«Η Περιφέρεια Αττικής έχει βάλει πολύ υψηλά τον πήχη για την ανακύκλωση, δίνοντας 1.000 σημεία ανακύκλωσης σε όλη την περιφέρεια», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Το 2025 έχουμε βάλει στόχο να φτάσουμε το 50% στην ανακύκλωση, με απώτερο σκοπό να κλείσει η χωματερή», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Για του χρόνου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στα σχολεία της Αττικής διαγωνισμός ανακύκλωσης, σημείωσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη στα Παραπολιτικά 90,1

 

Ο περιφερειάρχης Αττικής, κος Γιώργος Πατούλης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την εκδήλωση «Ώρα δράσης για το περιβάλλον» από την ΤΕΧΑΝ και το δήμο Αθηναίων με την υποστήριξη του ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ MEDIA:

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Θεωρώ πολύ σημαντική όλη την προσπάθεια που σχετίζεται με την ανακύκλωση. Η περιφέρεια Αττικής έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Κάναμε μια πολύ σημαντική προσπάθεια ήδη δίνοντας 1.000 σημεία στην Αττική όπου να υπάρχουν γωνιές ανακύκλωσης και μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.  Από την άλλη πλευρά όμως ήδη επεξεργαζόμαστε ακόμα και με το ΕΣΠΑ της περιφέρειάς μας ’21-‘27 να διαθέσουμε άλλα 50 εκατομμύρια για άλλες γωνιές ανακύκλωσης.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Υπάρχουν ήδη άνω από 400-500 σημεία ανά δήμο στους 66 δήμους που έχουν τοποθετηθεί οι γωνιές ανακύκλωσης όπου εκεί μπορεί κάποιος αφενός να αποδίδει το ανακυκλώσιμο υλικό και από την άλλη να παίρνει και μόρια τα οποία να του δίνουν τη δυνατότητα να έχει έκπτωση σε αρκετά προϊόντα. Άρα προσφέρει στο περιβάλλον αλλά συγχρόνως προσφέρει και στη δική του οικονομική δυνατότητα.   

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Με το που ανακυκλώνεις κάτι παύει να θάβεται στο έδαφος αυτό σημαίνει ότι κάνεις καλό στο περιβάλλον. Και δεύτερον δεν χρησιμοποιείς πάλι το περιβάλλον για να βγάλεις το υλικό αλλά μπορείς να κάνεις κυκλική οικονομία και αυτό να είναι και οικονομικότερο και να δημιουργήσεις και θέσεις εργασίας.

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Η κυκλική οικονομία προσφέρει επαναχρησιμοποίηση του υλικού, με πιστοποίηση προφανώς και ποιότητα και από την άλλη αυτό δημιουργεί μια δυνατότητα να κλείσουμε τη χωματερή, σε αυτό θέλουμε να φτάσουμε. Σαν περιφέρεια έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό το 2025 να ανακυκλώνουμε το 50%, είναι υψηλός στόχος αλλά πιστεύω ότι θα το φτάσουμε. Τώρα είμαστε στο 19% αλλά δεν είχαμε γωνιές ανακύκλωσης, δεν είχαμε όλο αυτό που γίνεται επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά ώστε να μπει στη συνείδηση του πολίτη. Τρίτον έχουμε ήδη κάνει το μεγαλύτερο δίκτυο βιοαποβλήτων στη χώρα, δηλαδή των οργανικών, των φαγητών...

Για τα προγράμματα ανακύκλωσης στα σχολεία:

Γ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Φέτος κάναμε σε 20.000 μαθητές το πρωτάθλημα ανακύκλωσης σε 70 σχολεία και σχεδιάζουμε για την επόμενη χρονιά για όλα τα σχολεία της Αττικής να γίνει το πρωτάθλημα ανακύκλωσης ανά ενότητα και ανά περιφέρεια με σημαντικά οφέλη. Τα σχολεία που θα στεφτούν πρωταθλητές θα εισπράξουν ανταποδοτικά οφέλη σε πίνακες, σε δυνατότητες λειτουργικές κλπ.