Τα επτά SOS στην ατζέντα Μητσοτάκη - Οι εντολές του πρωθυπουργού στους αρμόδιους υπουργούς και το πλάνο τετραετίας
Κοινωνικές παρεμβάσεις γι’ αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας ζητά ο κ. Μητσοτάκης από τους αρμόδιους υπουργούς
Οι οδηγίες Μητσοτάκη προς τους οικονομικούς υπουργούς είναι σαφείς: κοινωνικές παρεμβάσεις γι’ αυτούς που τις έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά πάντα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η δημοσιονομική σταθερότητα εξασφαλίζει αξιοπιστία στο εξωτερικό και ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας στο εσωτερικό, διαμηνύει το Μαξίμου! «Στηρίζουμε την κοινωνία, οπλίζουμε την οικονομία μας με κάθε μέσο να βγει όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τα νοικοκυριά και αυτός ο χειμώνας, με στήριξη από την κυβέρνηση», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Προτεραιότητες
Στο «μπλοκάκι» του πρωθυπουργού λοιπόν οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες:
- Προϋπολογισμός και φοροδιαφυγή
Τα μεγέθη του προϋπολογισμού και το πλεόνασμα που διαμορφώνεται δημιουργούν τον οικονομικό χώρο για αναγκαίες παροχές τον χειμώνα που έρχεται. Το πλεόνασμα των 2,2 δισ. ευρώ δεν αποτελεί πανάκεια και οι αστάθμητοι παράγοντες πάντα ελλοχεύουν… Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των μέτρων Χατζηδάκη για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να ανοίξει μεγαλύτερος «διάδρομος» κοινωνικών παροχών. Γι’ αυτό ξεκίνησε ήδη το «σαφάρι» ελέγχων-διασταυρώσεων της εφορίας. Ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός με επιπλέον 700.000.000 ευρώ ήδη χρηματοδοτεί την τρίμηνη παράταση του «Μarket pass» και τις αυξημένες δαπάνες του Δημοσίου.
- Αυξήσεις μισθών-συντάξεων
Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τις συντάξεις αποτελούν σταθερά της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, έρχεται ξεσκαρτάρισμα στους πραγματικούς δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων, όπως έχει γράψει η «Α».
- Πληθωρισμός-ακρίβεια
Οι τιμές στο ράφι και οι λογαριασμοί ενέργειας-καυσίμων αποτελούν το μεγάλο στοίχημα, καθώς -ειδικά στα τρόφιμα- βασικά είδη επιβαρύνουν τα πιο φτωχά νοικοκυριά. Οι ανατιμήσεις σε ζάχαρη, ελαιόλαδο, πατάτες, αλεύρι, δημητριακά και ψωμί κινούνται πάνω από το φυσιολογικό. Η σταθεροποίηση των τιμών είναι το ζητούμενο και μετά η αποκλιμάκωση. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να «τρέξει» πολύ…
- Ακριβό χρήμα
Τα επιτόκια και γενικότερα το κόστος για τους δανειολήπτες αυξάνεται διαρκώς. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αναμένονται και νέες παρεμβάσεις, αλλά χωρίς να παραβιαστούν οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες. Οι δόσεις των ενήμερων στεγαστικών δανείων έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Μάρτιο και, την ίδια στιγμή, ακόμα αναζητούνται 40.000 δανειολήπτες για… στήριξη ως ευάλωτοι, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεν έσπευσαν να επιδοτηθούν, επειδή τους ζητήθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους… Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων δεν έχει ανακοπεί και αναμένεται να αγγίξει υψηλό δεκαετιών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δηλώνει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν κατά 60.000 οι επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν από τα προγράμματα για φθηνό δανεισμό. Από το πρόγραμμα για φθηνά δάνεια κεφαλαίου κίνησης έχουν έως τώρα ωφεληθεί κυρίως οι μικρότερες επιχειρήσεις. Οκτώ στα δέκα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 ατόμων».
- Δημοσιονομικά περιθώρια
Η Ευρώπη πλέον πιέζει και -όπως φαίνεται- η επίτευξη πλεονάσματος αποσόβησε πολλές «δύσκολες» απαιτήσεις. Όμως, οι προϋπολογισμοί 2023 και 2024 βρίσκονται στο μικροσκόπιο δανειστών και οίκων αξιολόγησης, που παρακολουθούν την πορεία επιστροφής της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι δεδομένο ότι η Κομισιόν πιέζει διαρκώς για μέτρα βελτίωσης της βιωσιμότητας του χρέους. Συνέπεια αυτού είναι να ζητά απολύτως στοχευμένα μέτρα στήριξης, μόνο για πραγματικά ευάλωτους. Πέρυσι είχαμε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα μάτια όλων τώρα είναι στραμμένα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας.
- Ενεργειακό κόστος
Η ενέργεια αποτελεί και φέτος κεντρικό μέτωπο της κυβερνητικής πολιτικής. Οι μεγάλες διακυμάνσεις τιμών σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα προβληματίζουν το οικονομικό επιτελείο και γι’ αυτό αναζητείται φόρμουλα για χορήγηση ενισχύσεων. Πέρυσι, η κυβέρνηση στήριξε την ελληνική κοινωνία με πολλά δισ. ευρώ. Αυτή την περίοδο, το πετρέλαιο κινείται στα 87 δολάρια το βαρέλι και το φυσικό αέριο στα 37-40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην ηλεκτρική ενέργεια, η τιμή κυμαίνεται στα 100-120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ -κατά τους ειδικούς- το 2024 θα πληρώνουμε το ρεύμα 30%-40% ακριβότερα από τα επίπεδα προ κρίσης και συνολικά το ενεργειακό κόστος θα ανατιμηθεί κατά 25%-30%.
- Επενδυτική βαθμίδα
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πολλαπλές θετικές συνέπειες. Παρότι όμως οι ξένοι οίκοι «βλέπουν» την αναβάθμιση πολύ σύντομα, όπως και τα στελέχη της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις. Η ανάκτησή της θα ανοίξει τον δρόμο για φθηνότερο χρήμα, επενδύσεις, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή