Έβρος και Μαγνησία οι προτεραιότητες Μητσοτάκη ενόψει ΔΕΘ - Αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές και πλημμύρες με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Το διπλό εγχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την επισκευή των υποδομών και την αποζημίωση των πληγέντων
Η παραδοσιακή συνάντηση με δημοσιογράφους σε κλίμα χαλαρό το βράδυ της παραμονής των εγκαινίων της έκθεσης, αυτή την Παρασκευή δηλαδή, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Αριστοτέλους πιθανότατα θα ακυρωθεί, όπως και η επίσης παραδοσιακή επίσκεψή του σε πολλά περίπτερα της ΔΕΘ το Σάββατο το πρωί είτε θα μικρύνει σε διάρκεια είτε θα ακυρωθεί και εκείνη. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, όπως και οι κυβερνητικές προτεραιότητες.
Διπλό εγχείρημα
Το διπλό εγχείρημα αφορά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την επισκευή των υποδομών και την αποζημίωση των πληγέντων τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να μην έχουν τελειώσει ακόμα.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί είναι πολλές, αλλά στο επίκεντρο βρίσκονται επί του παρόντος δύο: ο Έβρος, τον οποίο σκοπεύει να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός αύριο, Παρασκευή –εφόσον δεν ανατραπεί και αυτός ο σχεδιασμός– και η Μαγνησία, όπου είναι άγνωστο ακόμα το μέγεθος της καταστροφής σε καλλιέργειες, κατοικίες και υποδομές, όπως γέφυρες, δρόμους, λιμάνια, κλπ., μετά την πρωτοφανή σε ένταση και σε διάρκεια καταιγίδα.
Στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δει από κοντά τι άφησε πίσω του το πέρασμα της πυρκαγιάς και να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής, με αρμόδιους τοπικούς παράγοντες και με τους ανθρώπους της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς.
Μαζί του αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ο Γιώργος Αμυράς, που θα αναλάβει την εποπτεία των έργων αποκατάστασης, με άμεση προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά και τα αντιδιαβρωτικά που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η φυσική αναγέννηση, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, που έχει την εντολή να τρέξει γρήγορα το κομμάτι των αποζημιώσεων για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όσους έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους, και ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, συν τοις άλλοις για τις αποζημιώσεις για την αγροτική παραγωγή.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον συντονισμό του υπουργού Άκη Σκέρτσου, γίνεται εντατική προετοιμασία τις τελευταίες ημέρες ώστε να είναι έτοιμο να παρουσιαστεί στον Έβρο από τον πρωθυπουργό ένα πρώτο «πακέτο» με μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα και μέτρα αποκατάστασης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Εξετάζεται και η σύσταση επιτροπής που θα ασχοληθεί ειδικά με την ενίσχυση και τη στήριξη της ευρύτερης περιοχής, με πρωτοβουλίες αναπτυξιακές, έργα υποδομών, κ.ά.Προτάσεις στις Βρυξέλλες
Ταυτόχρονα, γίνεται και μια προεργασία για να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Βρυξέλλες, αφού είναι δεδομένο ότι για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο από τις πυρκαγιές όσο και από τις πλημμύρες θα χρειαστεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
«Είναι μια υποχρέωση πια της Ευρώπης, στα πλαίσια και της αναθεώρησης των Προϋπολογισμών, να διαθέτει περισσότερους πόρους και για την Πολιτική Προστασία και για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές», ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε προχθές με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Σλοβενία έλαβε μια όχι ευκαταφρόνητη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως οι καταστροφές στις υποδομές ήταν πραγματικά πρωτοφανείς, αντίστοιχη στήριξη θα διεκδικήσουμε και εμείς σε πρώτη φάση για την περιοχή του Έβρου, κυρίως –να το τονίσω αυτό– για να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους εργάτες της γης, τους μελισσοκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας».