Evros pass, αποζημιώσεις και σχέδιο ανασυγκρότησης για την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη - «Ποιες είναι οι ΜΚΟ που εγκλώβισαν τους μετανάστες στη Δαδιά και έχασαν τη ζωή τους;»
«Όσοι ήταν στη Δαδιά, δεν έπρεπε να βρίσκονται ποτέ εκεί» είπε ο πρωθυπουργός
Με επίκεντρο τις πυρκαγιές του Αυγούστου η συνεδρίαση της Βουλής κινήθηκε σε υψηλούς τόνους κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές, με τον πρωθυπουργό και τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να ανταλλάσσουν βολές, αιχμές αλλά και βαρείς χαρακτηρισμούς.
Με τους αρμόδιους υπουργούς που χειρίστηκαν και συνεχίζουν να διαχειρίζονται το επιχειρησιακό σκέλος κατάσβεσης των πυρκαγιών παρόντες στα υπουργικά έδρανα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε καμία αιχμή, καρφί και υπόνοια από την πλευρά της αντιπολίτευσης αναπάντητη. Απάντησε σε όλες τις κατηγορίες και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έναν προς έναν και σε κάποιες περιπτώσεις επιλέγοντας τον δρόμο της σύγκρουσης.
Στην συζήτηση, φυσικά, το «παρών» έδωσαν όλοι οι βουλευτές και αρκετοί υπουργοί, που γέμισαν τα έδρανα, τους διαδρόμους και το καφενείο της Βουλής, στέλνοντας με την παρουσία τους το μήνυμα πως οι διακοπές τελείωσαν για την κυβέρνηση και από σήμερα κιόλας το επιτελικό κράτος ξεκινά να χαράζει τις πολιτικές της επόμενης τετραετίας.
Την πεποίθηση ότι είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της πυρκαγιάς στον Έβρο ήταν ανθρωπογενής τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ο «εμπρησμός ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως στον Έβρο, είναι μια από τις πιο αντικοινωνικές πράξεις που απειλούν την ευημερία όσο και την ασφάλεια της πατρίδας». Τόνισε με νόημα, δε, ότι ερευνάται το αίτιο της πυρκαγιάς. «Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι, επίσης, περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά αποτελεί την αλήθεια για τη γενεσιουργό αιτία της πυρκαγιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση, η υπόθεση ερευνάται. Δεν θα πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι, θα φροντίσουμε να τους εντοπίσουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Στη δευτερολογία του, δε, επανήλθε στο θέμα. «Όσοι ήταν στη Δαδιά, δεν έπρεπε να βρίσκονται ποτέ εκεί. Με ένα 112 να έχει εκπέμψει σε δύο γλώσσες. Ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και οδηγούν τους ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε ένα δάσος. Είναι τραγικό αυτό», είπε ο πρωθυπουργός σε υψηλούς τόνους και ανακοίνωσε μεγαλύτερη δύναμη στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων με Τουρκία στον Έβρο.
«Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες, αλλά και συνοριοφύλακες όσο και αν σας ενοχλεί, κ. Φάμελλε», τόνισε χαρακτηριστικά. Υπήρξε, όμως, ιδιαίτερα αυστηρός για τα φαινόμενα αυτοδικίας: «Αυτή είναι η δουλειά των Αρχών και μόνο των Αρχών. Φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση. Το μαρτυρά, εξάλλου, ο αριθμός των συλλήψεων που ήδη έχουν γίνει για εμπρησμό από αμέλεια, αλλά δυστυχώς και για εμπρησμό από πρόθεση».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι οι ποινές για εμπρησμό είναι ήδη αυστηρές αλλά, σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θα κατατεθούν επιπρόσθετες διατάξεις για αύξηση των προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και σε περιπτώσεις απλής αμέλειας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι παρά τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες καταβλήθηκαν είμαστε ακόμα πίσω από τις ανάγκες: «Δεν μασάω τα λόγια μου, ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, όπου ακόμα δεν κερδίσαμε αυτή τη μάχη, είναι εκείνο το πεδίο των τεχνολογικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και παρέμβασης σε μια πυρκαγιά ώστε να είναι πιο γρήγορη η προσβολή, η αμεσότητα της πρώτης παρέμβασης» τόνισε.
Ανέφερε, δε, ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα από τις τεχνολογικές καινοτομίες που δρομολογούνται από την Πολιτική Προστασία στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»: Περισσότερα από 100 drones θα μπορούν να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία, πολλές φορές και με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας, κάμερες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου, συνδρομή σε προηγμένα δορυφορικά συστήματα καταγραφής θερμότητας που θα δίνουν πιο κοντά σε real time ενημέρωση για την πορεία μιας πυρκαγιάς.
Στον τομέα των προσλήψεων τόνισε ότι δρομολογούνται άμεσα η ενίσχυση με 1.000 πυροσβέστες και νέο εποχικό προσωπικό και η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία είχε να κάνει προσλήψεις πολλά χρόνια.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται να κατατεθεί αίτημα από Ευρωπαίους ειδικούς να μελετήσουν την πυρκαγιά στη Δαδιά: «Να μας ετοιμάσουν ένα αντικειμενικό πόρισμα για τα αίτιά της, αλλά να ενισχυθούν και ιδέες και προτάσεις για την αναγέννηση αλλά και την προστασία του μοναδικού αυτού δάσους».
Ανήγγειλε τη θεσμοθέτηση Evros pass, αντίστοιχο με αυτό της Εύβοιας, ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης. «Θα αποζημιώσουμε τους πληγέντες και θα δημιουργήσουμε πλαίσιο προστασίας με αναστολές φόρων, ενώ για τον Έβρο θα δημιουργήσουμε Εvros pass, για να στρέψουμε την τουριστική κίνηση για την περιοχή αυτή θα παρουσιάσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο».
«Το κράτος θα ολοκληρώσει με μεγάλη ταχύτητα όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων, ξεκινώντας άμεσα, όπως οφείλουμε να κάνουμε, και την αποκατάσταση των περιοχών που χτυπήθηκαν».
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή