Μητσοτάκης σε Μόντι: Στόχος να διπλασιάσουμε το διμερές εμπόριο με την Ινδία την επόμενη τετραετία - Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση
«Τεράστιες οι δυνατότητες του διμερούς εμπορίου», είπε ο Ναρέντρα Μόντι - Αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ινδία ο πρωθυπουργός
«Είναι πολύ μεγάλη τιμή να σας υποδέχομαι 4 δεκαετίες μετά την τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στη χώρα μας. Η σημερινή μας συνάντηση αποτελεί καινούργια αφετηρία στις σχέσεις Ελλάδος και Ινδίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Έχουμε τη μεγάλη χαρά να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία μας σε στρατηγική σχέση. Ελλάδα και Ινδία είναι έτοιμες να πορευθούν δίπλα δίπλα», συνέχισε.
«Διαπιστώνω ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί. Είναι τόσα περισσότερα αυτά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Από την οικονομία και την άμυνα έως τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ευχαριστώ για την αλληλεγγύη σας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Είναι μεγάλο το φάσμα των κοινών διμερών συμφερόντων μας. Οι σημερινές δυνατότητες να μετατραπούν σε χειροπιαστές πραγματικότητες», υπογράμμισε.
«Εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, συζητήσαμε για να υπάρχει απευθείας αεροπορική σύμβαση», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως υπάρχει πολύ δυναμική ινδική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα. «Το κράτος διαθέτει το μέγεθος ασιατικού γίγαντα, το δικό μας αποτελεί τη δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ινδία έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου», ανέφερε και έδωσε συγχαρητήρια για την κατάκτηση του νοτίου πεδίου της Σελήνης από ινδικό σκάφος. Για τη χώρα μας υπογράμμισε πως αφήσαμε πίσω την κρίση, σύντομα θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. «Διαμορφώνεται σε νέο παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό. Αποτελεί νέα οικονομική, ενεργειακή και εμπορική γέφυρα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του να επισκεφτεί την Ινδία.
Μόντι: «Τεράστιες οι δυνατότητες του διμερούς εμπορίου»
Ο Ναρέντρα Μόντι εκ μέρους του λαού της Ινδίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζώων στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. «Ελλάδα και Ινδία είναι φυσιολογικό να έχουν φιλική σχέση. Έχουν πανάρχαιες σχέσεις, εμπορικές και πολιτιστικές. Η βάση των σχέσεών μας είναι δυνατή και πανάρχαια» ανέφερε.Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν συνέργεια σε μία σειρά από θέματα. «Ως φίλοι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου. Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε στρατηγική. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην παιδεία. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Μόντι τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. «Μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας σημείωσε πως σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης. «Θα προωθήσουμε τον πολιτισμό και τις μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα», συνέχισε και είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες της Ινδίας. «Είμαι ευγνώμων προς τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και γιατί ενθαρρύνει την προεδρία της Ινδίας στο G20», επισήμανε ο κ. Μόντι. «Και οι δύο χώρες έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στον χώρο της Δημοκρατίας. Για ακόμα μία φορά θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και τον λαό της Ελλάδας για τη θερμή φιλοξενία σε αυτή την όμορφη και ιστορική πόλη στην Αθήνα», ανέφερε ο Ινδός πρωθυπουργός.
Επίσης, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη και τον ελληνικό λαό για τη θερμή υποδοχή του στην Αθήνα, αλλά και για την κίνηση να του απoνεμηθεί o Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής.
Η σημασία της επίσκεψης Μόντι στην Αθήνα
Η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικατοπτρίζουν τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ., και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Η επίσκεψη είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια, από το 1983, όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας η Ίντιρα Γκάντι. Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η έλευση Μόντι είναι ένα ορόσημο, που σηματοδοτεί τη βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν, να διευρύνουν τις ελληνοϊνδικές σχέσεις, αλλά και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.
Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνοϊνδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες αναμένεται να διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται. Για το ελληνοϊνδικό γεύμα που θα χαιρετίσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι, σηματοδοτώντας και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Σκοπός είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
Οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών τόνισε η κ. Σακελλαρόπουλου
Νωρίτερα, λίγο μετά τις 10:10, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.Στις 10:20 έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Ναρέντρα Μόντι είναι ο πρώτος αξιωματούχος της συγκεκριμένης χώρας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 40 χρόνια.
Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αφού η προηγούμενη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού ήταν το 1983.
Από την πλευρά του ο Ναρέντρα Μόντι θέλησε να δηλώσει τη συμπαράστασή του για τις φωτιές του μαίνονται στη χώρα. Εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη επιχείρηση της Ινδίας στο διάστημα, λέγοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή του φεγγαριού που δεν έχει εξερευνηθεί. Επιπλέον, μιλώντας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής κρίσης με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.
Τέλος, η κ. Σακελλαρόπουλου τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών που συνδέονται από την αρχαιότητα και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών για την εμβάθυνση των σχέσεων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος θα είναι για το κοινό καλό.
Η υποδοχή Μόντι στην Αθήνα
Έφθασε το πρωί στην Αθήνα ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. Τον κ. Μόντι υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Προσγειώθηκα στην Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας - Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον @PrimeministerGR Kyriakos Mitsotakis και θα έρθω σε επαφή με την ινδική κοινότητα. pic.twitter.com/QJ1GcHJeWM
— Narendra Modi (@narendramodi) August 25, 2023
Παράλληλα, ο Ινδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ινδική κοινότητα για το θερμό καλωσόρισμα, αναφέροντας: «Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα».
Ανάμεσα στα ιστορικά τοπία της Ελλάδας, η ζεστασιά και φιλοξενία της ινδικής κοινότητας λάμπει έντονα. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για το θερμό καλωσόρισμα. pic.twitter.com/3srypm4ff9
— Narendra Modi (@narendramodi) August 25, 2023
Η επίσκεψη καλύπτεται εκτεταμένα από τα ινδικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Times of Ιndia» ανακοίνωσε άμεσα ότι ο κ. Μόντι αφίχθη στην Αθήνα, ενώ ανήρτησε, σε άλλο tweet, βίντεο με την ενθουσιώδη υποδοχή που του επεφύλαξε η ινδική διασπορά στη χώρα μας.
#PMModiInGreece | PM #NarendraModi arrived in #Greece on Friday on a daylong visit, the first by an Indian premier in 40 years, for talks with the European country's top leadership to strengthen bilateral ties. https://t.co/3NYuAhSBPd
— The Times Of India (@timesofindia) August 25, 2023
#Watch | #PMModi receives a warm welcome by the Indian diaspora as he arrives in #Athens for a one-day visit. #PMModiInGreece pic.twitter.com/cSXoRmEm7q
— The Times Of India (@timesofindia) August 25, 2023
«Ελλάδα και Ινδία: Μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη»
«Η Ελλάδα και η Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Times of India» ενόψει της σημερινής (Παρασκευή) επίσκεψης του ομολόγου του, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα.
«Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στοιχεία των πολιτισμών μας ήταν συνυφασμένα μεταξύ τους και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, όχι μόνο στις δύο χώρες μας, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Σήμερα οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».