«Κυβερνητικός στόχος είναι να αυξάνεται συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «θα νομοθετηθούν μέτρα που είναι μόνιμες παρεμβάσεις πριν το καλοκαίρι». 

Όπως είπε στον Σκάι, οι αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων ισοδυναμούν σχεδόν με ένα 1,5 επιπλέον μισθό με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά. Μέσω μειώσεων φόρων, που εξαγγέλθηκαν εκ νέου, αυξήσεων μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, ο στόχος των 950 ευρώ (κατώτατος) είναι απολύτως ρεαλιστικός, όπως και των 1.500 ευρώ για τον μέσο μισθό. «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω», υποστήριξε.


Πληθωριστική κρίση

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, υπάρχει μια εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις, τις άμεσες όπως το market pass και το καλάθι του νοικοκυριού, το πλαφόν για το μέγιστο περιθώριο κέρδους σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.  Συγκεκριμένες κινήσεις και μέτρα που σε συνδυασμό τη συνολική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με τις μειώσεις φόρων, με τις σταδιακές, αλλά σημαντικές αυξήσεις μισθών, μέσα στην προσεχή τετραετία θα αποτελέσουν ανάχωμα σε ένα πολύ μεγάλο κύμα ακρίβειας.

Ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα γίνονται και θα ενταθούν. «Καταφέραμε, παρά τις πολλές κρίσεις και παρά την πληθωριστική κρίση, το μέσο εισόδημα να αυξηθεί… Ειδικά η επέκταση του market pass είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, γιατί ισοδυναμεί με το μέσο ποσοστό πληθωρισμού τροφίμων των τελευταίων μηνών».


Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σαφέστατα ισχυροποιηθεί, και αμυντικά και ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό, με τη στάση του πρωθυπουργού και τις επιτυχίες της, σε χρόνια κρίσεων. «Είναι σημαντικό ότι μπαίνουμε και πάλι σε φάση συζητήσεων και διαλόγου. Προσερχόμαστε με αυτοπεποίθηση και πίστη στις θέσεις μας, και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης σε όσα έχουμε θέσει ως κόκκινες γραμμές», σημείωσε ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους την Τετάρτη.

Μια διαφορά υπάρχει, ξεκαθάρισε ο κ. Μαρινάκης, οι θαλάσσιες ζώνες, που θέλουμε να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου. Τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών, σε θέματα όπως η πολιτική προστασία και οικονομική συνεργασία, ακόμα και υπάρχουν διαφωνίες.

«Η λογική των εντάσεων δεν λύνει τίποτε, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Έχουμε δυο ηγέτες με νωπή εντολή, πιστεύουμε στην ειρηνική επίλυση των ζητημάτων, αλλά δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές. Είναι μια άσκηση που χρειάζονται δυο. Είμαστε αισιόδοξοι μεν, επιφυλακτικοί δε. Περιμένουμε να δούμε τη διάθεση και της άλλης πλευράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Για την ψήφο των αποδήμων

Για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την άρση των εμποδίων σχετικά με την ψήφο των αποδήμων που σήμερα εισέρχεται στη διαβούλευση, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι είναι μια πολύ σημαντική πρόταση του πρωθυπουργού με την οποία αίρονται οι περιορισμοί που αδίκως είχαν τεθεί.

Η ρύθμιση αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Απευθυνόμαστε σε όλα τα κόμματα, είναι στοίχημα αξιοπιστίας για το πολιτικό σύστημα. Ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί μια πολύ μεγάλη αδικία» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.