Θεόδωρος Λιβάνιος στα «Παραπολιτικά»: Έως το καλοκαίρι του 2024 ο Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης - «Η ψήφος είναι δύναμη και ευθύνη»
«Έως το καλοκαίρι του 2024 θα υπάρχει συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα όλο το πλαίσιο που αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες. Από τον τρόπο εκλογής και την οικονομική τους διαχείριση μέχρι το πώς διοικούνται»
Στο νέο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το σύστημα διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρεται σε συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τονίζοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου το σχέδιο νόμου να τεθεί σε διαβούλευση προς τα όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Λιβάνιος αποκαλύπτει πως στον σχεδιασμό του ΥΠ.ΕΣ. είναι έως το καλοκαίρι του 2024 να υπάρχει συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα όλο το πλαίσιο που αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες, από τον τρόπο εκλογής τους και την οικονομική τους διαχείριση μέχρι το πώς διοικούνται, καθώς το επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά τη σύνταξη του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, με στόχο να εξασφαλιστεί η λειτουργική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θεόδωρου Λιβάνιου
Κύριε υπουργέ, πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ; Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης;
Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για το σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ. Αυτήν τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τις τελευταίες λεπτομέρειες, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση προς τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν στην επιτάχυνση και τη βελτίωση της διαχείρισης του καθημερινού, πολυδιάστατου έργου των δημοτικών και των περιφερειακών Αρχών. Επιπλέον, εισάγουμε μια καινοτόμα για την Αυτοδιοίκηση διαδικασία, τύπου κοινοβουλευτικού ελέγχου: Σε μια ειδική, μηνιαία συνεδρίαση του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι σύμβουλοι θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις για θέματα αρμοδιότητας των δήμων ή των περιφερειών, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, αρχίζει η υλοποίηση του μεγαλύτερου θεσμικού έργου της Αυτοδιοίκησης, της σύνταξης του Ενιαίου Κώδικα. Σήμερα το θεσμικό πλαίσιο είναι κατακερματισμένο σε περισσότερους από 100 νόμους. Στόχος μας είναι η κατοχύρωση της λειτουργικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, με την άρση περιττών γραφειοκρατικών διαδικασιών, αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας και της διαφάνειας. Σχεδιάζουμε έως το καλοκαίρι του 2024 να υπάρχει συγκεντρωμένο σε ένα νομοθέτημα όλο το πλαίσιο που αφορά τους δήμους και τις περιφέρειες. Από τον τρόπο εκλογής τους και την οικονομική τους διαχείριση μέχρι το πώς διοικούνται.
Οι ΟΤΑ έχουν μπροστά τους την πρόκληση για τη διαχείριση των πόρων που θα εισρεύσουν από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό σας παρεμβάσεις προκειμένου να διασφαλιστούν η βέλτιστη διαχείριση και η αύξηση της απορρόφησης;
Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και να αποκτήσει εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες προς τους κατοίκους. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει χρηματοδοτήσει έργα άνω των 2,7 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία, σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους της χώρας.
Έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση και την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Είναι στο χέρι της Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο για τη δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής. Και σε αυτό δεν χωράει καμία καθυστέρηση.
Η Ν.Δ. έχει ανακοινώσει επίσημη στήριξη στους υποψήφιους περιφερειάρχες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για ποιον λόγο δίνετε κομματικό τόνο στις περιφερειακές εκλογές;
Από τη φύση τους οι περιφερειακές εκλογές έχουν πιο πολιτική διάσταση. Για τον λόγο αυτόν τα περισσότερα κόμματα -όχι μόνο η Ν.Δ.- επιλέγουν να δηλώσουν την υποστήριξή τους σε περιφερειακούς συνδυασμούς ανά την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει άξια στελέχη και στις 13 περιφέρειες της χώρας, θεωρώντας ότι διαθέτουν την ικανότητα, τη γνώση και τη θέληση να εργαστούν προς όφελος όλων των Ελλήνων. Οι προκλήσεις της επόμενης πενταετίας είναι μεγάλες και οι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Στις 8 Οκτωβρίου οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους καλύτερους κατά την κρίση τους για να ηγηθούν των δήμων και των περιφερειών. Η ψήφος είναι δύναμη και ευθύνη ταυτόχρονα.
Αυτήν τη στιγμή, 17 μεγάλοι δήμοι χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα «Smart cities». Eίναι στα σχέδιά σας να επεκταθεί το πρόγραμμα στους υπόλοιπους δήμους της χώρας;
Από το 2022, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα για όλους τους δήμους της χώρας, ώστε να προχωρήσουν στον απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Οι 17 μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό προϋπολογισμό δράσεων 90 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι 315 δήμοι χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με 230 εκατ. ευρώ, με επιχορήγηση που κυμαίνεται μεταξύ 200.000 και 2,5 εκατ. ευρώ. Έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν δράσεις, όπως είναι οι «έξυπνες» διαβάσεις ΑμεΑ, η βιώσιμη μετακίνηση, η βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας και η κυβερνοασφάλεια. Βασική αρχή είναι ότι κάθε δήμος έχει τις δικές του ανάγκες, το δικό του επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού και πρέπει να επιλέξει μέσα από ένα μεγάλο πλέγμα προτεινόμενων δράσεων και έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό αυτές που χρειάζεται και του ταιριάζουν περισσότερο. Επιπλέον, άλλες 66 δράσεις που αφορούν «έξυπνες» εφαρμογές έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης θα βρίσκεται στο πλευρό των δήμων.
Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ είναι η υποστελέχωση. Εντάσσονται στον προγραμματισμό σας προσλήψεις για τους δήμους και τις περιφέρειες;
Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του γενικότερου προγραμματισμού προσλήψεων από το υπουργείο Εσωτερικών, η Αυτοδιοίκηση καταθέτει τις προτάσεις της, οι οποίες αξιολογούνται και προτεραιοποιούνται. Και για το 2024 θα δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση των δήμων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν πληρέστερα στον ρόλο τους. Και σίγουρα θα έχουν προτεραιότητα οι ορεινοί και οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 12/08