Πυρκαγιές: Ιδιώτες για τον καθαρισμό και την προστασία των δασών - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του πρωθυπουργού που τίθεται σε εφαρμογή
Το βάρος που θα δοθεί στην αφαίρεση της καύσιμης ύλης από τα δάση και η εμπλοκή των ιδιωτών
Ένα καινοτόμο και τολμηρό σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει ότι, παρά την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε επίγεια και εναέρια μέσα και την πιο συστηματική και μεθοδική οργάνωση των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών, η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική επένδυση πρέπει να γίνει στον τομέα της πρόληψης.
Ήδη, ως προς το ζήτημα αυτό, έχει ολοκληρωθεί στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης η μεταρρύθμιση για τη θεσμική και διοικητική ενοποίηση των δασικών υπηρεσιών σε μία ενιαία καθετοποιημένη δομή εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υλοποιήθηκαν και τα προβλεπόμενα έργα του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών (ANTINERO Ι & ΙΙ), με καθαρισμούς, διανοίξεις δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.Πολιτική πρόληψης
«Δεν υπάρχει οργανωμένη διαχείριση του δασικού πλούτου», παρατηρεί μιλώντας στα parapolitika.gr ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Επισημαίνει ότι στα εκατομμύρια των στρεμμάτων των δασικών εκτάσεων της χώρας προστίθεται διαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες καύσιμη ύλη, όπως κλαδιά, θάμνοι, πούσι, κ.ά., η οποία πλέον σε συνθήκες κλιματικής κρίσης δημιουργεί το ιδανικό υπόστρωμα για την ταχεία εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Το ίδιο στέλεχος εκφράζει την εκτίμηση πως πρέπει να δοθεί βάρος στην αφαίρεση της καύσιμης ύλης από τα δάση και στο να γίνουν λιγότερο ευάλωτα στις πυρκαγιές και στο κομμάτι αυτό μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας.
«Είναι απολύτως σαφές ότι όσο σημαντική κι αν είναι η καταστολή μιας πυρκαγιάς, εξίσου -αν όχι περισσότερο σημαντική- είναι και η πολιτική της πρόληψης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας, έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά».Εθνική μάχη
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «εθνική μάχη» που πρέπει να κερδηθεί και προανήγγειλε τη διαφορετική δασική πολιτική που σχεδιάζει. «Θα χρειαστούμε μεγάλη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, θα χρειαστεί να τολμήσουμε με πιο καινοτόμες λογικές διαχείρισης, πιο τολμηρής, θα έλεγα, επιθετικής διαχείρισης των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκαν αντιστάσεις», ανέφερε.
Η εμπλοκή των ιδιωτών στον καθαρισμό των δασών δεν θα έχει ως μόνο κίνητρο τη χρηματική ανταμοιβή για το έργο που θα κάνουν, αλλά κυρίως τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα υλικά που θα μαζέψουν από τα δάση για την παραγωγή ενέργειας (βιομάζα, βιοκαύσιμα), για είδη ξυλείας ή για άλλες χρήσεις. Ένα ισχυρό κίνητρο μπορεί να είναι και η συμμετοχή τους στην αγορά της αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με πιστώσεις άνθρακα (carbon credits).
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το τριετές Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει έργα αποκατάστασης 165.000 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτών, όπως υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, «εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η ιεραρχία την οποία η κυβέρνηση έχει θέσει στην αντιμετώπιση κάθε δασικής πυρκαγιάς: πρώτα και πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αμέσως μετά και η προστασία του ζωικού μας κεφαλαίου, των ζώων μας, η προστασία της περιουσίας, η προστασία των κρίσιμων υποδομών, και προφανώς η προστασία του δασικού μας πλούτου».