τον οικουμενικό ελληνισμό, γίνεται για όλους σας, για όλους μας, ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα: στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας, από όπου κι αν κατοικούν».
Αναφέρθηκε δε στο τι είχε γίνει προ διετίας: «Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Βάλαμε πάρα πολλούς περιορισμούς, το ξέρετε καλά. Φτάσαμε τους 190 βουλευτές και όχι τους 200. Σήμερα λοιπόν, ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο πραγματικά πιστοί μένουμε στις διακηρύξεις μας».
«Την ερχόμενη εβδομάδα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για να μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες ΧΩΡΙΣ περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται. Ιστορική η ευκαιρία και η ευθύνη όλων των Βουλευτών», έγραψε στη συνέχεια σε ανάρτησή της η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.
Οι διατάξεις
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου, θα έχει τις εξής πέντε διατάξεις:
1) Η παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με τη διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών».
2) Η παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».
3) Το πρώτο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής: «8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική».
4) Οι παρ. 2 περί προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού, 6 περί συγκρότησης Διακομματικής Επιτροπής εξέτασης ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, 7 περί διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και 10 περί της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 καταργούνται.
5) Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 περί εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου καταργείται.