Αγαπηδάκη στα Παραπολιτικά 90,1: Ήδη εκπαιδεύονται άτομα από την Πυροσβεστική και τον Στρατό για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ
«H κυβέρνηση θα κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση στην υγεία», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη
«Προχωράμε τάχιστα στις αλλαγές στην Υγεία, η κυβέρνηση θα κάνει τη μεγαλύτερη επένδυση στον συγκεκριμένο χώρο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Είπε πως ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει ξεκινήσει και χρειάζεται ενίσχυση.
Ανέφερε πως άμεσα θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ καθώς ήδη εκπαιδεύονται άτομα από την Πυροσβεστική και τον Στρατό, προκειμένου μέσα στην εβδομάδα να αναλάβουν καθήκοντα.
Αναλυτικά η συνέντευξη
Ερωτηθείσα ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Είναι εντολή του πρωθυπουργού και βέβαια του κ. Χρυσοχοϊδη να προχωρήσουμε τάχιστα με τις αλλαγές. Πρόκειται να κάνουμε την μεγαλύτερη επένδυση στην πρόληψη που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Έχουμε ξεκινήσει με το πρόγραμμα Φ. Γεννηματά, μες το καλοκαίρι βγαίνει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και παράλληλα επεξεργαζόμαστε και όλες τις υπόλοιπες δράσεις που έχει το μεγάλο εμβληματικό πρόγραμμα Σπ. Δοξιάδης το οποίο εχει συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 400 εκ.. Μαζί με τις δαπάνες για την Πρωτοβάθμια μιλάμε για πάνω από 600 εκ. συνολικά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προχωρήσουν όλα αυτά.
Για το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία, που έχει μια σειρά από δωρεάν υπηρεσίες, το παρουσιάσαμε πρόσφατα στη Γενεύη, μας το ζήτησε ο ΠΟΥ και λάβαμε πάρα πολύ θετικά σχόλια. Είναι από τα ελάχιστα προγράμματα ολοκληρωμένα που γίνονται σε κράτος μέλος της ΕΕ και αντίστοιχα προχωράμε και με τα προγράμματα για την πρόληψη της παχυσαρκίας ενηλίκων, για διάφορες μορφές καρκίνου με δωρεάν εξετάσεις και με καινοτόμες δράσεις όπως είναι ο σύμβουλος υγείας. Θα έχουμε ένα σύμβουλο υγείας στο κινητό μας όλοι να μας κατευθύνει με βάση το ατομικό μας προφίλ κινδύνου ποιες είναι οι εξετάσεις που μπορούμε να κάνουμε, που μπορούμε να τις κάνουμε δωρεάν, τι χρειάζεται να προσέξουμε και να αλλάξουμε αυτή την προκατάληψη που έχουμε στη χώρα μας. Έχουμε ταυτίσει την πρόληψη με τη στέρηση, τη φροντίδα δηλαδή του εαυτού μας με κάτι το οποίο μας στερεί από τις απολαύσεις το οποίο είναι λάθος και οφείλεται στο ότι έχουμε πολύ παρωχημένες αντιλήψεις για αυτά τα πράγματα και δεν γνωρίζουμε τα εργαλεία. Αυτό ερχόμαστε να αλλάξουμε με όλες αυτές τις δράσεις για να δει και ο πολίτης ότι στην πράξη το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι μια απολαυστική διαδικασία που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλά.
Αναφορικά με το θεσμό του προσωπικού γιατρού
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Έχει κενά το σύστημα. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει ξεκινήσει ήδη και έχει κάποια πρώτα αποτελέσματα, χρειάζεται ενίσχυση και περαιτέρω επεξεργασία. Δεν είναι απλά ο θεσμός του προσωπικού γιατρού μιλάμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ένα ενιαίο πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες σε δημοτικά ιατρεία, σε περιφέρειες, στο ΕΣΥ, στον προσωπικό γιατρό. Υπάρχει μια μεγάλη θεσμική αλλαγή ενοποιείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη δημόσια υγεία. Το χαρτοφυλάκιο που είχα εγώ και ο κ. Θεμιστοκλέους πριν τις εκλογές ενοποιείται αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί τα σύγχρονα μοντέλα πρωτοβάθμιας τα οποία φαίνεται ότι έχουν καλά αποτελέσματα είναι τέτοιου τύπου, ενοποιημένα.
Για το μοντέλο «One stop care»
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Θα έρχεται ο πολίτης στο Κέντρο Υγείας για παράδειγμα μια μαμά η οποία μπορεί να είναι μονογονεϊκή οικογένεια και η οποία μπορεί να παρατηρήσει ο γιατρός ότι καθυστερεί ή χάνει ραντεβού εμβολιασμού. Αυτό αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει κοινωνικά ή ακόμα και προβλήματα ψυχικής υγείας, σήμερα δεν αντιμετωπίζεται. Με το μοντέλο αυτό θα μπορεί να έχει κατευθείαν παρακολούθηση και παραπομπή μέσα στο Κέντρο Υγείας από κοινωνικό λειτουργό, να έχει ψυχολογική υποστήριξη, να μπορέσει να ρυθμιστεί, να έχει πρόσβαση στα επιδόματα και στις υπηρεσίες τις κοινωνικές και την υποστήριξη που δικαιούται για να έχουμε ολιστική αντιμετώπιση. Αντίστοιχα μπορώ να φέρω παραδείγματα και για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα και ζουν στην κοινότητα και για ανθρώπους που μπορεί να είναι ηλικιωμένοι και να χρειάζονται τέτοιου είδους βοήθεια. Δεν είναι μόνο το νοσοκομειακό κομμάτι. Αν δεν στηρίξουμε τον πυλώνα της Πρωτοβάθμιας θα έχουμε συνεχώς συρροή στα Επείγοντα για πράγματα που δεν αφορούν τα Επείγοντα. Μιλάμε για ένα βήμα παραπέρα, το κομμάτι του προσωπικού γιατρού είναι μια πτυχή της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια.
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Εμάς μας τρέχει ο υπουργός μας από την πρώτη μέρα και είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δείξει ότι έχει κοινωνική ευαισθησία και είναι και πολύ αποτελεσματικός. Κινείται σε δύο επίπεδα, το ένα είναι προχωρήσει τάχιστα η ενίσχυση του ΕΚΑΒ όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές που υπάρχουν τα κενά αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αναφορικά με την επάνδρωση του ΕΚΑΒ από το στρατό και την Πυροσβεστική
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Εκπαιδεύονται ήδη άνθρωποι -γιατί χρειάζεται εξοικείωση - ήδη μέσα σε αυτή την εβδομάδα και αναλαμβάνουν καθήκοντα. Δεν υπάρχει καθυστέρηση σε αυτό.
ΔΗΜ: Πόσα άτομα;
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Αν δεν κάνω λάθος πρόκειται για τους πρώτους 250 αλλά δεν το έχω πρόχειρο. Ήδη πάντως είναι σε εξέλιξη, δεν είναι μια ΠΝΠ που ψηφίστηκε και θα γίνει τον Σεπτέμβριο όλα αυτά κινούνται άμεσα. Επίσης ο υπουργός επεξεργάζεται τις καθυστερήσεις στις λίστες των χειρουργείων προκειμένου να δώσει άμεσα λύση και να σταματήσουν οι πολύμηνες καθυστερήσεις όπως επίσης και αντίστοιχο σχέδιο για να μειώσουμε κι άλλο τις αναμονές στα Επείγοντα. Είναι πράγματα που ο κ. Χρυσοχοϊδης θέλει οπωσδήποτε να έχει βελτιώσει σημαντικά μέχρι το Φθινόπωρο παράλληλα δουλεύουμε και τις αλλαγές που χρειαζόμαστε. Άρα η δουλειά που γίνεται είναι σε δύο επίπεδα, είναι των άμεσων αναγκών και των μεσομακροπρόθεσμων.
Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Θα δείτε διάφορα εργαλεία τα οποία θα αναπτύσσονται πάνω στη μεγάλη βασική μεταρρύθμιση που είναι η ψηφιοποίηση του συστήματος των νοσοκομείων και βέβαια του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Όλα τα ψηφιακά εργαλεία είναι πολύτιμα για δύο λόγους, ένας είναι για να βελτιώσουμε την υγεία των πολιτών, να έχουμε καλύτερη διαχείριση και διακυβέρνηση στο σύστημα και να έχουμε στατιστικά. Έχουμε επεξεργαστεί ένα πολύ μεγάλο έργο ύψους 30 εκ. € για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα πληθυσμιακά δεδομένα με ψηφιακά συστήματα, ένα πολύ βαρύ έργο που θα μας βγάλει από το χάρτη της παρακμής.