Ανατροπή στο πλάνο του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ - Αυτοκριτική και ανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλονίκη
Σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα αφορά τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του σχεδιασμού και της στρατηγικής της Πολιτικής Προστασίας
Στην κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, εγχώριων, αλλά και ευρωπαϊκών, μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να κατασβεστούν τα πολλά και ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα, που έχουν ξεσπάσει ανά την επικράτεια τα τελευταία 24ωρα, ρίχνει όλο το βάρος της η κυβέρνηση.
«Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη με αυταπάρνηση, κατά τη διάρκεια μιας αντιπυρικής περιόδου, στην οποία έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο τις ημέρες που η χώρα μας βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο (επίπεδο 5) εκδήλωσης πυρκαγιών», ανέφερε προχθές βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στην κυβέρνηση μιλούν για πρωτόγνωρη κατάσταση και για το μακράν χειρότερο καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ακραίας επικινδυνότητας αλλά και τη διάρκεια αυτών. Ενδεικτικά, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, γνωστοποίησε χθες ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο ξέσπασαν 209 νέα πύρινα μέτωπα, εννέα μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια.
Συνεχής ενημέρωση
Και η χθεσινή μέρα κύλησε με συνεχείς ενημερώσεις στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για όλα τα πύρινα μέτωπα, πρωτίστως της Πάρνηθας, στο οποίο η κατάσταση παρέμενε κρίσιμη έως αργά το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει… μετακομίσει, σχεδόν σύσσωμο, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη των πυρκαγιών, αλλά και να καταστεί ευκολότερος ο συντονισμός των δυνάμεων που επιχειρούν.
Εκεί βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Επικρατείας, Γιάννης Μπρατάκος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, αλλά και ο αναπληρωτής διευθυντής, Γιώργος Ευθυμίου.
Μάλιστα, η πρωτοβουλία για την οργάνωση της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του Βασίλη Κικίλια και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, μαρτυρά και το μοτίβο που έχει επιλέξει να κινηθεί εφεξής το Μέγαρο Μαξίμου.
Ήδη από προχθές, το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά και προκαλεί ο ίδιος συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ανοίγοντας τον φάκελο «πυρκαγιές - καλοκαίρι 2023». Όπως τόνιζαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, «την ώρα της μάχης δεν υπάρχει περιθώριο για στείρα πολιτική αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό», ενώ επιβεβαίωναν ότι οδηγός της κυβερνητικής στρατηγικής παραμένει -κατά σειρά προτεραιότητας- η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των πολιτών, καθώς και η θωράκιση κρίσιμων υποδομών και η προστασία του φυσικού κάλλους.
Οι υπαίτιοι
Επιπροσθέτως, στην κυβέρνηση στρέφουν το βλέμμα τους και στη διαδικασία διερεύνησης των αιτιών εκδήλωσης των πυρκαγιών. Ήδη κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΥΠ βρίσκονται εδώ και τρία 24ωρα στον Έβρο και βοηθούν στις εν εξελίξει έρευνες. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι «η συντεταγμένη Πολιτεία μέσω των αρμοδίων αρχών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία».
Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε μέσω ανάρτησής του στο X (πρώην Τwitter) όλες τις χώρες, που συντρέχουν με πυροσβέστες και μέσα πυρόσβεσης τις εγχώριες δυνάμεις σε αυτή την άνιση μάχη. Έγραψε χαρακτηριστικά: «Καθώς η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις δύσκολες πυρκαγιές, οι πυροσβέστες μας, οι πιλότοι και οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας εργάζονται ακούραστα για να προστατεύσουν ζωές, περιουσίες και τα δάση μας. Αλλά δεν είναι μόνοι. Δίπλα τους στέκονται οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σας».
Πρώτη αποτίμηση
Καλά γνωρίζοντες το κυβερνητικό παρασκήνιο προϊδεάζουν πως η επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή -όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης-, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάθε περίπτωση πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να λειτουργήσει και ως μία πρώτη αποτίμηση της επάρκειας του επιχειρησιακού σχεδίου αλλά και της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την εικόνα, ιδίως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι η εν εξελίξει πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Και μπορεί η συζήτηση περί του «κοκτέιλ ακραίων καιρικών συνθηκών» αλλά και η σημαντικά μεγαλύτερη διάρκειά τους εν συγκρίσει με προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους να έχουν πραγματικό υπόβαθρο και να μην προτάσσονται ως άλλοθι, ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, κενά και αρρυθμίες, που χρήζουν αναθεώρησης της έως τώρα ακολουθούμενης στρατηγικής.
Ως προς αυτό, καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, στην αναγκαία αυτοκριτική, που θα γίνει σε δευτερεύοντα χρόνο, αλλά και στην ανάγκη να υπάρξει ανασχεδιασμός σε συγκεκριμένα κομμάτια της Πολιτικής Προστασίας, μαζί βεβαίως με τον διαρκή εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των μέσων, εναερίων και μη, πυρόσβεσης.
Στο Βελλίδειο
Το προαναφερθέν σκηνικό έχει αναδιατάξει, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, και τις πολιτικές προτεραιότητες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η καθιερωμένη τέτοια περίοδο κυβερνητική προετοιμασία για τη ΔΕΘ πάει εκ των πραγμάτων λίγο πίσω. Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της «Α» προδιαθέτουν ότι σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα είναι αφιερωμένο στις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης του σχεδιασμού και της στρατηγικής της Πολιτικής Προστασίας.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή