Η Αλβανία πυροβολεί τα πόδια της με τον τρόπο που λειτουργεί στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για παράνομη προφυλάκιση, η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου. Υπογράμμισε δε πως η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη και κυρίως να μην προχωρά στην ορκωμοσία, η οποία και διακυβεύει την τυχόν έκπτωσή του, θα σημάνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε πρωτοβουλίες κλιμακούμενης έντασης και διευκρίνισε πως κατά τη διάρκεια επαφών του με κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, που συνδέονται με το ζήτημα της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, τους διαμήνυσε προσωπικά και σε πολύ αυστηρό τόνο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

Αποκάλυψε δε ότι είχε δύο δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αλβανίδα ομόλογό του. «Έθεσα τα ζητήματα και της αποφυλάκισης και της δυνατότητας ορκωμοσίας, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα δικαιικά συστήματα, όπου υπάρχει η δυνατότητα και να ψηφίζεις, αλλά και να ορκίζεσαι εντός ενός σωφρονιστικού καταστήματος. Η ίδια εξέφρασε μια θετική διάθεση στα πράγματα, πλην όμως δεν είχαμε κανένα απτό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι δεν υπάρχει εκ μέρους της αλβανικής πλευράς η διάθεση να υπάρξει οποιαδήποτε ενεργητική πρωτοβουλία και για τον λόγο αυτό απέστειλα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μια ιδιαιτέρως αυστηρή επιστολή, στην οποία θέτω τα ζητήματα. Θέτω από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε.

Επίκεινται σημαντικές αξιολογήσεις της Αλβανίας από την ΕΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι το ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία είναι εντελώς διακριτό, δεν άπτεται του ζητήματος Μπελέρη, προσθέτοντας ότι η ένταση που δημιουργείται δεν είναι καθόλου ωφέλιμη, κυρίως για την Αλβανία, καθώς, όπως ανέφερε, επίκεινται σημαντικές αξιολογήσεις της Αλβανίας από την ΕΕ. «Τον Οκτώβριο θα εκδοθεί η έκθεση για την εξέλιξη της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ, έτσι ώστε να ανοίξουν και τα προενταξιακά κεφάλαια. Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλαβαίνουμε πως ο δρόμος της Αλβανίας είναι στρωμένος με αγκάθια», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επεσήμανε ότι ειδικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση και βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία. Επανέλαβε ακόμη πως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια θεμελιώδη διαφορά, τη μόνη η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Για τα χωρικά ύδατα σημείωσε πως είναι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα διατηρεί απαρέγκλιτα το δικαίωμα, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. «Το δικαίωμα αυτό θα το ασκήσει όταν θα κριθεί ότι είναι πολιτικά και εθνικά ωφέλιμος χρόνος και προς τούτο επιφυλάσσεται να το πράξει σε συμφωνία πάντοτε με την εθνική αντιπροσωπεία», κατέληξε.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»