Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Ρόδο σήμερα - Στήριξη πληγέντων και ενίσχυση πυροπροστασίας σε «πρώτο πλάνο»
Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα στη Ρόδο, μετά και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται πως σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και το θέμα των πυρκαγιών, μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Για την πορεία των πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων θα ενημερώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για όσους επλήγησαν, καθώς και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές του νησιού.
Πλέγμα μέτρων
Υπενθυμίζεται πως χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, τη θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τη στήριξη και ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας χθες στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε «Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είμαστε όλοι πληγωμένοι, τίποτα δεν είναι ίδιο στις φυσικές απειλές» και διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις.
Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης με έμφαση στα εναέρια μέσα, με την προμήθεια νέων Canadair (CL-515) από το 2026 και περισσότερων από 100 drones -τεσσάρων διαφορετικών τύπων- ήδη από την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Επίσης, αύξηση των προστίμων και ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό. Νέες προσλήψεις: 500 δασολόγους, 1.000 πυροσβέστες, νέο εποχικό προσωπικό, αύξηση του αριθμού δασοκομάντος.
Προανήγγειλε επίσης χρήση της υψηλής τεχνολογίας με:
- Νέα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης στις πυρκαγιές.
- Αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας.
- Κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου.
- Ψηφιακή πλατφόρμα στο κτηματολόγιο που θα εντοπίζει τα ακαθάριστα οικόπεδα.
«Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες και θα δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ενώ για τον Έβρο θα δημιουργήσουμε evros pass για να στρέψουμε την τουριστική κίνηση στην περιοχή αυτή, θα παρουσιάσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο αλλά θα ζητήσουμε από Ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν τη φωτιά στη Δαδιά, για τα αίτια αλλά και προτάσεις για την αναγέννηση του δάσους αυτού. Υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας γιατί, όπως έχω ενημερωθεί από ειδικούς, είχε καεί στα τέλη του 1950 και αναγεννήθηκε ύστερα από δεκαετίες», πρόσθεσε.