Το βλέµµα στις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στρέφουν οι επιτελείς της Πειραιώς, µε το κυβερνών κόµµα να αναµένεται το διάστηµα που αποµένει έως τις περιφερειακές εκλογές να ρίξει το βάρος στους µεγάλους δήµους τις επικράτειας, οι οποίοι στην αναµέτρηση του 2019 δεν βάφτηκαν «γαλάζιοι».

Η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Ν.∆. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, κυρίως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Μπρατάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραµµατέας του κόµµατος, Π. Μαρινάκης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Νέζης, ο γενικός διευθυντής της Ν.∆. και πρόεδρος της επιτροπής, Γ. Σµυρλής, ο γραµµατέας Οργανωτικού, Στ. Κονταδάκης, ο βουλευτής Νότιου Τοµέα και γραµµατέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ∆. Χατζηδάκης, και ο οργανωτικός γραµµατέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μ. Κοροµηλάς, βρίσκονται σε ανοιχτή γραµµή µε όλους τους υποψηφίους σε όλη την επικράτεια, έχοντας λάβει σαφή εντολή από τον Κ. Μητσοτάκη να αυξήσει η Ν.∆. τη δυναµική της στους δήµους όπου παρατηρήθηκε αδυναµία.

Αλλωστε, το Μαξίµου θεωρεί ότι οι τοπικοί άρχοντες που θα αναδειχθούν από τις κάλπες του Οκτωβρίου έχουν εξαιρετική σηµασία, καθώς προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία και συνεννόηση µεταξύ Αυτοδιοίκησης  και κυβέρνησης, ούτως ώστε να προωθηθούν σηµαντικές πολιτικές, µε επίκεντρο τη βελτίωση της καθηµερινότητας των πολιτών. Στο «µάτι» της Πειραιώς βρίσκονται 12 δήµοι της Αττικής και έξι της υπόλοιπης επικράτειας στους οποίους το κυβερνών κόµµα το επόµενο διάστηµα θα δώσει έµφαση, προκειµένου να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσµα του 2019.

Στη Σαλαµίνα, οι «γαλάζιες» δυνάµεις συσπειρώνονται γύρω από την υποψηφιότητα της πρώην αντιπεριφερειάρχου Νήσων Βάσως Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, η οποία θα διεκδικήσει τη δηµαρχία. Στον ∆ήµο Νέας Σµύρνης, η πρώην αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τοµέα ∆ήµητρα Νάνου έχει εκκινήσει µε ιδιαίτερη δυναµική στην κούρσα για τη δηµαρχία, έχοντας την εµπιστοσύνη της Πειραιώς.

Με αξιώσεις διεκδικεί τον ∆ήµο Βριλησσίων ο Γιάννης Πισιµίσης, ο οποίος, µετά και την ανακοίνωση της απόφασης του πρώην βουλευτή και  δηµάρχου, Αργύρη Ντινόπουλου, να αποσυρθεί από την κούρσα, αποτελεί τη µοναδική υποψηφιότητα προερχόµενη από τη Ν.∆. Κλίµα ενότητας εκπέµπει η Ν.∆. στον ∆ήµο Βύρωνα, ύστερα από τη συµπόρευση του Χρήστου Γώγου µε τον υποψήφιο δήµαρχο Μίλτο Μπαντή, ο οποίος υποστηρίζεται από την Πειραιώς.



Πρόκληση

Πρόκληση για το «γαλάζιο» στρατόπεδο αποτελεί ο ∆ήµος Χαλανδρίου, όπου το «γαλάζιο» χρίσµα εξασφαλίζει η Κρίστυ Αγαπητού, που αναµένεται να δώσει σκληρή µάχη για την εκλογική της επικράτηση απέναντι στον εν ενεργεία δήµαρχο, Σίµο Ρούσσο. Μεγάλο το στοίχηµα του κυβερνώντος κόµµατος στον ∆ήµο Κηφισιάς, όπου τη στήριξη της Ν.∆. στον δρόµο προς τις κάλπες λαµβάνει ο Βασίλης Ξυπολυτάς, ο οποίος έχει συγκροτήσει ένα ανταγωνιστικό και ισχυρό ψηφοδέλτιο, µε στόχο να ανατρέψει τον εν ενεργεία δήµαρχο, Γ. Θωµάκο. ∆υναµικά κινείται στον ∆ήµο Νέου Ηρακλείου ο Γ. Παπαδηµητρίου, έχοντας επιτύχει σηµαντικές συµµαχίες και συνεργασίες στον δρόµο προς την εκλογική αναµέτρηση της 8ης Οκτωβρίου, απέναντι στον Νίκο Μπάµπαλο.

Ο ∆ήµος Αγίου ∆ηµητρίου, όπου το 2019 εξελέγη η προερχόµενη από το ΠΑΣΟΚ Μαρία Ανδρούτσου, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της Πειραιώς, µε τον επικεφαλής της παράταξης «Μέλλον», Στέλιο Μαµαλάκη, να έχει εξασφαλίσει τη «γαλάζια» στήριξη. Στον ∆ήµο Σαρωνικού ο πρώην δήµαρχος Γιώργος Σωφρόνης είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ η αποχώρηση του Π. Φιλίππου από την Αυτοδιοίκηση δηµιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον «γαλάζιο» υποψήφιο.

Στην Καισαριανή, ένα παραδοσιακό προπύργιο της Αριστεράς, η Ν.∆. αναµένεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του 33χρονου µηχανικού Πληροφορικής Ευγένιου Μαζαράκη. O Τάσος Μήτογλου από τη Ν.∆. διεκδικεί τον ∆ήµο Κερατσινίου-∆ραπετσώνας, όπου στις προηγούµενες δηµοτικές εκλογές είχε πετύχει την επανεκλογή του ο προερχόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Βρεττάκος, ενώ στον ∆ήµο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος η Ν.∆. αναµένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στέφανου Γατσούλη.

Στοιχήματα

Την ίδια ώρα, έξι µεγάλοι δήµοι της επικράτειας αποτελούν τα µεγάλα στοιχήµατα της Πειραιώς. Σε αυτούς αναµένεται κατά την προεκλογική περίοδο να καταβληθεί µεγάλη προσπάθεια από τα κοµµατικά και τα αυτοδιοικητικά στελέχη προκειµένου το κυβερνών κόµµα να αυξήσει τη δυναµική του.

Αρχικά, το βάρος θα επικεντρωθεί στον ∆ήµο Πατρέων, όπου αναµένεται τελικά να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του ιατρού Κώστα Σβόλη. Η αχαϊκή πρωτεύουσα αποτελεί µια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς στις τελευταίες εκλογές ο νοµός βάφτηκε για πρώτη φορά «γαλάζιος» έπειτα από δεκαετίες, ενώ στο επειτελείο της Πειραιώς λαµβάνουν σοβαρά υπόψη τη δεδοµένη φθορά του «κόκκινου» δηµάρχου, Κ. Πελετίδη. Στον ∆ήµο Αλεξανδρούπολης, όπου επικράτησε το 2019 ο προερχόµενος από το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζαµπούκης, η Ν.∆. στηρίζει την υποψηφιότητα του Σταύρου Σταυράκογλου, ενώ στη Λάρισα, απέναντι στον κεντροαριστερό Απόστολο Καλογιάννη, κατεβαίνει µε αξιώσεις ο δικηγόρος Θανάσης Μαµάκος, που υποστηρίζεται από το σύνολο των νεοδηµοκρατικών δυνάµεων της περιοχής.

Στο Ηράκλειο Κρήτης το χρίσµα της Ν.∆. δόθηκε στον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραµαλάκη, ο οποίος, µετά την αποχώρηση των Βασίλη Λαµπρινού και Γιάννη Κουράκη από τον δήµο, βλέπει ανοιχτό τον δρόµο για τη Λότζια. Στη Ζάκυνθο θα υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Στασινόπουλου. Τέλος, στον ∆ήµο Κοµοτηνής η Ν.∆. επενδύει στον Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος θα δώσει τη µάχη απέναντι στον «πράσινο» δήµαρχο, Γιάννη Γκαράνη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Αυγούστου 2023.