Αλλαγές στον νόμο για την Αθλητική Βία αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και λιγότερο στην αυστηροποίηση των ποινών. Οι τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα φαίνεται ότι δεν έχουν πτοήσει τους παραβάτες χούλιγκαν και η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ποινές αυστηροποιήθηκαν, θέλει να προχωρήσει σε ένα θεσμικό πλαίσιο βασισμένο στην ευρωπαϊκή εμπειρία.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού επεξεργάζονται ήδη τρόπους αντιμετώπισης αυτού του κοινωνικού φαινομένου, στοχεύοντας στις λέσχες οπαδών και στη συμπεριφορά των φιλάθλων εντός των γηπέδων. Στόχος είναι να εφαρμοστεί το ίδιο πλαίσιο που εφαρμόζεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ως προς τις ποινές σε συνδέσμους και λέσχες, σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων. Παράλληλα υπάρχει σκέψη για την τιμωρία και των ομάδων σε περίπτωση βίας από τους οπαδούς της.

Θέμα πρόληψης

Οι ποινές είναι ήδη βαριές, τονίζουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι επιμένουν στην «Ααπογευματινή» πως το πρόβλημα δεν είναι θέμα καταστολής, αλλά καθαρά θέμα κοινωνικής ευθύνης και πρόληψης.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι, το οποίο αφορά και τη Δικαιοσύνη, είναι το θέμα της έκτισης των ποινών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός εκ των 105 συλληφθέντων για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για έναν εκ των τριών Ελλήνων χούλιγκαν, ο οποίος έχει συλληφθεί ήδη τέσσερις φορές για οπαδική βία και άλλα βαριά αδικήματα σχετικά με αυτή, πλην όμως κυκλοφορεί ελεύθερος.

Αυτή τη χαλαρότητα των δικαστικών αποφάσεων θέλουν να ανατρέψουν οι Αρχές. Η παραπάνω περίπτωση του χούλιγκαν δεν είναι η μοναδική στα χρονικά. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι τέτοιοι «μπαχαλάκηδες», οι οποίοι συλλαμβάνονται, οδηγούνται στο αυτόφωρο αλλά μένουν ελεύθεροι, επικαλούμενοι θέματα υγείας συγγενικών τους προσώπων, αδυναμία συντήρησης των παιδιών τους και άλλα νομικά τερτίπια τα οποία γίνονται αποδεκτά. Με τις δίκες να κρατάνε χρόνια ακόμη και στα όρια της παραγραφής των ποινών.

Δηοσιεύθηκε στην Απογευματινή