«Ρίxνει» γέφυρες στη Λιβύη η Αθήνα με σκοπό την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων - Επικοινωνία Γεραπετρίτη με την υπουργό Εξωτερικών της Τρίπολης
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη
Η προσπάθεια αποκατάστασης της διπλωματικής επαφής Ελλάδας - Λιβύης, που διακόπηκε βίαια μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου από το καθεστώς της Τρίπολης, συνεχίζεται, καθώς μία μέρα μετά τον διορισμό νέου πρεσβευτή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τη Λίβυα ομόλογό του, Najla Mangoush.
Στη συνομιλία ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη επανεκκίνησης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Τρίπολης και διάνοιξης απευθείας διαύλων επικοινωνίας, καθώς και την απόφαση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη διπλωματική της εκπροσώπηση στη Λιβύη με τη διαπίστευση Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη. Να σημειώσουμε ότι στην Τρίπολη τοποθετείται ένα έμπειρος πρέσβης, ο Νίκος Γαριλίδης, ο οποίος προέρχεται από την κοινότητα των Ελλήνων της Αιγύπτου, είναι αραβόφωνος, έχει στενούς δεσμούς με τις ελληνικές κοινότητες της Μέσης Ανατολής και είναι γνώστης της νοοτροπίας των Αράβων.
Οι δύο υπουργοί πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, φαίνεται να έμειναν στα τυπικά, καθώς αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών. Το πιο σημαντικό είναι ότι συμφώνησαν να συναντηθούν από κοντά στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Ελλάδα σε όλα τα διεθνή φόρα υποστηρίζει την ενότητα της Λιβύης και τον διάλογο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών και ως πρώτο βήμα ζητά την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, που συνεχώς υποδαυλίζουν το συγκρουσιακό κλίμα, με τελικό στόχο να διενεργηθούν στη χώρα δημοκρατικές εκλογές, που αναβάλλονται εδώ και ένα χρόνο.
Χθες το μεσημέρι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρμένιο ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν. Κατά τη συνομιλία τόνισε ότι η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σεβασμού και εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες που δρουν προληπτικά προλαμβάνοντας ανθρωπιστικές κρίσεις.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»