Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα για την προστασία των δασών - Αγορά ελικοπτέρων και drones, προσλήψεις, αναδάσωση και εμπλοκή των ιδιωτών στον καθαρισμό των δασών
Η εμπλοκή των ιδιωτών στον καθαρισμό των δασών είναι ακόμα ένα φιλόδοξο πλάνο
Τα αίτια για τις πρόσφατες, μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των δασών και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα αναλύσει σήμερα το πρωί στις 10:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει συνολικά την πολιτική, τη φιλοσοφία και τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα στο κομμάτι των δασικών πυρκαγιών, με έμφαση στην πρόληψη.
Θα μιλήσει για τις βαθιές τομές στις οποίες θέλει να προχωρήσει, για την «εθνική μάχη» που πρέπει να κερδηθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, πιο ενεργό εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιο τολμηρή πολιτική διαχείρισης των δασών.
Αγορά και ενοικίαση νέων εναέριων μέσων –ιδίως ελικοπτέρων–, εξοπλισμός με εκατό νέα drones, προγράμματα κατάρτισης σε ακαδημίες πολιτικής προστασίας, εναέρια κέντρα συντονισμού είναι μερικές ακόμα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση, με στροφή και στα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επίβλεψης των δασών και έγκαιρης ενημέρωσης για εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μέσα μάλιστα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και τις οποίες δεν καλείται να διαχειριστεί μόνο η Ελλάδα, αλλά, όπως έδειξαν και οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού στο εξωτερικό, πολλές ακόμα χώρες διεθνώς.
Ο ίδιος εκτιμά πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από το 2019 μέχρι σήμερα και αναγνωρίζει ότι ακόμα και στο δυσμενές περιβάλλον του φετινού καλοκαιριού, με τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, ο στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των κατοικιών σε σημαντικό βαθμό επετεύχθη – πάντα αναλογικά με τη συνολική έκταση των πυρκαγιών. Η ενίσχυση και αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, και με προσλήψεις νέου προσωπικού αλλά και με μέσα, είναι ένα από τα πλάνα που έχει στον σχεδιασμό της η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει συνολικά την πολιτική, τη φιλοσοφία και τη στρατηγική που ακολουθεί η χώρα στο κομμάτι των δασικών πυρκαγιών, με έμφαση στην πρόληψη.
Θα μιλήσει για τις βαθιές τομές στις οποίες θέλει να προχωρήσει, για την «εθνική μάχη» που πρέπει να κερδηθεί, με μεγαλύτερη συμμετοχή και της κοινωνίας των πολιτών, πιο ενεργό εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιο τολμηρή πολιτική διαχείρισης των δασών.
Το σχέδιο
Το σχέδιο είναι ήδη υπό διαμόρφωση και η απόφαση για ενίσχυση και με νέους πόρους έχει ουσιαστικά ληφθεί, με μετακίνηση -συν τοις άλλοις- πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και αξιοποίησή τους στον τομέα της διαχείρισης του δάσους και της πρόληψης.Αγορά και ενοικίαση νέων εναέριων μέσων –ιδίως ελικοπτέρων–, εξοπλισμός με εκατό νέα drones, προγράμματα κατάρτισης σε ακαδημίες πολιτικής προστασίας, εναέρια κέντρα συντονισμού είναι μερικές ακόμα από τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση, με στροφή και στα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα επίβλεψης των δασών και έγκαιρης ενημέρωσης για εκδήλωση πυρκαγιάς. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την πρόληψη και την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, μέσα μάλιστα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση και τις οποίες δεν καλείται να διαχειριστεί μόνο η Ελλάδα, αλλά, όπως έδειξαν και οι μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού στο εξωτερικό, πολλές ακόμα χώρες διεθνώς.
Πρόληψη
Θα επισημάνει πως δεν μπορούμε να απαντάμε με παλιά επιχειρήματα σε νέα προβλήματα και ότι η μάχη αυτή είναι άνιση, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. Αναμένεται επίσης να επιμείνει στο δόγμα που ακολουθεί η κυβέρνηση, θέτοντας την προστασία της ανθρώπινης ζωής πάνω απ' όλα, πριν και πάνω και από την προστασία, δηλαδή, του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοικιών. Ο πρωθυπουργός έχει διαπιστώσει –ήδη από τις μεγάλες πυρκαγιές στα μέσα Ιουλίου- ότι παρά την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος σε επίγεια και εναέρια μέσα και σε προσωπικό και παρά την πιο συστηματική και μεθοδική οργάνωση των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών, η μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική επένδυση πρέπει να γίνει στον τομέα της πρόληψης. Ως προς το ζήτημα αυτό, έχει ολοκληρωθεί στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης η μεταρρύθμιση για τη θεσμική και διοικητική ενοποίηση των δασικών υπηρεσιών σε μία ενιαία καθετοποιημένη δομή εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας -την οποία θα υπερασπιστεί ο κ. Μητσοτάκης-, ενώ υλοποιήθηκαν και τα προβλεπόμενα έργα του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών (ANTINERO Ι & ΙΙ), με καθαρισμούς, διανοίξεις δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.Πρόοδος
Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη σήμερα στο Κοινοβούλιο δεν είναι σε καμία περίπτωση να μειώσει το έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ιδίως δε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, αλλά και στην αναβάθμιση του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας στη χώρα.Ο ίδιος εκτιμά πως έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος από το 2019 μέχρι σήμερα και αναγνωρίζει ότι ακόμα και στο δυσμενές περιβάλλον του φετινού καλοκαιριού, με τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, ο στόχος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και των κατοικιών σε σημαντικό βαθμό επετεύχθη – πάντα αναλογικά με τη συνολική έκταση των πυρκαγιών. Η ενίσχυση και αναβάθμιση της δασικής υπηρεσίας, και με προσλήψεις νέου προσωπικού αλλά και με μέσα, είναι ένα από τα πλάνα που έχει στον σχεδιασμό της η κυβέρνηση.