Παύλος Μαρινάκης για ακτοπλοϊκά: Ερευνούμε γιατί δεν υποχωρούν οι τιμές - Εντός της εβδομάδας θα ξέρουμε τι μπορεί να γίνει
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως 20% σε οικογένειες με ΙΧ
Δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που αφορούν έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως 20% σε οικογένειες με ΙΧ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτά είναι φήμες οι οποίες ακούγονται πιθανές λύσεις, νομίζω είναι καλύτερο να δούμε, εντός της εβδομάδας θεωρώ, τι περισσότερο μπορεί να γίνει και να το σχολιάσουμε και να το αξιολογήσουμε στη σωστή στιγμή». Ως προσωπική του εκτίμηση ανέφερε ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξουν νεότερα.
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει αντανακλαστικά», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας πως «ως έχει καθήκον, ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας και αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα συνολικά του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που αντιμετωπίζει το κάθε νοικοκυριό και η κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και το σύνολο των πολιτών».
Επιμέρους, προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης, έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικές κινήσεις, στο μέτρο του δυνατού για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και για το ρεύμα και για τα τρόφιμα, «οι οποίες έχουν αποδώσει, έχουν μειώσει τις συνέπειες και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις».«Εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε κάτι περισσότερο»
«Το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι ένα επιμέρους θέμα», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, «που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στις πρώτες ημέρες μετά την λήψη ψήφου εμπιστοσύνης και αυτό το οποίο ερευνά, πάντοτε με τους κανόνες της οικονομίας, αλλά και με γνώμονα την προστασία των οικογενειών, των πολιτών και την αντιμετώπιση φαινομένων -χωρίς να θέλω να κατηγορήσω στη συγκεκριμένη περίπτωση- αισχροκέρδειας, για να μην παρεξηγηθώ, ούτε είμαι αυτός που θα κρίνει και θα πάρει απόφαση αν κάτι είναι ή δεν είναι αισχροκέρδεια, είναι το εξής φαινόμενο. Ότι ενώ είχαμε αυξήσεις εισιτηρίων περίπου ένα χρόνο λόγω της αύξησης του κόστους, δεν παρατηρείται αντίστοιχη υποχώρηση των τιμών, ενώ οι αιτίες που είχαν οδηγήσει στις αυξήσεις έχουν αρχίσει και αίρονται ή περιορίζονται».
«Αυτό είναι και το αντικείμενο αυτών των συσκέψεων και των συναντήσεων, που πήραν κατά κάποιο τρόπο το φως της δημοσιότητας, ενώ αυτά γίνονται για όλα τα επιμέρους ζητήματα, συνεχώς για τα τρόφιμα, συνεχώς για τα καύσιμα, συνεχώς για οτιδήποτε απασχολεί την κοινωνία, αυτή είναι και η δουλειά μας και η δουλειά των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών. Εκλήθησαν σε άτυπη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εταιρειών και νομίζω εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε κάτι περισσότερο» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Όσο χρειαστεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει»
Σχετικά με το αυριανό Eurogroup και τις πληροφορίες, ότι αναμένεται οι υπουργοί να συμφωνήσουν επιστροφή στη λιτότητα και απόσυρση των μέτρων ενεργειακής στήριξης, ο κ. Μαρινάκης, ανέφερε «όσο υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις, αδικαιολόγητες αυξήσεις σε οποιαδήποτε κατηγορία, εν προκειμένω στο ρεύμα, το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση οι πολίτες να πληρώσουν αδικαιολόγητες αυξήσεις, εν προκειμένω στο ρεύμα και το δείξαμε για πάρα πολλούς μήνες και μάλιστα όλο αυτό έγινε χωρίς να χρεωθεί η χώρα».
Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκης ουσιαστικά το προανήγγειλε κατά την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε «ο υπουργός είπε “ελπίζω να μην υπάρχει ανάγκη”, αυτό δεν σημαίνει ότι αν υπάρχει ανάγκη δεν θα υπάρχει στήριξη».
«Η κυβέρνηση κινείται συνολικά στο θέμα της ακρίβειας σε τρεις κατευθύνσεις και μάλιστα και οι τρεις κατευθύνσεις, ειδικά η πρώτη και η τρίτη αφορά όλες τις επιμέρους πτυχές της πληθωριστικής κρίσης. Η πρώτη κατεύθυνση έχει να κάνει με την αύξηση του εισοδήματος και αναφέρομαι κυρίως και στο τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή. Η αύξηση εισοδήματος είτε άμεση με αυξήσεις μισθών, όπως εν προκειμένω στο Δημόσιο, πολύ σημαντικές, περίπου ενάμιση ίσως και δύο μισθοί το χρόνο παραπάνω θα δοθούν, οι μειώσεις των φόρων που ήταν πολλές στην προηγούμενη τετραετία και θα συνεχιστούν και σε αυτήν και όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις, αύξηση επιδομάτων για τα άτομα με αναπηρία, αύξηση επιδομάτων σε νέους γονείς και όλα τα υπόλοιπα. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις, με το market pass και όλα τα υπόλοιπα τα οποία έχουμε δει, Καλάθι του Νοικοκυριού, οι παρεμβάσεις στο ρεύμα, που έφτασε μέχρι και το 100% στα κοινωνικά τιμολόγια. Και η τρίτη κατεύθυνση είναι οι ακόμα πιο αυστηροί και ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι προστιθέμενοι στους ήδη πολλούς που γίνονται» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.Ελεγκτικοί μηχανισμοί
Απαντώντας στην κριτική που γίνεται για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε «κανείς δεν είπε ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη και κανείς δεν είπε ότι αρκούν ποτέ οι έλεγχοι που γίνονται». «Γίνονται περισσότεροι, αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και προκύπτει και από στοιχεία. Ολόκληρες υπηρεσίες ήταν μόνο στα χαρτιά, τα προηγούμενα χρόνια. Προφανώς όμως, όσο βλέπουμε ότι στους περισσότερους εκ των επιμέρους δεικτών ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, δεν έχει εξαφανιστεί, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικός ο ρόλος των αρμόδιων υπηρεσιών, να διαπιστώσουν με τους ελέγχους που κάνουν ότι οι έχοντες την ευθύνη, δηλαδή οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις ή οποιασδήποτε φύσεως όπως ανέβασαν τις τιμές λόγω του πληθωρισμού έτσι αντίστοιχα τις μειώνουν» προσέθεσε.
Το σημαντικότερο, τόνισε ο κ. Μαρινάκης, πέραν των ελέγχων, είναι «να συνεχίσει η κυβέρνηση χωρίς να χρεώνει τη χώρα, μειώνοντας το χρέος ως προς το ΑΕΠ και αυξάνοντας την πίτα, δηλαδή αυξάνοντας το ΑΕΠ, να κάνει στοχευμένες και μόνιμες οικονομικές παρεμβάσεις που να αυξάνουν το εισόδημα του συνόλου των πολιτών».«Πληθωρισμός της απληστίας»
Ερωτηθείς για τον «πληθωρισμό της απληστίας» και για συγκεκριμένα στοιχεία από την έκθεση του ΟΟΣΑ, ο κ. Μαρινάκης, σημείωσε αφενός ότι στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη αποκλιμάκωση τιμών στο σύνολο των χωρών που περιλαμβάνονται στον Οργανισμό, ενώ όσο αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, ανέφερε πως «όταν είδε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία μπορούσαν και έπρεπε να φορολογηθούν το έκανε και στην ενέργεια, το έκανε και στα διυλιστήρια και απέδωσαν και επιστράφηκαν με δίκαιο τρόπο σε αυτούς που είχαν περισσότερο ανάγκη και μάλιστα, στην περίπτωση της ενέργειας στο σύνολο των πολιτών».