Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι μόνον η μία όψη ενός εκ των σημαντικότερων δίπολων της υψηλής κυβερνητικής στρατηγικής. Η άλλη είναι η συνεπής και χωρίς «μπρος-πίσω» υλοποίηση της φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, που εμπερικλείεται στον στόχο του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού».

Ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» επιμένουν ότι ο «οδικός χάρτης» των μεταρρυθμίσεων, που έχει σκοπό να εφαρμόσει η δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα της βαρυσήμαντης -όπως αναμένεται- ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας παρουσίας του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Προτεραιότητες

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υπενθυμίζει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πως η επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρουστεί με διαχρονικές παθογένειες και εστίες αναχρονισμού, που απαντώνται σε ορισμένες εκφάνσεις της λειτουργίας του κράτους, η οποία και προσέλαβε χαρακτήρα κατεπείγοντος μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αποτελεί κεντρικό ζητούμενο της νέας κυβερνητικής θητείας.

Ήδη, από την προεκλογική περίοδο κιόλας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποδείξει τους τομείς στους οποίους είναι αποφασισμένος να επιφέρει προωθητικές αλλαγές. Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, σε πρώτο πλάνο φαίνεται ότι βρίσκεται ο πολύπαθος χώρος της Υγείας, αλλά και η αναμόρφωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, καθώς και η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Προετοιμασία

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου μπαίνει σε… mode Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τις συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο να εντατικοποιούνται, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συσκέψεις δεν έχουν λάβει χώρα και τις προηγούμενες ημέρες. 

Πρόσωπα που γνωρίζουν το κυβερνητικό παρασκήνιο επισημαίνουν ότι το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η πρωθυπουργική παρέμβαση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα χωρίζεται σε τρία πεδία: 

  1. Το πρώτο θα αφορά την Οικονομία, με επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να καταδείξει πως η Ελλάδα αλλάζει πλέον… πίστα και ότι προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, δίνοντας έμφαση σε μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, είτε αυτές αφορούν αυξήσεις μισθών και συντάξεων είτε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παρά σε έκτακτου χαρακτήρα παροχές. Ωστόσο έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν να υπάρξει και κάποια παροχή-έκπληξη, ως είθισται εξάλλου στις πρωθυπουργικές παρεμβάσεις στη ΔΕΘ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης νομοθετήθηκε προ ολίγων μόλις εβδομάδων. 
  1. Το δεύτερο πεδίο θα είναι οι δρομολογούμενες αλλαγές στο κράτος, στην Πολιτική Προστασία, στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, αλλά και στον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας. 
  1. Το τρίτο θα αφορά την καθημερινότητα του πολίτη και εκεί θα περιγραφεί με κάθε λεπτομέρεια πώς το Μέγαρο Μαξίμου εννοεί την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πώς σχεδιάζει να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές, πώς επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και πώς θα εξαλείψει τα κρούσματα οπαδικής βίας.

Μεταρρυθμιστικό καλάθι

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν εξάλλου ότι φέτος στη ΔΕΘ «δεν θα έχουμε οικονομικό καλάθι αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι», επιχειρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσουν τη σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύ βήμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές τομές, προκειμένου, όπως λέγεται, να καταστεί σαφές ότι «ο πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός στην πράξη έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση», αλλά και να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα «στους τομείς όπου υστερούμε θα φτάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα».

Στήριξη ευάλωτων

Τούτο πάντως δεν αναιρεί επ’ ουδενί λόγω την εδώ και μήνες δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εντός των ορίων του δημοσιονομικού προγραμματισμού η κυβέρνηση θα στηρίζει τους πλέον ευάλωτους, ενώ θα θωρακίζει τη μεγαλύτερη δυνατή περίμετρο ανέργων, χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και αυτής που παρατηρείται στα σουπερμάρκετ.

Ως εκ τούτου, παρεμβάσεις όπως το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα στο τέλος του έτους για τους πλέον ευάλωτους, αλλά και το πακέτο στήριξης για τους συνταξιούχους που ταλαιπωρούνται ακόμη από την προσωπική διαφορά, θα γίνουν στο φόντο και της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους, κυρίως λόγω των τουριστικών εσόδων.

Πάντως στο μέτωπο της ακρίβειας ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει και από το βήμα της ΔΕΘ ότι οι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών θα είναι εντατικοί και η πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας πάρα πολύ αυστηρή. 

Ποντάρουν σε αναβάθμιση την 8η Σεπτεμβρίου

Ακόμη ένας στόχος, που γεφυρώνει εκ των πραγμάτων το χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι το δίχως άλλο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως επισημαίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η «Α» σάς έχει ενημερώσει εγκαίρως, από τις αρχές Ιουλίου, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κυκλώσει την 8η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία που δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει εξαιρετικά θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία.

Ανήμερα της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ο καναδέζικος οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar είναι προγραμματισμένο να δημοσιοποιήσει την έκθεση αξιολόγησής του για την ελληνική οικονομία και σε περίπτωση αναβάθμισης του αξιόχρεού της η χώρα ανακτά αυτομάτως την επενδυτική βαθμίδα. Το κλίμα φαίνεται προσώρας πρόσφορο, κάτι που επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς και η προ ημερών ανάρτηση του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία μεταξύ άλλων παρατήρησε ότι «τις τελευταίες ημέρες δύο οίκοι αξιολόγησης, ο γερμανικός και ο ιαπωνικός, έδωσαν στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.

Το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο μίλησε εξαιρετικά για την οικονομική μας πολιτική και η διεθνής επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley μιλάει επίσης πολύ θετικά για τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια σε έναν δρόμο Ευρώπης και κοινής λογικής». 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή