Βουλή: Φθινόπωρο με τσουνάμι νομοσxεδίων - Βασικές προτεραιότητες τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Δικαιοσύνης
Νομοθετική παρέμβαση έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών και για το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους
Τα πρώτα νομοσχέδια
Έρχεται πρώτο το πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα είναι μια από τις κομβικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση και η οποία θα σηκώσει πολλά μποφόρ αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.Το πρώτο νομοσχέδιό του ετοιμάζει και το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με πολιτικές για οικογενειάρχες, νέους, ΑμεΑ, ηλικιωμένους, ενώ θα δοθεί βαρύτητα και στην ψηφιοποίηση του ΟΠΕΚΑ.
Στα νομοσχέδια του Σεπτεμβρίου θα έρθει και το πρώτο για τις αλλαγές στο επιτελικό κράτος, αλλά και την Υγεία, με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με υλικοτεχνικές υποδομές και νέο προσωπικό. Ενώ σε δεύτερη φάση θα έρθουν η αναμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας και η αναβάθμιση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.
Τέλος, εμβληματικό θεωρείται το νομοσχέδιο του Εργασίας, όπου θα νομοθετηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της οριζόντιας περικοπής των συντάξεων κατά 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται.
Φυσικά, μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του φιλάθλου της ΑΕΚ από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ προμηνύονται νομοθετικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στην προβληματική λειτουργία υπηρεσιών του υπουργέιου Προστασίας του Πολίτη. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα όσα συμφωνήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τις ποδοσφαιρικές ομάδες κατά της οπαδικής βίας θα τα ανακοινώσει αναλυτικά στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, πριν έρθουν προς συζήτηση στην Ολομέλεια.
Όσον αφορά τη Δικαιοσύνη θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, κάτι στο οποίο πάσχει στη χώρα μας, τη λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς και ο νέος χάρτης των δικαστηρίων, που χρόνια τώρα έχουν κτιριακά προβλήματα.
Ιδιωτικό χρέος
Ανάλογες νομοθετικές παρεμβάσεις προετοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να έρθουν στη Βουλή, όταν το Κοινοβούλιο θα είναι σε πλήρη λειτουργία, μετά τις 28 Αυγούστου, και φυσικά πολλά από αυτά αφού ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Ο Κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του επεξεργάζονται ένα φορολογικό νομοσχέδιο, μία παρέμβαση σχετικά με το ιδιωτικό χρέος και ένα τρίτο νομοθέτημα που θα αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το φορολογικό νομοσχέδιο θα εστιάζει κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και τον περιορισμό της λεγόμενης μαύρης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό θα προβλέπει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα, την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ, όπως και την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
Επίσης, θα ορίζονται μέτρα για την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.
Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει νομοθετική παρέμβαση απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Όπως ανέφερε, έχει σκοπό να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης οφειλών, που θα προνοεί ώστε να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Μάλιστα το νέο στοιχείο που θα εισαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο
Νομοθετικές προσθήκες και αλλαγές θα έρθουν και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ώστε να γίνει περισσότερο ευέλικτος. Προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο νομοσχέδιο να υπάρχει όμως και μέριμνα για τα τραπεζικά επιτόκια, προκειμένου να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων.
Όσον αφορά τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας στόχος του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί θα είναι «ο ριζικός εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και αξιοποίησης του πλούσιου χαρτοφυλακίου της, προς όφελος του Δημοσίου και των πολιτών». Έμφαση θα δοθεί «στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς και τα δύο θα μπορούσαν να δώσουν πρόσθετη ώθηση στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή