«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή,  η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως .

«Μετά από 48 χρόνια, τρία κόμματα είναι κοντά στο να άρουν τους περιορισμούς», τόνισε η υπουργός.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως επιφυλακτικό χαρακτήρισε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ενώ για το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν έχει ενημερώσει την κυβέρνηση ποια στάση θα κρατήσει, με επίσημη τοποθέτηση.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους, πολίτες που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, στα τέλη του Ιουλίου, και χρειάζονται 200 ψήφοι για την υπερψήφισή του.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερωτηθείσα αν θα βρεθούν οι 200 ψήφοι που χρειάζονται για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Δεν έχουμε καθαρή εικόνα γιατί τα κόμματα δεν έχουν πάρει καθαρή θέση ακόμη. Θυμίζω ότι φέρνουμε προς συζήτηση μια διάταξη η οποία αυτούσια είχε έρθει και το ’21, είναι ολόιδια, τότε ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και ελληνική Λύση  τότε τα τρία αυτά κόμματα αριθμούσαν 190, αυτά τα ίδια τρία κόμματα σήμερα αριθμούν 202 βουλευτές. Να διευκρινίσω ότι η ρύθμιση αυτή προβλέπει να μπορούν να ψηφίσουν Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς περιορισμούς από το εξωτερικό. Αυτή η ρύθμιση για να ισχύει απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους, 200 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ αυτής της ρύθμισης. Μένει να δούμε τι θέση θα πάρουν τα κόμματα.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Όλα τα εξετάζουμε προς βελτίωση συνολικά του καθεστώτος αυτού, στόχος μας είναι να το καταστήσουμε όσο πιο εύκολο γίνεται για Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

Για την επιστολική ψήφο

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το ζήτημα της επιστολικής έχει πάρα πολλές παραμέτρους, δικλείδες ασφαλείας, ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν εκτενώς. Έχει δουλειά ακόμα το κομμάτι αυτό και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μπορούν όλες οι δικλείδες ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο όπως έχει κατέβει έχει κατέβει εσκεμμένα στη βάση της ρύθμισης του ’21 γιατί έχουμε ένα κεκτημένο και το κεκτημένο είναι ότι έχουμε τρία κόμματα τα οποία μετά από 48 χρόνια είναι θετικά διακείμενα απέναντι στην άρση των περιορισμών. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Έχουμε πάρα πολλά βήματα να κάνουμε αλλά νομίζω ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το κεκτημένο, να πάμε βήμα-βήμα και να άρουμε αυτούς τους περιορισμούς οι οποίοι οδήγησαν σε μόλις 18 χιλιάδες Έλληνες να ψηφίσουν.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είμαστε σε διαβουλεύσεις, είμαστε συνολικά σε επαφές με τα κόμματα, δεν έχει γίνει κάποια επαφή με τους Σπαρτιάτες. Ο σκοπός είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής. Έχουμε αντιδράσεις θετικές και έχουμε άλλους που δεν έχουν πάρει θέση ακόμα επισήμως. Το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα ήρθε, συναντηθήκαμε, τους δώσαμε πλήρη ενημέρωση δεν μας είπαν ακόμα τι θα κάνουνε. Εδώ θέλει μια προσοχή γιατί 48 χρόνια δεν έχει επέλθει συμφωνία και τώρα έχει επέλθει συμφωνία και είναι μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα να αξιοποιήσουμε. Πάντως τονίζω ότι για εμάς δεν είναι θέμα κομματικό ή παραταξιακό, είναι ένα από αυτά τα οποία πάνε πέρα και πάνω από κόμματα και για αυτο θεωρούμε ότι μια ιστορική ευκαιρία και μια μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον κάθε βουλευτή πέρα και πάνω από κόμματα. Είναι σεβασμός  προς τον απανταχού Ελληνισμό.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Φάμελλο σε πολύ καλό κλίμα, επιφυλάχτηκε, δεν έχει πάρει ούτε εκείνος θέση και θύμισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ το ’21 δεν ήταν θετική.   

Αναφορικά με τη ρύθμιση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες από τον τόπο εργασίας τους

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το εξετάζουμε το ζήτημα αυτό. Ο στόχος μας γενικώς είναι η διευκόλυνση. Είναι υπό εξέταση εδώ και καιρό αυτό.
Ερωτηθείσα αν εξετάσουν την επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι επ’ αυτού.

Ερωτηθείσα για τον όρο «υποχωρήσεις» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται για μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, σίγουρα δεν είμαστε εκεί ακόμα. Το θέμα της ενδεχόμενης προσφυγής στη Χάγη είναι πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες. Ο στόχος για τη χώρα μας είναι να επιλύσει με δίκαιο τρόπο προς τα συμφέροντα προφανώς της χώρας μας και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο τη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία. Δεν είμαστε στο επίπεδο της Χάγης, μεσολαβούν πάρα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα γίνουν. Το σημαντικό είναι ότι είναι μια ένδειξη για αλλαγή στάσης της Τουρκίας.  Περιέγραψε ο πρωθυπουργός ότι ένιωσε μια αλλαγή στάσης στην πρόσφατη συνάντηση που είχε μετά από τέσσερα χρόνια όπου υπήρχαν εντάσεις με την Τουρκία. Και οι δύο επικεφαλείς των χωρών βγαίνουν από εκλογικές αναμετρήσεις  και οι δύο με σημαντική υποστήριξη και αυτό που μένει να φανεί είναι αν αυτή η αλλαγή στάσης θα έχει και συνέπεια και διάρκεια.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η συμμετοχή σε μια οποιαδήποτε διαπραγμάτευση προφανώς στοχεύει στο να καταλήξει σε μια λύση η οποία βεβαίως θα είναι πάντοτε συμβατή με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να συμμετέχεις δε μια διαπραγμάτευση  Αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι μια διαπραγμάτευση προφανώς απαιτεί και κάποιες υποχωρήσεις σε κάποια θέματα αλλά είμαστε πάρα πολύ μακριά αυτη τη στιγμή σε οποιαδήποτε υπαγωγή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Για την πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του είπε ρητά ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία συνεχίσει κανονικά το δρόμο της. Είπε επίσης ότι όλο αυτό το ζήτημα αγγίζει αυτό που λέμε ακαδημαϊκό περιβάλλον και ασφάλεια στο ακαδημαϊκό περιβάλλον και πως θα ενισχύσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον και εκεί θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες με πρώτη και πιο σημαντική, κατά τη δική μου άποψη, την αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Θέλω να θυμίσω ότι το ’19 είχαμε πολλά περιστατικά βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Η πρώτη ρύθμιση που φέραμε το ’19 ήταν η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια.  Αυτό σημαίνει ότι από το ‘19 και μετά ότι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο ισχύει και στο πανεπιστήμιο, όταν λοιπόν τελείται μια αξιόποινη πράξη μπορούν οι δυνάμεις της αστυνομίας να επέμβουν όπως μπορούν να επέμβουν σε κάθε δημόσιο χώρο.

ΔΗΜ: Άρα δεν χρειάζεται

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ:  Δεν λεω αυτό, λεω ότι έχουμε προβεί σε μια σειρά από ρυθμίσεις μια από αυτές είναι η αποκατάσταση του ασύλου.  Από εκεί και πέρα είχαμε προβεί σε επιπλέον ρυθμίσεις όπως παράδειγμα για πρώτη φορά τα πανεπιστήμια απέκτησαν σχέδια ασφαλείας, όπως για παράδειγμα οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Είχαμε τονίσει τότε στη Βουλή ότι είναι διαφορετική  η αποστολή τους από την κοινή αστυνομία γιατί ο ρόλος τους είναι κυρίως αποτρεπτικής φύσης. Αφού έχεις καθαρίσει τους χώρους να μπορούν αυτές οι ομάδες να δρουν κυρίως αποτρεπτικά, για να αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων.  Όλα αυτά πάρτε τα   ως  τμήματα μιας συνολικής προσπάθειας άρα μια σημαντική ρύθμιση είναι η αποκατάσταση του ασύλου, μια άλλη είναι τα σχέδια ασφαλείας, μια τρίτη είναι οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όλες αυτές οι ρυθμίσεις δρουν συμπληρωματικά η μια προς την άλλη και ο στόχος είναι πως θα αναβαθμίσουμε το πανεπιστημιακό περιβάλλον. Σήμερα είμαστε καλύτερα από ότι ήμασταν το 2019; Πιστεύω ότι είμαστε. Είμαστε τέλεια; Όχι βέβαια έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης η οποία εντάσσεται στη συνολική συνειδητή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον. ...Χρειάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, χρειάζεται στοχευμένα, για αυτό και στο σχέδιο είχαμε τονίσει ότι  δεν είναι οριζόντια η ρύθμιση γιατί δεν έχουν ανάγκη όλα τα πανεπιστήμια. Ακούσατε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να λεει ότι θα συνεχιστεί αυτός ο θεσμός και ο στόχος είναι πως θα αναβαθμίσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον.