Σκέρτσος στα Παραπολιτικά 90,1: Μισή αλήθεια και μισό ψέμα οι κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική - Πάνω από 16.000 οι πυροσβέστες, διπλασιάστηκαν οι εθελοντές
«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση και επίκειται ακόμα μία μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς, σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό μας Σώμα της τάξεως των 2 δισ. για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Σκέρτσος
«Όσοι μιλούν για κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική λένε μισή αλήθεια και μισό ψέμα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι αυτές έχουν σχεδιαστεί υπό συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στις σημερινές απαιτήσεις, στα σημερινά δεδομένα.
«Αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει στις τάξεις του πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό-έκτακτο προσωπικό, συν τους δασοκομάντος, οι οποίοι μπήκανε πέρυσι με προσλήψεις. Έχουμε επίσης διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000. Τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61, σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε νέου τύπου αεροσκάφη, είτε ελικόπτερα είτε αεροπλάνα, που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα, από 3.400 οχήματα πέρυσι φέτος έχουμε περισσότερα από 3.650», συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκέρτσου
Για τις πυρκαγιές που πλήττουν τον ελλαδικό χώρο το τελευταίο διάστημα
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Πρέπει να δώσουμε θερμά συγχαρητήρια και να ευχαριστήσουμε όλο τον μηχανισμό, όλους τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους δασικούς μας, τους εθελοντές, την αυτοδιοίκηση. Δίνεται μια τιτάνια μάχη.
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Οι πυρκαγιές είναι πολλές, από τις 13 Ιουλίου έως και χθες είχαμε 300 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, αυτό σημαίνει περίπου 50 πυρκαγιές που πρέπει να διαχειριστεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Μία να ξεφύγει βλέπουμε τα αποτελέσματα και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον κλιματικής κρίσης που δημιουργεί αυτές τις λεγόμενες «mega fires», που έχουν πολύ μεγαλύτερο θερμικό φορτίο από αυτό που γνωρίζαμε έως και πριν από κάποια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μηχανισμός πυρόσβεσης πρέπει να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, τις δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό, τα εναέρια μέσα, τα επίγεια μέσα. Αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, δηλαδή, έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση και επίκειται ακόμα μία μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς, σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό μας Σώμα της τάξεως των 2 δισ. για τα επόμενα χρόνια.
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εδώ και δύο χρόνια εφαρμόζουμε ένα διαφορετικό δόγμα που όντως δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση πλέον στην πρόληψη, στη διαλειτουργικότητα, στη συνεργασία πολλών διαφορετικών φορέων και οργανισμών του κράτους, του στενού κράτους, του ευρύτερου κράτους μαζί με την αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εργασίες πρόληψης και συντονισμού ξεκινούν από πολύ νωρίς, κάθε Ιανουάριο πλέον, κάθονται στο ίδιο τραπέζι όλοι οι φορείς, κάνουν σχέδια, εφαρμόζουν πολλές παρεμβάσεις ως προς τους καθαρισμούς. Και πέρυσι και φέτος έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι πόροι που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση, έχουν αυξηθεί και αυτοί οι πόροι, ήταν στα 18 -19 εκατομμύρια ετησίως, έχουν πάει στα 25 εκατομμύρια. Έχουν διατεθεί και περισσότεροι πόροι και νωρίτερα φέτος, από τον Μάρτιο. Κάθε φορέας αυτοδιοίκησης είτε είναι δήμος είτε είναι περιφέρεια έχει στα χέρια του τα εργαλεία για να κάνει τη δουλειά που πρέπει και προφανώς θα ελεγχθεί στο τέλος της ημέρας, όταν θα κάνουμε λογαριασμό για το τι έχουν γίνει αυτά τα χρήματα. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δηλαδή προσπαθούμε να βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα πολιτικής προστασίας που δεν υπήρχε. Θυμίζουμε ότι το 2019 μιλούσαμε για μια υποστελεχωμένη, σχεδόν ανύπαρκτη γενική γραμματεία, πλέον έχουμε ένα υπουργείο. Έχουμε δηλαδή προσαρμόσει τους θεσμούς διακυβέρνησης της χώρας μας στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του φαινομένου της κλιματικής κρίσης. Το υπουργείο έχει τρεις πυλώνες, έχει τον πυλώνα της πρόληψης, του καλού συντονισμού και σχεδιασμού, της διαχείρισης και της καταστολής των φαινομένων και των περιστατικών πυρκαγιάς και της αποκατάστασης πλέον των φυσικών καταστροφών όταν συμβαίνουν και είδαμε χθες ήδη στην Ανατολική Αττική υπήρξαν κλιμάκια της πολιτικής προστασίας, υπό τον κ. Τριαντόπουλο, που έκαναν καταγραφή και έδειξαν ότι εκεί οι υλικές ζημιές είναι σχετικά περιορισμένες.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι σε θέσεις αυξημένων υπηρεσιακών απαιτήσεων πρέπει να μένουν άνθρωποι που έχουν βαθιά γνώση αυτών των τομέων...
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εδώ δεν υπήρξε το rotation στο οποίο αναφέρεστε. Άλλαξε ο υπουργός ναι, αλλά έχει μείνει ο αρμόδιος υφυπουργός, υπάρχει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας στη θέση του, υπάρχει η ίδια ηγεσία της Πυροσβεστικής και αντίστοιχα στις θέσεις τις υπηρεσιακές που κάνουν και την επιχειρησιακή διαχείριση έχουν παραμείνει οι ίδιοι άνθρωποι ακριβώς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτές οι διακοπές. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα που πολλές φορές αντικειμενικά και αυτό φαίνεται και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες πολύ πιο εύρωστες οικονομικά, υπερβαίνουν τις δυνατότητες κάθε συστήματος πυρόσβεσης, πολιτικής προστασίας. Είναι πολύ μεγάλο το ενεργειακό και το θερμικό φορτίο που κουβαλάνε αυτές οι μεγάλες πυρκαγιές που αν ξεφύγει μία, ναι, δυστυχώς εκεί είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για κάθε μηχανισμό είτε ανθρώπων είτε μέσων.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις στην Πυροσβεστική
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι μισή αλήθεια και μισό ψέμα, δηλαδή αυτοί που το αναφέρουν αυτό αναφέρονται στις κενές οργανικές θέσεις οι οποίες όμως έχουν σχεδιαστεί υπό συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στις σημερινές απαιτήσεις, στα σημερινά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει στις τάξεις του πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό-έκτακτο προσωπικό, συν τους δασοκομάντος, οι οποίοι μπήκανε πέρυσι με προσλήψεις. Έχουμε επίσης διπλασιάσει τον αριθμό των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000. Τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61, σήμερα είναι 89 και έχουμε προσαρμόσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις σε νέου τύπου αεροσκάφη, είτε ελικόπτερα είτε αεροπλάνα, που καλύπτουν περισσότερο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του ανάγλυφου της χώρας μας. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει σημαντικές προσθήκες και στα οχήματα, από 3.400 οχήματα πέρυσι φέτος έχουμε περισσότερα από 3.650. Δηλαδή ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν ήταν η πρώτη προτεραιότητα για πολλά χρόνια, για δεκαετίες στη χώρα μας, από το 2019 αυτό αλλάζει και αλλάζει τόσο στο επίπεδο αναβάθμισης υποδομών, μέσων, ανθρώπων όσο και σε επίπεδο διαλειτουργικότητας και συνεργασίας γιατί δεν είναι μόνο δουλειά της Πυροσβεστικής. Πρέπει να αλλάξει συνολικά μια κουλτούρα ακόμα και στους πολίτες και στους φορείς της αυτοδιοίκησης ως προς την πρόληψη.
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Από πέρυσι έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο κίνδυνου και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, από το επίπεδο 3 κινδύνου πολλές φορές κλείνουν περιαστικά δάση, αλλά δεν γίνεται μόνο αυτό. Υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία και με τις Ένοπλες Δυνάμεις και βγαίνουν ανθρωποι από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από την Αστυνομία, από την Πυροσβεστική αλλά και από τους εθελοντές μας που περιφρουρούν τα περιαστικά δάση και τα ευαίσθητα δασικά συστήματα. Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας είναι ότι εδώ και ο κάθε πολίτης, ακούσαμε και στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών πολίτες οι οποίοι έκαναν τους καθαρισμούς στις αυλές τους, είπαν ότι «εμείς δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα από τη φωτιά που πέρασε κοντά από εμάς ωστόσο διπλανά σπίτια ή αυλές κάηκαν γιατί δεν κάνανε αυτόν τον αυτονόητο καθαρισμό». Άρα εδώ υπάρχει ευθύνη όλων μας και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν έχουμε ψηλές θερμοκρασίες, όταν έχουμε ανέμους, δεν μπορούμε να έχουμε ένα ελικόπτερο πάνω από κάθε σπίτι ή ένα πυροσβεστικό, έχουμε αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις, κάνουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε, όμως απαιτείται εδώ μια συμμαχία κοινωνική, ευρύτερη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο πρόσληψης.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές...
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχει τροποποιηθεί το πλαίσιο των ποινών στον ποινικό κώδικα το 2021, πλέον είναι κακούργημα ξανά. Έχει αυστηροποιηθεί περαιτέρω και πλέον είτε από αμέλεια ή ακόμα και αν δεν προκαλέσει κάποιος ζημιά είναι πολύ πιο βαριές οι ποινές που επιβάλλονται. Αντίστοιχα έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι συλλήψεις που γίνονται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Από τις αρχές του χρόνου έχουν γίνει 100 συλλήψεις πολιτών που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με πυρκαγιές που έχουν καταγραφεί. Οι ποινές έχουν αυστηροποιηθεί, δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον τομέα, πιστεύω όμως πάρα πολύ στη θετική ενθάρρυνση και στην αλλαγή της κουλτούρας. Ένα από τα μέτρα τα οποία ψηφίζουμε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών είναι ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ κατα 10% για τους πολίτες οι οποίοι επιλέγουν να ασφαλίσουν από κίνδυνο φυσικής καταστροφής το ακίνητό τους, αυτό βοηθά πάρα πολύ στην αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση αν -ο μη γένοιτο- συμβεί ένα κακό και σίγουρα δεν μπορεί το κράτος μόνο του να χρηματοδοτεί αυτές τις καταστροφές που γίνονται, χρειάζεται και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πλάνο για την επόμενη μέρα...
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Υπάρχει, είναι και αυτό ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 για αναδασώσεις. Περίπου 20 εκατομμύρια δέντρα τα οποία θα φυτευτούν σε όλη την επικράτεια για να μπορέσουμε να καλύψουμε κενά τα οποία έχουν υπάρξει λόγω των πυρκαγιών των τελευταίων ετών. Το στοιχείο της πρόληψης αλλά και της αποκατάστασης βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας για το περιβάλλον. Εμείς πιστεύουμε πολύ στην προστασία του περιβάλλοντος, πιστεύουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη, δεν μπορεί η ανθρωπογενής δραστηριότητα να απομειώνει τον φυσικό πλούτο, αυτό είναι ένα βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Μέσα στην τετραετία θα ολοκληρωθεί και το κτηματολόγιο αλλά και όλα τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες σε όλη τη χώρα ώστε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των χρήσεων σε κάθε περιοχή της χώρας μας, ειδικά στις περιοχές που έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση. Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το φαινόμενο του υπερτουρισμού, το οποίο οδηγεί σε σημαντική υποβάθμιση την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με τις τελευταίες πυρκαγιές...
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος των δύσκολων αυτών συμβάντων, δεν χρειάζεται να λέμε πολλά την ώρα της μάχης, πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται και από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας χρόνο να κάνουμε τον απολογισμό.
Ερωτηθείς αν θα ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες πριν από την όποια συμφωνία με την Τουρκία...
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εξυπακούεται, ο πρωθυπουργός είναι πάρα πολύ σαφής και διαφανής αλλά και εθνικά υπεύθυνος. Έχει μιλήσει πολλές φορές για τον υπεύθυνο πατριωτισμό βάσει του οποίου ο ίδιος κινείται και χαράσσει την πολιτική. Αυτό το οποίο επιζητούμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία με την Τουρκία και από εκεί και πέρα, αν γίνεται, και επίλυση των διμερών θεμάτων ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.