Το «πράσινο φως» εκ µέρους του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη λάβει ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειµένου να προχωρήσει άµεσα σε σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και όλες τις δράσεις του Εθνικού Κέντρου Αµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), συµπεριλαµβανοµένης, µάλιστα, της «καρατόµησης» του συνόλου της σηµερινής διοίκησης του Κέντρου, η απόφαση για την οποία πρέπει να θεωρείται ήδη ειληµµένη, σύµφωνα µε τις πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «Παραπολιτικών».

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει προχωρήσει ούτε µία φορά σε κάποια δήλωση για την «κάλυψη» του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, καθ’ όλο το προηγούµενο χρονικό διάστηµα, όταν η δηµοσιότητα έπληξε καίρια και κυριολεκτικά σε καθηµερινή βάση την αξιοπιστία της δυνατότητας των ασθενοφόρων του Κέντρου να ανταποκρίνονται µε επάρκεια στις κλήσεις των πολιτών για κατεπείγουσα βοήθεια - και µάλιστα σε πολλά και διαφορετικά σηµεία της χώρας, ακόµα και στο ίδιο το κέντρο της Αθήνας...

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε, επίσης, να αφήσει πολιτικώς ακάλυπτο τον κ. Παπαευσταθίου έναντι των πολύ σοβαρών αιτιάσεων που διατύπωσε, την Παρασκευή 7 Ιουλίου, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολοµέλεια της Βουλής.

Στη Βουλή

Προς επίρρωσιν της ιδιαίτερης σηµασίας την οποία έχει η στοχευµένη και διαρκής «παράλειψη» του κ. Χρυσοχοΐδη να παράσχει οποιαδήποτε κάλυψη προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, ενδεικτικό είναι το εξής απόσπασµα από την εν λόγω τοποθέτηση της κ. Τζάκρη: «Το ΕΚΑΒ διοικείται στην πραγµατικότητα από µια σκληρή οµάδα της ∆ΑΚΕ. Εχουµε, δηλαδή, µία ακόµα περίπτωση ενός αρίστου κυρΒασίλη των Τεµπών κι ενός κοµµατικού παρακράτους πίσω του, που µεταθέτει, µετατάσσει, µετακινεί στα γραφεία κατά το δοκούν. Και φυσικά µοιράζει τα υπεύθυνα πόστα αναλόγως µε τη συµβολή καθενός στις ανάγκες της παράταξης. Εχει, επίσης, έναν διακοσµητικό διοικητή, που διαπλέκεται µαζί τους από το 2004, που είναι εκεί (αποδεικνύεται παντός καιρού) και ο οποίος δεν εµφανίζεται καν να δώσει εξηγήσεις για τα έργα του, αλλά στέλνει αυτούς τους “ανεξάρτητους” συνδικαλιστές, τους τόσο ευνοηθέντες σε ατοµικό επίπεδο. Κύριε υπουργέ, είστε πολύ έµπειρος πολιτικά και διοικητικά και εξασκηθείς σε ακόµα πιο αδιαφανείς µηχανισµούς, ώστε είµαι βέβαιη πως κοµίζω γλαύκα εις Αθήνας κι όλα αυτά τα ξέρετε µε λεπτοµέρειες. Ξέρετε ότι, πέρα απ’ όλα τα άλλα, υπάρχει σοβαρό πρόβληµα αδιαφανούς λειτουργίας κι ότι η διοίκηση του Οργανισµού είναι "παρευρίσκοµαι και χαιρετίζω"… Και ρωτώ, λοιπόν: γιατί τον κρατάτε τον κύριο διοικητή; Είτε η διάσωσή του αφορά σε δροµολογηµένα deals είτε δεν περνάει από το χέρι σας, κύριε υπουργέ της Υγείας»...

Την ίδια στιγµή, από το Μέγαρο Μαξίµου δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι µια συγκεκριµένη καταγγελία, η οποία είδε την περασµένη εβδοµάδα το φως της δηµοσιότητας από µερίδα του αντιπολιτευόµενου Τύπου, δεν έτυχε του παραµικρού σχολιασµού, πόσω µάλλον διάψευσης, τόσο από τον κ. Χρυσοχοΐδη όσο και από τον κ. Παπαευσταθίου. Πρόκειται για την καταγγελία σύµφωνα µε την οποία περίπου 122 διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν αποσπασθεί ρουσφετολογικά σε νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µας και εκτελούν αλλότρια καθήκοντα, πάντα εις βάρος των πολύ µεγάλων αναγκών του ΕΚΑΒ σε διασώστες και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Σε έξι μήνες

Ετσι, δεδοµένου ότι η άµεση προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η αναδόµηση και η ανασυγκρότηση της καθηµερινότητας που βιώνουν οι πολίτες στην επαφή τους µε το δηµόσιο σύστηµα Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χρονικό περιθώριο µόνον έξι µηνών προκειµένου να εκδώσει, µεταξύ άλλων, το σύνολο των κατ’ εξουσιοδότηση του νόµου υπουργικών αποφάσεων και να δηµιουργήσει, κατά προτεραιότητα, έξι νέες βάσεις διάσωσης και αεροδιακοµιδών σε όλη τη χώρα, µε ενοικιαζόµενα από το εξωτερικό ελικόπτερα, υπό την ευθύνη και την εποπτεία του ΕΚΑΒ. Μάλιστα, εντός των έξι αυτών πρώτων µηνών της θητείας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να οργανώσει τις µόνιµες συνέργειες µεταξύ του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων ∆υνάµεων για τις διακοµιδές και τις αεροδιακοµιδές ασθενών, βάσει της άρτι εκδοθείσας Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ).

Επίσης, άµεσα καλείται να θέσει σε εφαρµογή τη διενέργεια των προσλήψεων ικανού µέρους από τους συνολικά 800 πρόσθετους υγειονοµικούς, οι οποίοι θα πυκνώσουν τη στελέχωση του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα µέσα στη νέα τετραετία. Στόχος, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει ότι θα έχει προσωπική εποπτεία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής Υγείας, είναι το ΕΚΑΒ να µειώσει δραστικά και άµεσα τους χρόνους της ανταπόκρισης των ασθενοφόρων του, των µοτοσυκλετών του και των κινητών ιατρικών µονάδων του στα περιστατικά σε όλη τη χώρα, καθώς είναι το ΕΚΑΒ εκείνο το οποίο αποτελεί τον έναν από τους δύο πυλώνες της εισόδου των πολιτών στο δευτεροβάθµιο δηµόσιο σύστηµα Υγείας. Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκοµείων, αλλά και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 15/7