Στην Κύπρο αύριο ο Μητσοτάκης για την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ - Ενεργειακό, Άμυνα και Οικονομία στην αντζεντα
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει και διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ημοκρατίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Έμφαση στις ισχυρές περιφερειακές συνεργασίες συνεχίζει να δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αυτήν τη ∆ευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Κύπρο. Εκεί θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Ισραηλ, ενώ θα πραγματοποιήσει και διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής ∆ημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών να είναι ψηλά στην ατζέντα του Ελληνα πρωθυπουργού.
Η θέση του κ. Μητσοτάκη για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρα και απόλυτα απέναντι στη λεγόμενη «λύση των δύο κρατών», που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει στη Λευκωσία. Είναι χαρακτηριστική και η ακόλουθη αποστροφή του, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα: «∆εν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών τής Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται, εξάλλου, με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού. Είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αιμορραγεί δυστυχώς ακόμη στην Κύπρο», ανέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.
Κοινός παρονομαστής στις επαφές με τους ηγέτες της ευρύτερης «γειτονιάς» μας, πέρα από την αμυντική, οικονομική και εμπορική συνεργασία και την ασφάλεια, είναι το Ενεργειακό. Αυτήν τη στιγμή, τέσσερα φιλόδοξα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων έχουν λάβει προς το παρόν το «πράσινο φως» και είτε προχωρά η υλοποίησή τους είτε είναι στο στάδιο αναζήτησης επενδυτών. Πρόκειται για τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης με υποθαλάσσια καλώδια Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας (EuroAsia Interconnector), Αιγύπτου - Κύπρου - Ελλάδας (EuroAfrica Interconnector) και Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY Interconnector και Greece- Africa Power). Πρόσφατα, δε, η EuroAsia Interconnector ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην εταιρεία Nexans σύμβαση υποβρύχιων καλωδίων αξίας 1,43 δισ. ευρώ για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης που συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Το καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα είναι η μεγαλύτερη και βαθύτερη διασύνδεση στον κόσμο, καθώς θα ποντιστεί στον πυθμένα της Μεσογείου σε βάθη μέχρι και 3.000 μέτρων.