800.000 απόδημοι στους εκλογικούς καταλόγους, αν περάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού - Δεν θα επιτρέπεται η επιστολική ψήφος
Οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια ανέρχονται σε περίπου 800.000
Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, με νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση. Σε υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε διαβούλευση από τις 10 Ιουλίου νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.
Τη δημόσια διαβούλευση θα ακολουθήσει διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και εφόσον σχηματιστεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 εδρών θα ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για θερινές διακοπές.
Το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι σήμερα και επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου καταγωγής τους, να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που δημιουργούνται στις πόλεις, όπου υπάρχουν πάνω από 40 εκλογείς.
Σε ανάρτησή της η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αναφέρει πως «με τον νέο νόμο θα μπορούν όλοι οι απόδημοι Έλληνες πολίτες χωρίς περιορισμούς να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου από όπου και αν βρίσκονται».
Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι αυτόσημο με εκείνο που έφερε προς ψήφιση η Νέα Δημοκρατία το 2021, αλλά συγκέντρωσε την ψήφο μόνο 190 βουλευτών. Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση χρειάζονται 200 βουλευτές, οι οποίοι θεωρητικά υπάρχουν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση), εκτός και αν αλλάξει η στάση κάποιων κομμάτων κατά την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στη Βουλή.
Τι ίσχυε μέχρι τώρα
Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους είχαν οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και υπέβαλαν φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Για την πιστοποίηση της διετούς παραμονής στην Ελλάδα ήταν απαραίτητη η ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών: βεβαίωση φοίτησης από σχολείο Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Μεταδευτεροβάθμιας, Τεχνικής ή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή από ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) καθώς και βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή. Όλα τα δικαιολογητικά οι απόδημοι τα υπέβαλλαν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών.
Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια ανέρχονται σε περίπου 800.000. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει διάταξη που να επιτρέπει την επιστολική ψήφο.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή