Μετά τη συντριβή, o ΣΥΡΙΖΑ χάνει πολλά εκατομμύρια ετησίως από την κρατική χρηματοδότηση - Έρχονται λουκέτα κι απολύσεις
Το ερώτημα είναι πώς θα αντεπεξέλθουν στην Κουμουνδούρου οικονομικά με τα νέα δεδομένα
Ενός κακού μύρια έπονται, λένε, και ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι δεν έφθανε η συντριβή που υπέστη στην κάλπη, από την οποία ένας Θεός ξέρει αν ποτέ συνέλθει, αλλά έρχονται και μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ως γνωστόν «η φτώχεια φέρνει γκρίνια».
Η κρατική χρηματοδότηση που προσδιορίζεται βάσει των ποσοστών που λαμβάνει κάθε κόμμα αναπόφευκτα θα μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ περιορισμένη θα είναι και η οικονομική συμβολή των βουλευτών, αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σχέση με την περίοδο 2019-2023 αποδεκατίστηκε και έμεινε, επίσης, μισή.
Τα ποσά του 2019
Η κρατική τακτική χρηματοδότη ετησίως βάσει της εκλογικής δύναμη του ’19 ανερχόταν στα 6.070.000 ευρώ, στα οποία προστίθενται 1.214.000 ευρώ της επιμορφωτικής χρηματοδότησης και 1.394.000 ευρώ ως εισφορές στο κόμμα από βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν 20% του μισθού τους για ενίσχυση του κόμματος, αλλά και 20% για γενικότερες κοινωνικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Συνεπώς η νέα μείωση των βουλευτών, από 88 στους 47, θα οδηγήσει στο να χάσει το κόμμα άλλες 700.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό το κόμμα πλήρωνε 1.398.889 ευρώ για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, 1.216.000 για έξοδα επιμόρφωσης, 65.000 σε αμοιβές τρίτων, 106.348 στο ηλεκτρικό, 73.832 σε τηλεπικοινωνίες, 437.696 σε ενοίκια, 109.291 σε μετακινήσεις, 63.484 έξοδα προβολής και διαφήμισης-έντυπα, 533,762 σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, καθώς και 4.780.352 σε διάφορα έξοδα, με το σύνολο των εξόδων να ανέρχεται στα 8.792.975 ευρώ (ποσό απόλυτα ισοσκελισμένο με τα έσοδα).
Το ερώτημα συνεπώς είναι πώς θα αντεπεξέλθουν στην Κουμουνδούρου οικονομικά με τα νέα δεδομένα, χωρίς άλλη βοήθεια, αφού τα έσοδα από κουπόνια και δωρεές φίλων δεν ξεπέρασαν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα 75.000 ευρώ ετησίως.
Τα ΜΜΕ
Γίνεται σαφές πως οι παρενέργειες από την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου διαπερνούν οριζοντίως και καθέτως το έμμισθο δυναμικό και τα επαγγελματικά στελέχη και αναπόφευκτα αναμένονται περικοπές και απολύσεις. Παράλληλα, όμως, πλήττεται το όλο σύστημα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένονται «λουκέτα».
Αναφερόμαστε στα ΜΜΕ που ελέγχει και ως προέκταση φιλικά μιντιακά συγκροτήματα, τα οποία είναι αλήθεια πως μειώθηκαν αισθητά μετά την απώλεια της εξουσίας το ’19. Ήδη επιχειρηματίες που στήριζαν οικονομικά κάποια ΜΜΕ ΣΥΡΙΖΑϊκών αποχρώσεων το σκέφτονται αν θα συνεχίσουν στη μιντιακή αγορά, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους.
Σε αυτή την εικόνα, ξεχωρίζει η περίπτωση της κομματικής εφημερίδας «Αυγή» με τα μεγάλα προβλήματα που εδώ και καιρό την ταλανίζουν, καθώς επίσης ο κομματικός ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο και το site left.gr.
Τι θα γίνει με τα κομματικά μέσα και ειδικότερα με την ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς που έχει γράψει (παλαιότερα) λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού Τύπου παραμένει άγνωστο. Αν και η διατήρησή τους φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη όχι μόνο λόγω των περιορισμένων, πια, οικονομικών δυνατοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατί το «προϊόν», μετά τη στρατηγική ήττα της Αριστεράς, δεν φαίνεται να πουλάει.
Σημειώνεται ότι το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να ρίξει τίτλους τέλους στην εφημερίδα, αλλά έπειτα από συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε να μην ανασταλεί η καθημερινή έκδοση κι αφού προηγουμένως είχε παραιτηθεί ο διευθυντής της Άγγελος Τσέκερης και οι εργαζόμενοι έπειτα από συνέλευση αντέδρασαν έντονα ζητώντας συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή