«Εντός της ημέρας θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Κάλεσε τους πολίτες να ακούει και να τηρεί τις οδηγίες του 112, ενώ έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που δεν έχει συναντήσει ξανά η χώρα σε επίπεδο πλημμυρικού φαινόμενου. Τόνισε πως θα ακολουθηθεί άμεση καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια αποζημίωση ενώ ανέφερε πως στόχος είναι να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές. Σε ότι αφορά τον θάνατο 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε τον απόλυτο αποτροπιασμό του ενώ είπε πως για το περιστατικό θα επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Για την χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας είπε πως για την Αθήνα δεν υπάρχει διάθεση υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές. Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει να διακοπεί η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών απάντησε πως εξετάζονται όλα τα νομικά όπλα για την προστασία του πολιτεύματος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Με αφορμή την κακοκαιρία που σαρώνει τη χώρα: Θα ακολουθήσει εντός της ημέρας μια αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για την πλήρη αποτύπωση της εικόνας σε όλες τις περιοχές. Επειδή ακόμα το φαινόμενο έχει μια ένταση δεν έχει υποχωρήσει σε κάποιες περιοχές αυτό που έχω να πω είναι να ακούμε και να τηρούμε ευλαβικά τις οδηγίες από το 112, τις εκκενώσεις της Αστυνομίας, τις οδηγίες συνολικότερα της Πολιτική Προστασίας. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχουμε συναντήσει ποτέ ξανά στη χώρα μας, σε επίπεδο πλημμυρικού φαινομένου.

Αυτό που έχει συνέβη σε κάποιες περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί διακοπή ρεύματος ή υδροδότησης είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο θέλει πολύ προσεκτικούς και συγκεκριμένους χειρισμούς από τους αρμόδιους ούτως ώστε να έχουμε την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση.

Αναφορικά με την κριτική ότι «γίναμε κράτος 112»: Επειδή έχουμε την κατάκτηση του 112 και συνολικά της λογικής είτε της εκκένωσης είτε του περιορισμού των πολιτών σε τέτοιες μέρες στις κατοικίες τους αυτό έχει προστατεύσει πολλές ανθρώπινες ζωές οπότε ναι η βασική γραμμή άμυνας είναι αυτή.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει ευθύνες η τοπική αυτοδιοίκηση: Έχουμε ζητήσει ήδη και εν όψει και της αυριανής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών όλων των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας με την ευθύνη και της τοπικής αυτοδιοίκησης και προφανώς είναι κάτι το οποίο αξιολογείται κατά περίπτωση. Προφανώς και έχουν γίνει πολλές ενέργειες και προφανώς και έχουν χρηματοδοτηθεί αυτές οι ενέργειες όπως και στο επίπεδο της αντιπυρικής προστασίας, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή είμαστε στο να ολοκληρωθεί με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες κυρίως ως προς την προστασία των ανθρωπίνων ζωών και δευτερευόντως την προστασία των υποδομών και των περιουσιών των κατοίκων. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η άμεση καταγραφή, ήδη βρίσκεται στο σημείο αυτό κλιμάκιο υπό τον αρμόδιο υφυπουργό για ζητήματα αρωγής και αποκατάστασης, κ. Τριαντόπουλο. Πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα στην καταγραφή και στην αποζημίωση και βέβαια στην επαναλειτουργία και των υποδομών.

Ερωτηθείς τι προβλέπεται σε σχέση με τις αποζημιώσεις: Υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζεται κατά περίπτωση, προφανώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ο στόχος είναι να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές. Ας πούμε οι κρίσιμες υποδομές οι οποίες έχουν καταστραφεί εν μέρει ή ολοσχερώς οφείλουμε άμεσα να λειτουργήσουν το συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν χάσει ένα μέρος ή το σύνολο της περιουσίας τους ή να αποζημιωθούν και προσωρινά και μόνιμα για να αποκαταστήσουν την περιούσια τους. Οπότε ο στόχος είναι της αρωγής με προσωρινά αλλά και μόνιμα μέτρα άμεσης αποκατάστασης. Αυτό είναι μια αυτονόητη κατάκτηση για τη χώρα μας γιατί οι ανθρωποι αυτοί δεν μπορούν να περιμένουν γιατί είδαν από τη μια μέρα στην άλλη λόγω μιας σφοδρότατης φυσικής καταστροφής να χάνουν το βιός τους.

Ερωτηθείς αν έχει η κυβέρνηση κάποιον συγκεκριμένο προγραμματισμό προκειμένου να μειώσει και να περιορίσει τις συνέπειες από τις φυσικές καταστροφέ: Στο συγκεκριμένο φαινόμενο είχε ξεκινήσει η προετοιμασία αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι σε κάποιες μέρες θα έρθει αυτό το κύμα πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Εστάλη μήνυμα από την προηγούμενη μέρα στους κατοίκους των περιοχών αυτών και το πρωί της ίδιας ημέρας, αυτό είναι το ένα. Ως προς το επιχειρησιακό και το συνολικό σχέδιο υπάρχει ένα αίτημα για περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης μεταξύ αυτών και για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, είναι προφανές ότι τα σχέδια αυτά οφείλει το κράτος χρόνο με το χρόνο να είναι ακόμα πιο προσαρμοσμένα στις πρωτοφανείς ανάγκες και όλα αυτά γίνονται και σε συνεννόηση με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι μια νέα πραγματικότητα, είναι μια μάχη στην οποία οφείλουμε όλοι να συμμετέχουμε κυρίως το κράτος που έχει την μεγαλύτερη ευθύνη είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, και οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς να λέμε πολλά κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα.

Με αφορμή το σοκαριστικό περιστατικό του πνιγμού του 36χρονου στο λιμάνι του Πειραιά: Εκφράζουμε τον απόλυτο αποτροπιασμό μας για αυτές τις εικόνες. Είναι φρικαλέες εικόνες αυτές τις οποίες είδαμε χθες το βράδυ να συμβαίνουν. Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο συνέβη. Υπάρχουν δύο σκέλη το βασικό είναι οι ποινικές ευθύνες, θα εξειδικευτούν οι ευθύνες και θα εξιδανικευτούν και οι ποινικές πράξεις, θα αξιολογηθούν δηλαδή από την Δικαιοσύνη οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο ενός συμπολίτη μας. Το δεύτερο σκέλος είναι το υπηρεσιακό που απ’ ότι ενημερωνόμαστε υπήρχε παρουσία Λιμενικού. Όχι έχει ενημερώσει και ο αρμόδιος υπουργός υπήρχε άνθρωπος του Λιμενικού και προσέτρεξε στο σημείο, όπως προβλέπεται τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για κάθε περιστατικό που έχει τόσο μεγάλη απαξία όπως η συγκεκριμένη πράξη που συνέβη από αυτούς οι οποίοι είναι αυτουργοί προφανώς αξιολογείται και περαιτέρω συνολικά και υπηρεσιακά. Οι αρμόδιες λιμενικές αρχές σε όλα τα επίπεδα αξιολογούν πλήρως το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ερωτηθείς ποιο είναι το κλίμα που αποτυπώνεται μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση των κ. Γεραπετρίτη –Φιντάν: Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο ετέθη μετά την τελευταία συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο το οποίο είχε κάποιους συγκεκριμένους στόχους και κάποια συγκεκριμένα ορόσημα, ένα εκ των οποίων είναι και η προσεχή συνάντηση των δύο ηγετών στην Νέα Υόρκη. Υπήρξε χθες η διμερής συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών σε καλό κλίμα όπως αποτυπώθηκε. Σημασία έχει να αξιολογείται η συμπεριφορά του κάθε μέρους καθημερινά και είναι απολύτως εύστοχο αυτό που είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, πιστεύουμε στην επαναπροσέγγιση, θεωρούμε ότι είναι στο συμφέρον και των δύο χωρών να βρίσκονται στη φάση διαλόγου. Μια είναι η διαφορά μας με την Τουρκία ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει γίνει σαφές και από τον έλληνα πρωθυπουργό σε όλα τα επίπεδα από εκεί και πέρα όμως αυτή η διαδικασία έχει και πάρα πολλά άλλα ζητήματα οικονομικής φύσεως, αλληλοβοήθειας σε τομείς πολιτικής προστασίας, οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και ζητημάτων ανάπτυξης σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο έχουμε μπροστά μας. Δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης από τις κόκκινες γραμμές και ξαναλέω ότι η διάθεση και η συμπεριφορά των μερών κρίνεται συνεχώς.

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει μια αντίστοιχη ρύθμιση σχετικά με αυτή που έγινε στις εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκλειστεί η κάθοδος Κασιδιάρη στο δήμο της Αθήνας: Η βασική διαφορά των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι υπάρχει νόμος από το 2010 ο οποίος θέτει σε αργία όποιον καταδικαστεί έστω και σε πρώτο βαθμό για μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες. Ο νόμος αυτός προστατεύει τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια από περιπτώσεις εγκληματιών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί και μάλιστα ο νόμος αυτός είναι και πάρα πολύ συγκεκριμένος σε υποπεριπτώσεις δηλαδή κάποιος με μια αμετάκλητη καταδίκη κηρύσσεται έκπτωτος και δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος και στην περίπτωση πρωτόδικης καταδίκης τίθεται σε αργία άρα δεν συμμετέχει σε καμία διαδικασία. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι η μεγαλύτερη απάντηση στις ποινικές πράξεις έρχεται από τη Δικαιοσύνη, η μεγαλύτερη πολιτική απάντηση έρχεται στην κάλπη και οφείλουν οι ιδέες αυτών των ανθρώπων πέραν των πράξεών τους που καταδικάζονται, να ηττηθούν.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει κρυφός αρχηγός πίσω από τους Σπαρτιάτες: Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλει να το αξιολογήσει η Δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να διακοπεί η χρηματοδότηση των Σπαρτιατών: Εμείς εξετάζουμε όλα τα νομικά εργαλεία τα οποία έχουμε για την προστασία του πολιτεύματος και κάθε φορά που υπάρχει κάτι περισσότερο θα ενημερώνουμε.

Αναφορικά τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη: Είναι μια εσωκομματική διαδικασία ενός άλλου κόμματος, δεν είναι δική μας δουλειά να την αξιολογούμε ούτε να επεμβαίνουμε, είναι απολύτως σεβαστή. Η βασική ευχή την οποία δίνουμε είναι να αποκτήσουμε επιτέλους μια αντιπολίτευση λιγότερο τοξική, μακάρι και καθόλου τοξική η οποία να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση στον τόπο